Μητσοτάκης: Η καρέκλα της εξουσίας είναι πιο σημαντική για τον κ. Καμμένο

Ομιλία στο συνΕδριο «Export Summit VΙ» του ΣΕΒΕ από τη Θεσσαλονίκη απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν λάβρος κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία που υπέγραψε με τα Σκόπια.

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων «η χώρα οδηγείται σταθερά σε όλο και χειρότερη θέση, μόνο και μόνο για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες τους αυτοί που κυβερνούν. Στη Βουλή πριν από λίγες μέρες μίλησα απλά και καθαρά:

Κατήγγειλα την κρυφή διπλωματία της κυβέρνησης. Επισήμανα τις υπόγειες διαβουλεύσεις, ερήμην των κομμάτων και των πολιτών, μακριά από το εθνικό μέτωπο που πάντα θωράκισε τη χώρα μας στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ανέδειξα τις κυβερνητικές παλινδρομήσεις που έφτασαν μέχρι και στο σημείο της αποδοχής της «Μακεδονίας του Ίλιντεν». »

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Έκαναν οι κυβερνώντες το χειρότερο δυνατόν. Διότι, εκχωρώντας την εθνικότητα και τη γλώσσα, αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι τελικά ακυρώνεται και το όνομα. Γιατί, όταν εκχωρείς τη λέξη Μακεδόνας και επιτρέπεις επιπλέον να ισχυρίζονται οι γείτονές μας ότι μιλούν Μακεδονικά τότε όχι μόνον νομιμοποιείς αλλά αυξάνεις τον αλυτρωτισμό τους. Είμαι Μακεδόνας και κατοικώ στην Βόρεια Μακεδονία, τι σημαίνει αυτό άραγε; Δεν θα μπορούν οι ακραίες φωνές τους να λένε αύριο, όχι σήμερα -αλλά ξέρετε όταν υπάρχει μία συμφωνία πρέπει να ξέρουμε τι προβλέπει και στο μέλλον- δεν θα μπορούν λοιπόν κάποιες ακραίες φωνές να λένε αύριο, ότι υπάρχουν Μακεδόνες που δεν είναι Έλληνες και σε μια Νότιο Μακεδονία;«.

Επιτέθηκε και κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ σχετικά με τη στάση του στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης: «Οι 153 βουλευτές που ψήφισαν κατά της πρότασης μας, έδωσαν εξουσιοδότηση έμμεση, αλλά έδωσαν εξουσιοδότηση, στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά να υπογράψουν μια κακή συμφωνία που ήδη παράγει τετελεσμένα. Και ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο κ. Καμμένος που παριστάνει ακόμη και τώρα ότι διαφωνεί με τη συμφωνία. Εκείνος ήταν που έδωσε το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα να ταξιδέψει στις Πρέσπες. Διότι αν ήθελε να μην υπογραφεί η συμφωνία απλά θα έριχνε την κυβέρνηση, όπως είχε πει πολλές φορές ότι θα έκανε. Αλλά βλέπετε η καρέκλα της εξουσίας είναι πιο σημαντική για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ«.

Αναλυτικά ένα απόσπασμα της ομιλίας του αναφορικά με τη συμφωνία:

