Αν υπήρχε Μουντιάλ μεταμφίεσης της αλήθειας…

Κυριακή πρωί στην Πάτρα. Συζητώντας με συμπολίτες προσπαθώ να κάνω την προσωπική μου σφυγμομέτρηση. Τι σκέφτονται για την «φιέστα της γραβάτας»;
Παρ’ ότι ο απόηχος των πρωθυπουργικών πανηγυρισμών είναι ακόμη νωπός, η πλειονότητα πιστεύει ότι -δυστυχώς- δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη με τα μνημόνια (δύο απ’ τα οποία φέρουν την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), ούτε με το ζήτημα του χρέους.
Ακόμα χειρότερα, κοινή είναι η πεποίθηση ότι έχουμε μπροστά μας ένα διάστημα με νέες περικοπές σε συντάξεις και εισοδήματα και μια νέα φοροκαταιγίδα, εν πολλοίς οφειλόμενη στους λεονταρισμούς του κυρίου Τσίπρα απ’ την εποχή που είχε την ψευδαίσθηση ότι θα «έσκιζε τα μνημόνια» και θα έκανε τους δανειστές να μας παρακαλούν…
Αν υπήρχε Μουντιάλ επικοινωνιακής διαχείρισης και μεταμφίεσης της αλήθειας η νυν κυβέρνηση θα έφτανε με άνεση στον τελικό. Με έπαθλο την μιας χρήσης γραβάτα που πλέον γίνεται σύμβολο πολιτικού καιροσκοπισμού, αποπροσανατολισμού και διαστροφής της πραγματικότητας.
Ένα παράδειγμα: Αν μας περιμένουν ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων το 2019, όπως είπε ο κύριος Τσίπρας στο Ζάππειο του κομματικού του ακροατηρίου, τότε γιατί μόλις προ δέκα ημερών η κυβέρνηση του ψήφισε επιπλέον μέτρα που πλήττουν κυρίως τους ασθενέστερους;
Στη «σφυγμομέτρηση» μου συναντώ και φιλοκυβερνητικές απόψεις. Συμπολιτών μας που έχουν ξεπατικώσει τα επιχειρήματα του Ζάππειου. Που μιλούν για την νέα εποχή που έρχεται. Σεβαστή η γνώμη τους. Αυτό επιτάσσει η μετριοπαθής προσέγγιση της πολιτικής και ο δημοκρατικός σεβασμός στην άλλη γνώμη.
Όμως, ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό αξίζει η γνώμη ενός νέου επιστήμονα που άνεργος εδώ και καιρό βλέπει το πτυχίο του να σκονίζεται.
«Δεν μ’ ενδιαφέρουν οι γραβάτες και οι θηλιές», μου λέει. «Ούτε οι πολιτικές ακροβασίες. Εκείνο που βλέπω είναι ότι η χώρα δεν παράγει ευκαιρίες. Δεν δημιουργεί όρους ανάπτυξης. Δεν δίνει χώρο και κίνητρα σε νέες επενδύσεις, άρα και σ’ ένα νέο οικονομικό περιβάλλον όπου οι άνεργοι θα πάψουν να είναι άνεργοι και ο καθένας θα μπορεί να ζει αξιοπρεπώς με βάση το εισόδημα του».
Εδώ ακριβώς είναι το κλειδί. Στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην απασχόληση, στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας. Ό,τι δηλαδή ιδεοληπτικά αποκρούει η σημερινή κυβέρνηση. Και ό,τι αποτελεί την βάση της πολιτικής πλατφόρμας της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εξ ου και η δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας.
Κόντρα σε όσες φαιδρότητες κι αν εφεύρει το πρωθυπουργικό επιτελείο, οι Έλληνες δεν τρώμε κουτόχορτο.
*Η Αθηνά Τραχήλη είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.