Με ομιλία στο London Business School ολοκληρώνει την επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Τσίπρας

Με μότο “η Ελλάδα αλλάζει σελίδα” και “η κυβέρνηση είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει” ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο, έχοντας, παράλληλα, θέσει το ζήτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Το κυβερνητικό αφήγημα του εσωτερικού ταξίδεψε και στο Λονδίνο, καθότι σε κάθε συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε πόσο σημαντική είναι η απόφαση του Eurogroup και για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, λέγοντας η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Στις επαφές του ο πρωθυπουργός υπογράμμιζε ότι «η πρόσφατη λύση για το χρέος επισφραγίζει το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας για την Ελλάδα, ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας». Δεν παρέλειψε, επίσης, να θυμίζει ότι η συγκυρία είναι ιδανική για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι αυξάνει τις δυνατότητες για επενδύσεις, ανάπτυξη και συνεργασίες στα Βαλκάνια.

Η πρώτη ημέρα, πάντως, για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν επεισοδιακή, αφού μετά τη συζήτηση που είχε με νεαρούς Έλληνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες και επιστήμονες, αποχωρώντας από το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, έγινε δέκτης φραστικής επίθεσης από 4-5 Έλληνες κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας, που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Φώναξαν «προδοτάκο, πούλησες τη Μακεδονία, δώσε και την Κύπρο» και «προδότη, πούλησες τη Μακεδονία για 30 αργύρια, έλα να τα πάρεις», ρίχνοντας κέρματα στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Ελληνικό Κέντρο υπό τον περιορισμό Βρετανών αστυνομικών.

Μήνυμα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης μετά την αποχώρηση Λαζαρίδη 

Καμία ανησυχία δεν προκαλεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η νέα αποχώρηση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που αφήνει την κυβερνητική πλειοψηφία με μόλις 152 βουλευτές, τουλάχιστον όπως ο ίδιος υποστήριξε.

Σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους του Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, T. May, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν ανησυχεί για την αποχώρηση του κ. Γ. Λαζαρίδη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, «δεν ανησυχώ καθόλου για την κυβερνητική συνοχή” , παρά τα ανόητα σχέδια που κάποιοι επιχειρούν και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας. Και μια και βρισκόμαστε στη Βρετανία μια εξαιρετική ταινία ήταν το “Τοο hard to die”… Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιστροφή των Γλυπτών ζήτησε ο Τσίπρας – Εύσημα από τη βρετανίδα πρωθυπουργό για τη συμφωνία στις Πρέσπες

Tην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Τερέζα Μέι κατά τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στρινγκ. Ο πρωθυπουργός έθεσε στη βρετανίδα ομόλογό του το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους, τονίζοντας ότι η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα, εκεί που οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μία μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο, δίνοντας συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για τις συμφωνίες του Eurogroup και των Πρεσπών.

Ειδικότερα, στο διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντηση τους στην Downing Street 10, η κ. Μέι αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο πρέπει να συζητηθεί, ένα ζήτημα που έχει διαχειριστεί η Ελλάδα, ενώ αναγνώρισε την πίεση που έχει δεχτεί η χώρα μας.Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του γίνεται σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την Ελλάδα λόγω του τέλους του προγράμματος που επισφραγίστηκε με την απόφαση του Eurogroup. Υπογράμμισε το ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, για να σημειώσει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρθηκε επιπλέον και στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε μεγάλες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά την απόφαση του λαού της για Brexit.

«Είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με την Βρετανίδα ομόλογό του.

«Είναι μία συνάντηση που έγινε σε ένα εξαιρετικό μομέντουμ για την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας «μετά και από την ιστορική απόφαση του Eurogroup και την επιτυχή ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που το καθιστά βιώσιμο και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας». Ο Αλ. Τσίπρας, όπως δήλωσε, έθεσε στην Βρετανίδα πρωθυπουργό το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους, τονίζοντας ότι η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα, εκεί που οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μία μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Υπάρχει προοπτική στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ταξίδι του ιδιαίτερα εποικοδομητικό καθώς, όπως είπε, το τάιμινγκ ήταν εξαιρετικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει προοπτική στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, το επόμενο διάστημα και αυτό σηματοδότησε η σημερινή συνεργασία, όπως είπε.

Τι ρωτούσαν οι επενδυτές του εξωτερικού 

Αφού προηγήθηκαν διήμερες συναντήσεις με νέους έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είδε και στελέχη της επενδυτικής κοινότητας του Σιτι. Απευθυνόμενος σε σημαίνοντα στελέχη της επενδυτικής-χρηματοπιστωτικής κοινότητας του Σίτι, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι «η πρόσφατη λύση για το χρέος επισφραγίζει το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας για την Ελλάδα, ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας». Όπως σημείωσε, «η απόφαση του Eurogroup συνιστά αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη σταθερή και βιώσιμη έξοδο στις αγορές».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και για δημιουργία βάσεων για βιώσιμη έξοδο στις αγορές. Προσέθεσε πως υπάρχει τώρα μια δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της ανάκαμψης. Αναφέρθηκε στα κίνητρα που δίνει ο αναπτυξιακός νόμος και στην ευκολία σύστασης εταιρειών στην Ελλάδα, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στάθηκε στην συμφωνία του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους.

Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων και τραπεζών έθεσαν τα ερωτήματά τους προς τον πρωθυπουργό, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την προοπτική τήρησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων επί δεκαετίες και τη φορολόγηση επιχειρήσεων.

Για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι τράπεζες έχουν περάσει με πολύ μεγάλη ευκολία και επιτυχία τα stress tests και είναι έτοιμες, πλέον, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Στο ίδιο πλαίσιο μίλησε για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι νέοι επιστήμονες, είναι το σημαντικό στοιχείο στο οποίο θέλει να επενδύσει η χώρα. Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε ότι «στόχος μας είναι μία Ελλάδα που θα έχει μία σύγχρονη και δυναμική οικονομία σε ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης» για να σημειώσει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Μήνυμα σε νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες

Με συζήτηση που είχε με νεαρούς Έλληνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες και επιστήμονες, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τους περίπου 80 παριστάμενους, αφού πρώτα αναφέρθηκε στις νεότερες εξελίξεις όσον αφορά το χρέος, στην προοπτική της οικονομίας και στο κυβερνητικό αναπτυξιακό σχέδιο. Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε χώρα-σταθμό για την επιστημονική έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα συνεργατικά εγχειρήματα.

Παρουσίασε στους νεαρούς επιχειρηματίες τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους στην Ελλάδα και τους κάλεσε να πουν τι θα ήθελαν να αλλάξει στη χώρα για να μετατραπεί το ‘brain drain’ σε ‘brain gain’, είτε με την επιστροφή τους είτε με την αξιοποίηση της δουλειάς τους προς όφελος και της χώρας. Επίσης συζητήθηκαν σε βάθος οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών πανεπιστημιων καθώς και οι ευκαιρίες περαιτέρω χρηματοδοτησης τους τόσο από ευρωπαϊκούς πόρους όσο και απο τον κρατικό προυπολογισμο.