ΠΑΤΡΑ: Ανθρώπινες απώλειες – καταστροφές, ως πότε; – Μια ‘‘Μάνδρα’’ μπορεί να είναι όλη η Ελλάδα -Παρέμβαση Κοινοτοπίας

Σε χειμάρρους μετατράπηκαν ξανά την Τρίτη οι δρόμοι της Μάνδρας, της περιοχής που επλήγη από σφοδρές πλημμύρες τον περασμένο Νοέμβριο με τραγικό απολογισμό τότε τους 24 νεκρούς. Επτά μήνες μετά, οι κάτοικοι της Μάνδρας είδαν για άλλη μια φορά σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν και εμείς θεατές περιμένοντας πότε η πολιτεία και οι συλλογικοί θεσμοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στο προκαταρκτικό πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2017 για την πλημμύρα του Νοεμβρίου του ιδίου έτους στη Μάνδρα η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου-Ζεντέλη διαπιστώνει σωρεία λαθών και παραλείψεων, που οδήγησαν ουσιαστικά στην πολεοδόμηση της κοίτης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, πλήθος αυθαίρετων κατασκευών και ανεπάρκεια των υπαρχόντων αντιπλημμυρικών έργων.

Το κείμενο συμπερασμάτων του πορίσματος του κλιμακίου επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Το συμβάν μπορεί να θεωρηθεί και από τους Επιθεωρητές θεωρείται ως θεομηνία και ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ο χαρακτηρισμός του φαινομένου ως θεομηνία δε δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ορεινής υδρονομίας που μπορεί να μην έλυναν ριζικά το πρόβλημα αλλά θα μείωνε σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες και θα καθιστούσε την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη. Ένας από τους παράγοντες πρόκλησης σοβαρών ζημιών στην πόλη της Μάνδρας ήταν η άφιξη των πλημμυρικών υδάτων της μέγιστης παροχής του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και των αντίστοιχων της μέγιστης παροχής του χειμάρρου Σούρες ταυτόχρονα στην περιοχή που συμβάλλουν οι δύο χείμαρροι. Η ύπαρξη έργων ορεινής υδρονομίας θα μπορούσε ίσως να είχε αποσοβήσει το συντονισμό και συμβολή των μέγιστων ροών στην ίδια θέση την ίδια στιγμή. Αντίθετα, το πλημμυρικό πρόβλημα μετά τις λεκάνες απορροής μεταφέρθηκε κατάντη στις κοίτες των ρεμάτων».

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr πιστεύει ότι η πλημμύρα της Μάνδρας -με τις τόσες πολλές ανθρώπινες απώλειες και το σοκ που δημιούργησε στην Ελληνική κοινωνία εν έτει 2017- έπρεπε να είχε ταρακουνήσει τους διοικούντες. Η άμεση μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να ξεπεραστεί το σημερινό αναχρονιστικό πλαίσιο και η αλληλοεπικάλυψη ευθυνών που οδηγεί σε τραγωδίες από ευχή να γίνει πράξη.

Τέλος υπάρχουν ευθύνες που έχουν ονοματεπώνυμο και αυτές πρέπει να αποδίδονται είτε πρόκειται σε πρόσωπα από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, είτε σε στελέχη της διοίκησης είτε στους εκάστοτε κυβερνώντες όταν ασκούν πλημμελώς ή με δόλο τα καθήκοντά τους.