Η Μέρκελ αναλύει την πολιτική της στο προσφυγικό προσπαθώντας να καλμάρει τον Ζέεχοφερ

«Η Γερμανία πηγαίνει καλά μόνο όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά. Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις με τον πιο συνεπή τρόπο», δηλώνει η Μέρκελ από το βήμα της Bundestag εξαίροντας παράλληλα την σπουδαιότητα του ΝΑΤΟ.

«Τον Ιούλιο η Συμμαχία θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για το προσφυγικό.

Σε επίδειξη δύναμης εξελίσσεται η σημερινή σύνοδος για τη Μέρκελ αφού ο Βαυαρός εταίρος την απειλεί ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το προσφυγικό μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα τινάξει στον αέρα τον «μεγάλο συνασπισμό».

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες,η Άνγκελα Μέρκελ δίνει εξηγήσεις στην ομοσπονδιακή βουλή για την στρατηγική του κόμματός της σε ότι αφορά την πολιτική ασύλου.Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου, ο Βαυαρός εταίρος της, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε ότι πλέον κανείς δεν εμπιστεύεται την Άνγκελα Μέρκελ δίνοντάς της για μία ακόμη φορά διορία για την επίτευξη μιας ευρωπαικής συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει προσδοκία ότι θα υπάρξει μία ευρωπαική λύση. Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Η διορία του ηγέτη των Βαυαρών εταίρων των Χριστιανοδημοκρατών απεικονίζει το εχθρικό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Η διαφωνία τους σε ότι αφορά την πολιτική ασύλου κοστίζει και δημοσκοπικά στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση – τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2017, δημοσκόπηση του περιοδικού «Stern» έδειξε ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα έπεσαν κάτω από το 30%.

Υπερασπίζεται την πολιτική της για τους πρόσφυγες

Η Μέρκελ υπερασπίζεται την πολιτική της για τους πρόσφυγες απαντώντας στους επικριτές της:

«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν θα υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, ωστόσο τόνισε ότι: «Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε. Από τα επτά σημεία του προγράμματος, δύο ήταν αμφιλεγόμενα. Πρόκειται για τα καθολικά πρότυπα ασύλου σε ολόκληρη την Ευρώπη και την κατανομή των προσφύγων». Σύμφωνα με τη Μέρκελ, το θέμα του προσφυγικού θα συζητηθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες.