Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία

Η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο, που ήδη παράγει δεσμευτικά αποτελέσματα για τη χώρα μας, ανεξάρτητα από την κύρωσή της στο ελληνικό κοινοβούλιο, με σπουδαιότερη, την ενταξιακή πορεία του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ.
Το «Μακεδονικό» καθόριζε τη διαχρονική, σταθερή εθνική πολιτική της Ελλάδας, η οποία στον πυρήνα των μη διαπραγματεύσιμων θέσεων της, περιλάμβανε τη (μη) αναγνώριση κρατικής οντότητας με το όνομα Μακεδονία, εθνότητα και γλώσσα Μακεδονική.
Τα Σκόπια, ακολούθησαν μια έξυπνη πολιτική, θέτοντας μαξιμαλιστικούς στόχους που προκαλούσαν, διεκδικήσεις που εύκολα «θυσίαζαν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, πάντα ο απώτερος μακροστρατηγικός τους στόχος, ήταν η διεκδίκηση και αποδοχή του ονόματος Μακεδονία, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση εθνικής ταυτότητας, δηλαδή την εθνότητα και τη γλώσσα, θέση στην οποία εν τέλει πέτυχαν.
Με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα ουσιαστικά αποδέχεται και επικυρώνει το «μακεδονικό αφήγημα» ενός λαού, που η επανοικοδόμηση της ιστορίας εξυπηρετεί την υλοποίηση γεωπολιτικών επιδιώξεων και ψευτοαλυτρωτικών διλημμάτων.
Η κυβέρνηση δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της και επαίρεται ότι πλέον η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι υπολογίσιμη δύναμη στα Βαλκάνια και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, πολύ πριν αναλάβει αυτή η κυβέρνηση. Γιατί στις κρίσιμες στιγμές, σπουδαίοι ηγέτες είχαν φροντίσει να έχουν την πατρίδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Τις στιγμές που μετασχηματιζόταν ο κόσμος μας, έχτισαν σωστές διεθνείς συμμαχίες και αξιοποίησαν πλήρως το κεφάλαιο των αγώνων του ελληνικού λαού.
Ο αναβαθμισμένος, επομένως, γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας δεν είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αντιθέτως, είναι ο κ. Τσίπρας ο οποίος, έχοντας διαπιστώσει την αξία της Ελλάδας στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, επεδίωξε να την αξιοποιήσει, για να αποκομίσει προσωπικά πολιτικά οφέλη.
Το αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι εθνικά επιζήμιο και σαφώς μια ακόμα χαμένη ευκαιρία. Παρά την αδιαφιλονίκητη δομική ισχύ της Ελλάδας και τον ούριο άνεμο της συγκυρίας και αυτή η διαπραγμάτευση, κατέληξε σε επιζήμια συμφωνία, που διχάζει τον λαό.
Ξοδεύτηκε κάθε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και εκτός από την κακή επιλογή του ονόματος του κράτους ως Βόρεια Μακεδονία, που σημειολογικά παραπέμπει σε κατακερματισμένα έθνη, ο πυρήνας της μεγάλης παραχώρησης, είναι η αναγνώριση «μακεδονικής ταυτότητας», δηλαδή μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. Στοιχεία διαχρονικά αδιαπραγμάτευτα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς αποτελούν τη θρυαλλίδα που ενισχύει τον υπόγειο Σκοπιανό αλυτρωτισμό και ενθαρρύνει τον ιστορικό παραλογισμό, μάλιστα σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων.
*Η Ευσταθία Γιαννιά είναι Αντιστράτηγος εα της ΕΛΑΣ, μέλος του Τομέα Εσωτερικών της ΝΔ, με αρμοδιότητα σε θέματα Προστασίας του Πολίτη.

Της Έφης Γιαννιά