Όπως ξέρετε η ομιλία αυτή και η συμμετοχή μου σε αυτό το Συνέδριο του ΣΕΒΕ είχε προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό. Δεν σας κρύβω ότι αν ερχόμουν εδώ πριν από δέκα μέρες θα μιλούσα μόνο για την οικονομία για τις μεγάλες ψηφιακές προκλήσεις της νέας εποχής που ανατέλλει. Η συγκυρία όμως είναι αμείλικτη. Τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την προσωπική ανάγκη να βρεθώ εδώ στη Βόρειο Ελλάδα κοντά στους ανθρώπους της. Ξέρω ότι κι εσείς, όπως και πάρα πολλοί συμπολίτες μας, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά ειδικά εδώ στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, είστε οργισμένοι, απογοητευμένοι, θυμωμένοι, στενοχωρημένοι, για όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες. Γι’ αυτό θα ανταποκριθώ στην πρόκληση του Γιώργου και θα σας μιλήσω με τη γλώσσα της καρδιάς και της αλήθειας. Αυτά τα δύο μπορούν εύκολα να συμβαδίσουν άμα κάποιος είναι ειλικρινής με τη συνείδησή του. Η χώρα βαδίζει, ήδη, σε ένα δρόμο διπλά ναρκοθετημένο από ένα Τέταρτο, επί της ουσίας, Μνημόνιο κι από μία πολύ κακή συμφωνία για το Σκοπιανό. Το πρώτο, υπονομεύει σε βάθος χρόνου την Οικονομία, ενώ η δεύτερη ανοίγει εθνικές πληγές με αδιευκρίνιστες ακόμη συνέπειες. Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε λίγες ημέρες, στο πλαίσιο μιας χρονικής σύμπτωσης η οποία προκαλεί εύλογα ερωτήματα:

– Αλήθεια, ποιος και γιατί προσάρμοσε τις συζητήσεις για το Σκοπιανό σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα-εξπρές, ώστε να μπουν τόσο γρήγορα οι υπογραφές στις Πρέσπες;

– Αν το ζητούμενο ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τότε γιατί βιαστήκαμε τόσο πολύ και γιατί δεν έκαναν εκείνοι, που ενδιαφερόντουσαν περισσότερο να λυθεί αυτό το θέμα, αλλά εμείς τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις;

– Και ποιον ευνοεί, άραγε, αυτή η συσχέτιση οικονομικών και εθνικών επιλογών που δεσμεύουν την Ελλάδα και απειλούν με υπονόμευση τα επόμενα βήματά της;

Στην καλύτερη περίπτωση, μιλάμε για μια σκόπιμη πρόκληση σύγχυσης στους πολίτες για να προωθηθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος τα σχέδια του Μαξίμου. Στη χειρότερη, για ένα ανέντιμο και τελικά ανήθικο συμψηφισμό κάποιων πρόσκαιρων επαίνων από ξένους με μόνιμες εθνικές υποχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Και αποδεικνύει ότι ο κυνισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει, δυστυχώς, ούτε όρια ούτε τέλος. Ό,τι ξεκίνησε το 2015 συνεχίζεται. Η χώρα οδηγείται σταθερά σε όλο και χειρότερη θέση, μόνο και μόνο για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες τους αυτοί που κυβερνούν. Στη Βουλή πριν από λίγες μέρες μίλησα απλά και καθαρά:

Κατήγγειλα την κρυφή διπλωματία της κυβέρνησης. Επισήμανα τις υπόγειες διαβουλεύσεις, ερήμην των κομμάτων και των πολιτών, μακριά από το εθνικό μέτωπο που πάντα θωράκισε τη χώρα μας στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ανέδειξα τις κυβερνητικές παλινδρομήσεις που έφτασαν μέχρι και στο σημείο της αποδοχής της «Μακεδονίας του Ίλιντεν». Τόνισα πως η Νέα Δημοκρατία αξίωσε από την αρχή τρία πράγματα:

Πρώτον, Συνταγματική αλλαγή, όχι οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή, αλλά με την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών με κυριότερες την εθνικότητα και τη γλώσσα.

Δεύτερον, ένα όνομα erga omnes για όλες τις χρήσεις.

Και τρίτον μια ονομασία που δεν θα προκαλεί τριβές.

