Δ. Βίτσας: «Δεν θα γίνουν νέα hot spots στην Ελλάδα»

Αποκλείει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέα ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Σε συνέντευξή του στο Sputnik.gr, μια ημέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ, εξήγησε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούν κυρίως αιτούντες άσυλο από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής που φτάνουν στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά και ένα έκτο στον Έβρο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατασκευαστεί και άλλο. Ο κ. Βίτσας τάχθηκε κατά των κλειστών κέντρων υποδοχής, τονίζοντας πως η λειτουργία τους θα πρέπει να εναρμονίζεται με τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για την επιστροφή αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής είπε ότι δεν είναι σωστό να αποκόβεται ένα μόνο ζήτημα από μια συνολική συμφωνία και πως το ισοζύγιο είναι θετικό για τη χώρα μας. Εξήγησε ότι απελευθερώνονται οι επανενώσεις οικογενειών και έτσι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας θα μπορέσουν να ενωθούν με τους δικούς τους στη Γερμανία.

Ο κ. Βίτσας είπε πως η συμφωνία είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο, γιατί δύο μεγάλες χώρες, η Γερμανία και η Ισπανία, μαζί με την Ελλάδα συμβάλουν στη λογική της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό και όχι σε μονομερείς πρακτικές όπως το κλείσιμο συνόρων.

Για τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, την οποία η Άγκυρα πάγωσε μετά τη δικαστική απόφαση για τους «8», ο κ. Βίτσας προανήγγειλε επαφές σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε διμερές με τη νέα τουρκική κυβέρνηση για να αναιρεθεί. Επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ρητά πως θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία.

Σχετικά με τις επικρίσεις της ΝΔ πως η κυβέρνηση απέρριψε τρεις φορές δική της πρόταση για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ο κ. Βίτσας είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει να βρει το κακό όταν είναι καλό». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, είπε ότι η κυβέρνηση χωρίς πολιτικάντικους χειρισμούς και σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρώπη εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη βελτίωση της κατάστασης τα νησιά.

Σχετικά με τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου διαστήματος και τη μεγάλη ψαλίδα ΝΔ —ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας είπε ότι τα γκάλοπ, άλλες φορές επιβεβαιώνονται και άλλες διαψεύδονται. Τόνισε πως στο τέλος της τετραετίας θα κρίνει ο λαός την προσπάθειά της κυβέρνησης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και πρόσθεσε πως η Ελλάδα πλέον είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, για τη λύση ζητημάτων που ανάμεσά τους είναι και χρονίζοντα εθνικά μας ζητήματα.