Διορίστηκε νέα κυβέρνηση μειοψηφίας στην Τσεχία: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 11 Ιουλίου

Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της Τσεχίας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 11 Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Το φιλελεύθερο κόμμα του δισεκατομμυριούχου Μπάμπις ANO (Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών) κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης. Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο συμφώνησε στον σχηματισμό συμμαχίας με τους σοσιαλδημοκράτες.

Αλλά με μόλις 93 έδρες στην κάτω βουλή των 200 εδρών η συμμαχία αναζητεί τη στήριξη άλλων κομμάτων δίνοντας έτσι στο περιθωριακό κομμουνιστικό κόμμα για πρώτη φορά λόγο στην πολιτική σκηνή της χώρας έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την λήξη της απολυταρχικής άσκησης της εξουσίας.

Ο Μπάμπις έχει δεσμευτεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά θα διατηρήσει ταυτόχρονα και την αντιμεταναστευτική θέση που τηρούν οι γειτονικές χώρες της κεντρικής Ευρώπης σε αντίθεση με τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τον ερχόμενο μήνα, πιθανόν στις 11 Ιουλίου.

Οι κομμουνιστές έχουν δηλώσει την προθυμία τους να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά έχουν ενοχληθεί από την άρνηση του Μπάμπις να λάβει υπόψη του τα αιτήματά τους για περιορισμό της συμμετοχής της χώρας σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Βαλτική και για εκπροσώπηση στο εποπτικό συμβούλιο της μεγαλύτερης δημόσιας εταιρείας, της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας CEZ.

Το Σάββατο θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή του κομμουνιστικού κόμματος για να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.