Και έκαναν οι κυβερνώντες το χειρότερο δυνατόν. Διότι, εκχωρώντας την εθνικότητα και τη γλώσσα, αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι τελικά ακυρώνεται και το όνομα. Γιατί, όταν εκχωρείς τη λέξη Μακεδόνας και επιτρέπεις επιπλέον να ισχυρίζονται οι γείτονές μας ότι μιλούν Μακεδονικά τότε όχι μόνον νομιμοποιείς αλλά αυξάνεις τον αλυτρωτισμό τους. Είμαι Μακεδόνας και κατοικώ στην Βόρεια Μακεδονία, τι σημαίνει αυτό άραγε; Δεν θα μπορούν οι ακραίες φωνές τους να λένε αύριο, όχι σήμερα -αλλά ξέρετε όταν υπάρχει μία συμφωνία πρέπει να ξέρουμε τι προβλέπει και στο μέλλον- δεν θα μπορούν λοιπόν κάποιες ακραίες φωνές να λένε αύριο, ότι υπάρχουν Μακεδόνες που δεν είναι Έλληνες και σε μια Νότιο Μακεδονία;

Ξέρετε κυρίες και κύριοι πώς εξηγούνται όλα αυτά;

Αυτήν τη διαπραγμάτευση την έκαναν άνθρωποι που στο παρελθόν δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δώσουμε στους βόρειους γείτονές μας ακόμη και το όνομα Μακεδονία σκέτο. Σημερινοί υπουργοί το ζητούσαν, ενώ η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είχε μετάσχει και σε εκδήλωση στα Σκόπια με αυτό ακριβώς το όνομα. Γι’ αυτό και όταν έγινε γνωστή η συμφωνία τους προειδοποίησα -το ίδιο βράδυ κιόλας- ότι είναι εθνικά επιζήμια για τη χώρα και ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα την υπέγραφε. Τους είπα επιπλέον ότι με τον τρόπο που τη διατύπωσαν στο χαρτί θα δημιουργηθούν με την υπογραφή της νομοτελειακά τετελεσμένα -με πρώτο την απώλεια του βασικού διπλωματικού «όπλου» μας:

Την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν το διαπραγματευτικό «όπλο» που με επιτυχία χρησιμοποιήσαμε το 2008 στο Βουκουρέστι. Είχαμε στείλει τότε σε όλη τη διεθνή κοινότητα ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα. Πρώτα συμφωνία, οριστική, και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και απεμπόλησαν ακόμη και αυτό το κεκτημένο. Το εξοργιστικό, το πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου είναι ότι ο κ Τσίπρας υπέγραψε αυτή τη συμφωνία χωρίς να έχει ούτε την ομόφωνη υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου ούτε την ξεκάθαρη εξουσιοδότηση της Βουλής. Και βέβαια, δεν είχε και δεν έχει καμία νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό και καταθέσαμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία πρόταση δυσπιστίας. Για να αναλάβουν όλοι τις εθνικές ευθύνες τους. Οι 153 βουλευτές που ψήφισαν κατά της πρότασης μας, έδωσαν εξουσιοδότηση έμμεση, αλλά έδωσαν εξουσιοδότηση, στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά να υπογράψουν μια κακή συμφωνία που ήδη παράγει τετελεσμένα. Και ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο κ. Καμμένος που παριστάνει ακόμη και τώρα ότι διαφωνεί με τη συμφωνία. Εκείνος ήταν που έδωσε το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα να ταξιδέψει στις Πρέσπες. Διότι αν ήθελε να μην υπογραφεί η συμφωνία απλά θα έριχνε την κυβέρνηση, όπως είχε πει πολλές φορές ότι θα έκανε. Αλλά βλέπετε η καρέκλα της εξουσίας είναι πιο σημαντική για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ.

Κυρίες και κύριοι θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Τα τετελεσμένα για τα οποία μίλησα πριν από τις Πρέσπες ήδη συντελούνται. Στο απομονωμένο από τα ΜΑΤ και ερημικό σκηνικό των Πρεσπών, ανάμεσα σε κιτς εκδηλώσεις με γραβάτες και καουμπόικα καπέλα, όλοι οι Έλληνες άκουσαν τον κ. Ζάεφ να μιλά για «Μακεδόνες» και για «Έλληνες». Ενώ, ταυτόχρονα, ξεκινούσαν και τα μαθήματα στο σκοπιανό ιδίωμα -από τα χείλη, μάλιστα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο ίδιος που είχε καταγγείλει, άλλοτε, την ίδια του τη χώρα για τη λειτουργία, λέει, ενός «μακεδονικού» σωματείου. Δεν πέρασε μια εβδομάδα και το κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε αυτή τη συμφωνία και η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτά είναι τα τετελεσμένα, για τα οποία προειδοποίησα από την πρώτη στιγμή.

