Το Σύμφωνο Δημητρώφ – Κοτζιά περί «Βόρειας Μακεδονίας»

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού ευχαρίστησε (και τραγούδησε) τον Νίμιτς, τον ΟΗΕ και τις Μεγάλες Δυνάμεις που βοήθησαν να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στη μεγάλη αγκαλιά του ΝΑΤΟ, προσπέρασε αυθαίρετα την άποψη του ελληνικού λαού, του οποίου δεν ζήτησε τη γνώμη και υπέγραψε το Σύμφωνο Δημητρώφ – Κοτζιά περί «Βόρειας Μακεδονίας».
Με τη μνημονιακή εξαθλίωση οχτώ ετών, τη γενικευμένη κοινωνική κρίση, το ξεπούλημα στρατηγικών τομέων της οικονομίας και την υποθήκευση της κρατικής περιουσίας στους δανειστές μας για δεκαετίες, η χώρα μετατράπηκε σε κρατική οντότητα «φόρου υποτελής». Τώρα, ακολουθεί, φυσιολογικά, η μετατροπή της σε προτεκτοράτο, έρμαιο των γεωπολιτικών ορέξεων παλαιών και ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή.
Με το Σύμφωνο Δημητρώφ – Κοτζιά – το οποίο χειροκρότησαν με ενθουσιασμό σύσσωμοι οι επικυρίαρχοι όλου του πλανήτη, από τις ΗΠΑ-Γερμανία που το σχεδίασαν μέχρι την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, τη Σοσιαλιστική Διεθνή, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον …Σόρος – έναντι ασήμαντων υποχωρήσεων των Σκοπίων (με την αποδοχή του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία και μικροαλλαγών στο Σύνταγμα ή την προσθήκη διευκρινιστικών πινακίδων στα αγάλματα), διατηρούνται τα ουσιώδη. Δηλαδή, η αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής εθνικότητας» (ούτε καν «βορειομακεδονικής»), αναιρώντας ουσιαστικώς το φύλλο συκής του γεωγραφικού προσδιορισμού. Είναι φανερό ότι εάν είναι «Μακεδόνες» οι πολίτες των Σκοπίων, τότε και η χώρα τους είναι η «Μακεδονία». Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά συντηρεί και υποδαυλίζει εκ νέου το μακεδονικό αλυτρωτισμό διότι, εάν οι «Μακεδόνες» είναι οι κάτοικοι της «Βόρειας Μακεδονίας», τότε κάπου υπάρχει και «Νότια Μακεδονία», η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να παραχωρηθεί στους «Μακεδόνες». Πρακτικά, η συμφωνία ουσιαστικά επικυρώνει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων με την υπογραφή του ελληνικού κράτους. Αντί της καταλλαγής θα τροφοδοτήσει μια νέα όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στους Έλληνες Μακεδόνες και τους Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων.
Με την υπογραφή της η ελληνική κυβέρνηση προσυπογράφει μια διαδικασία την οποία προωθούν οι πλανητικοί επικυρίαρχοι, η οποία αργά ή γρήγορα και ανάλογα με τα συμφέροντά τους, θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση των συνόρων, περαιτέρω κατακερματισμό των κρατικών οντοτήτων σε αδύναμα «κρατίδια» και τελικά στην πολτοποίηση και ανάφλεξη της χώρας μας και των Βαλκανίων. Οι Αμερικανοί, με υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης πέτυχαν αυτό που από καιρό επιδίωκαν: να εγγράψουν το «Μακεδονικό» έθνος και τη «Μακεδονική» γλώσσα στο οπλοστάσιο των γεωπολιτικών τους επιλογών.
Τέλος, εξίσου καταστροφικό είναι το γεγονός ότι το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο, με τη μορφή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα, συνεχίζει να αγνοεί και σε αυτήν την υπόθεση την εκπεφρασμένη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Πράττει δηλαδή χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, όπως ακριβώς έπραξε με το πρώτο μνημόνιο, το PSI, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2015, τα δύο μνημόνια που ακολούθησαν (και το τέταρτο που μόλις συμφωνήθηκε ως 40χρονη εποπτεία). Το μνημονιακό πολιτικό σύστημα επί οχτώ χρόνια βρίσκεται σε όλα τα μείζονα ζητήματα σε ευθεία αντίθεση με πάνω από τα 2/3 της κοινωνίας. Έτσι, κλονίζεται ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολίτευμα και τους θεσμούς του και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος σε πάσης φύσεως «συστημικούς» και «αντισυστημικούς» αρνητές της, έστω και κουτσουρεμένης, δημοκρατίας μας.
Για τους παραπάνω λόγους, το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας βρίσκεται απέναντι στο σύμφωνο Δημητρώφ – Κοτζιά, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δηλώνει:
• Κάτω τα χέρια από την Ελληνική Μακεδονία
• Όχι στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια
• Να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός με δημοψήφισμα για το σύμφωνο Δημητρώφ-Κοτζιά
• Να δεσμευτούν τα δημοκρατικά κόμματα, που αντιδρούν στη συμφωνία, στην προώθηση δημοψηφίσματος

Θόδωρος Ντρίνιας

Δημοτική Κίνηση «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ»