Βούτσης: «Ολιγάριθμες ακροδεξιές ομάδες βίας» προσπαθούν να εκφοβίσουν βουλευτές

Σε δημοκρατική επαγρύπνηση καλεί ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τα πολιτικά κόμματα και τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας υποστηρίζοντας ότι «ολιγάριθμες ακροδεξιές ομάδες βίας» απειλούν βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

Με αφορμή την επίθεση στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, ο κ. Βούτσης κάλεσε το σύνολο των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου να καταδικάσουν τα πρόσφατα περιστατικά προπηλακισμών χωρίς – όπως είπε – αστερίσκους και συμψηφισμούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, συντηρώντας στο κλίμα που ήδη έχει καλλιεργήσει το Μέγαρο Μαξίμου περί παραγόντων που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχονται τα μέλη του κοινοβουλίου και κυρίως της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και στις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η υπογραφή της συμφωνίας για το «Σκοπιανό».

«Πριν από μερικές μέρες όταν στη Ολομέλεια είχαμε την πρόταση δυσπιστίας η Βουλή δέχθηκε μία πρωτοφανή επίθεση επί 2ωρο- 3ωρο από ολιγάριθμες ομάδες. Απετράπη μεν, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι από τις εκθέσεις που έγιναν από την ΓΑΔΑ και από τον φρούραρχο είχαν μαζευτεί έξω από την βουλή όγκοι μαρμάρων, ξύλων και σιδήρων – αυτό δεν έχει ξαναγίνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης για να περιγράψει την ένταση που επικράτησε έξω από το κοινοβούλιο πριν από λίγες ημέρες, η οποία ωστόσο μάλλον αποτελεί μικρογραφία όσων γινόντουσαν την περίοδο των αγανακτισμένων.

«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες φαινομένων όπου μικρές ολιγάριθμες ομάδες της ακραίας βίας και ακραίας διχαστικής συνθηματολογίας και προσπάθειας εκφοβισμού του πολιτικού συστήματος προσπάθησαν και προσπαθούν – και πρέπει να αποτραπούν – να επιβάλλουν ένα κλίμα φόβου» τόνισε ο κ. Βούτσης για να υπογραμμίσει: «Η Δημοκρατία έχει τους τρόπους να αμύνεται. Το κάνει μέσα στη Βουλή. Αλλά πρέπει αυτό το πέπλο ασφάλειας να καλύπτει το σύνολο της χώρας για να μπορούν οι πολιτικοί να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα».

Απευθυνόμενος δε στα κόμματα είπε «τα φαινόμενα αυτά πρέπει να αποτραπούν με ανεπιφύλακτη αποδοκιμασία κάθε τέτοιου συμβάντος εναντίον οποιουδήποτε και οποιουδήποτε κόμματος. Με πάνδημη αποδοκιμασία από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου κάθε στιγμή. Όχι επιλεκτικά, συμψηφιστικά, όχι επιβραβεύοντας απόψεις που οδηγούν σε βίαιες ενέργειες. Αυτή είναι η προειδοποίηση εκ μέρους μου προς όλους».

«Δεν πρέπει να δίνεται το οξυγόνο σε οποιαδήποτε ομάδα ακροδεξιά και φιλοφασιστική να διαμορφώνει μία συνείδηση φόβου» είπε σε άλλο σημείο και συνέχισε: «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί απολύτως και πρέπει όλοι και όλες χωρίς συμψηφισμούς και επιλεκτικές διατυπώσεις να διαμορφώνουμε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο απομόνωσης όλων αυτών ενεργειών και ομάδων πέραν της καταδίκης».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη είπε «Μόλις προχθές υπό το πρόσχημα ενός συλλόγου φιλάθλων υπήρξε επί 2ημερο πρόσκληση για βίαια διαδικασία για να μη γίνει πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Αυτά γίνονται καθημερινά και πρέπει να πάψουν να γίνονται και για να πάψουν πρέπει να απομονωθούν από όλους και να μην έχουν οξυγόνο».

Στο ερώτημα δε εάν η προσπάθεια εκφοβισμού που περιέγραψε εντάσσεται στο σχέδιο ανατροπών που κατήγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε «ενδεχομένως».