Κυρίες και κύριοι, ξεκίνησα από το εθνικό μας θέμα, όχι μόνο γιατί μιλώ στη Μακεδονία, αλλά γιατί διαπιστώνω και πάλι πως η κυβερνητική προπαγάνδα διαστρεβλώνει τις θέσεις μας. Τα λόγια μου, είναι τα ίδια παντού και επαναλαμβάνουν ένα και μόνο πράγμα. Λέω τα ίδια εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτή η συμφωνία είναι κακή και στην ελληνική Βουλή δεν θα κυρωθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Και επειδή άκουσα χθες τον κ. Καμμένο να ζητάει από τον κ. Τσίπρα να ψηφισθεί η συμφωνία από 180 βουλευτές, νομίζοντας ότι έτσι θα στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να του απαντήσω εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Είτε με 151, είτε με 180, είτε και με όσους βουλευτές κρίνουν ότι θα χρειαστούν για να κυρώσουν αυτή τη συμφωνία, η ΝΔ θα την καταψηφίσει.

Και αυτό που με προβληματίζει πολύ είναι ότι οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν, ήδη, δηλητηριάσει τις κοινωνίες και στις δύο πλευρές:

– Στα Σκόπια ξύπνησαν και πάλι εθνικισμοί και ακρότητες.

– Και στην Ελλάδα, οι κρυφές μεθοδεύσεις και η ανωριμότητα στους διπλωματικούς χειρισμούς, αλλά και κάτι πιο σημαντικό, η περιφρόνηση του εθνικού αισθήματος, έβαλαν ξανά το θυμικό στη θέση ενός πατριωτικού ρεαλισμού που ήταν το βασικό κεκτημένο των τελευταίων ετών.

Με άλλα λόγια, η «κατασκευή» την οποία οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς εμφανίζουν ως «Συμφωνία» υπηρετεί ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που διαλαλεί:

Δεν ικανοποιεί, αλλά τραυματίζει το εθνικό συμφέρον. Κι από την πρώτη ώρα σκεπάζει και τις δύο χώρες με βαρύ σύννεφο καχυποψίας, πυροδοτώντας τους εκατέρωθεν πατριδοκάπηλους, ενώ επαναφέρει πάθη που είχαν μπει στο περιθώριο. Και βέβαια η κυβέρνηση που υπέγραψε αυτή την κακή συμφωνία εξακολουθεί και σήμερα να ρίχνει λάδι στη φωτιά του διχασμού. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Εμείς στεκόμαστε, ρητά και κατηγορηματικά, απέναντι σε όλα τα φαινόμενα βίας και προπηλακισμών. Αναρωτιέμαι όμως, αν επιδεικνύει δημοκρατικά αντανακλαστικά μια κυβέρνηση που αναθεματίζει όποιον διαφωνεί μαζί της περίπου ως φασίστα; Κάποιοι, φαίνεται ότι δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι απέναντι στην κυβέρνηση υπάρχει απλά οργή και αγανάκτηση. Υπήρχε ήδη για την οικονομία, τώρα προστέθηκαν και οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα. Και βέβαια όπως εσείς ξέρετε, τα δύο αυτά θέματα είναι αλληλένδετα, ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Γιατί οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Σκοπίων επηρεάζουν συνολικά την οικονομία και ειδικά τις εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα. Η οικονομία των γειτόνων είναι μικρή, με Α.Ε.Π κάτω από 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο η γειτνίαση με τη χώρα μας την καθιστά σημαντική αγορά για τα προϊόντα μας. Είναι κάτι το οποίο εσείς το ξέρετε πολύ καλά.

Και, κακά τα ψέματα, η Ελλάδα παραμένει σημαντική για τα Σκόπια ακόμη και στα χρόνια της κρίσης. Αναζήτησα λίγο τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου:

Πέρσι, οι εξαγωγές μας εκεί ανήλθαν στα 642 εκατ. ευρώ έναντι των 566 εκατομμυρίων το 2016. Ενώ οι εισαγωγές μας παραμένουν σταθερές κάπου στα 225 εκατομμύρια. Είμαστε, δηλαδή, η τρίτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια χώρα και ο τρίτος εμπορικός εταίρος των Σκοπίων. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ενέργεια, τα δομικά υλικά και τα λατομεία – καθώς και το λιανικό εμπόριο -αποτελούν προνομιακούς χώρους για τις ελληνικές επενδύσεις. Παράλληλα, κάθε χρόνο έχουμε περίπου 3 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών από εκεί. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι, παρά την 25ετή εθνική εκκρεμότητα στις διμερείς μας σχέσεις, παρά τη σχεδόν 10ετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα και, παρά τα τεχνικά και διοικητικά προβλήματα στα τελωνεία, οι οικονομικές μας σχέσεις παρέμειναν στενές. Όπως ουσιαστικά παρέμειναν φιλικές και οι σχέσεις των δύο λαών. Και σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκαν και ας υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα. Όμως, τώρα, κινδυνεύουν να υπονομευθούν σοβαρά με την τόσο επιπόλαια και εθνικά μετέωρη επιλογή του κ. Τσίπρα. Διότι αυτή η συμφωνία αντί να αμβλύνει τα προβλήματα μπορεί τελικά να δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο λαών, αναβιώνοντας πάθη άλλων εποχών.

Δείτε, για παράδειγμα, την αγροτική παραγωγή και τα προϊόντα μας με ονομασία προέλευσης, το ανέφερε ο νέος Πρόεδρος. Τι γίνεται με τα τρόφιμα της «Μακεδονικής Γης» και τα πάσης φύσεως προϊόντα που έχουν αναφορά σήμερα στη λέξη «Μακεδονία»; Η «Μακεδονική Βιομηχανία Σωλήνων», «τα Μακεδονικά Ζαχαρωτά» ή τα «Μακεδονικά Μάρμαρα» και, φυσικά, ο «μακεδονικός χαλβάς» τίθενται όλα ξαφνικά υπό αμφισβήτηση.

Είναι δεκάδες οι εταιρείες στη Βόρειο Ελλάδα, ενδεχομένως και εκατοντάδες, που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της στον τίτλο ή στα προϊόντα τους. Τι θα γίνει με αυτές; Ποιες «μεικτές» επιτροπές θα αποφασίζουν για το μέλλον τους και ποια δικαστήρια θα λύνουν τυχόν διαφορές; Και, στο μεταξύ, τι θα συμβαίνει στην αγορά, η οποία δεν περιμένεις τις δικαστικές αποφάσεις, στον ανταγωνισμό, στην ίδια τη φήμη των προϊόντων; Και πόσο αδυνατίζει το νομικό μας οπλοστάσιο όταν προσφεύγουμε, όπως προσφεύγουμε και προσφεύγατε συχνά, στα δικαστήρια για να προστατεύσουμε το brand Μακεδονία. Το σοκ για πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας θα είναι θα είναι μεγάλο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που έσπευσε να ανοίξει με λάθος τρόπο ένα σύνθετο ζήτημα 25 ετών. Επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά: έσπευσε να το ανοίξει, την ίδια στιγμή που δίνει άδειες σε τρομοκράτες κατά συρροή δολοφόνους και εκφράζει τη συμπάθεια της για τους κάθε λογής Ρουβίκωνες. Μια κυβέρνηση που θα έλεγα ότι με τη συμπεριφορά της κι αυτή την ετερόκλητη συμμαχία, αυτο-γελοιοποιείται κάθε βδομάδα που περνάει – κάτι που δυστυχώς κάνει κακό στη χώρα.

Δείτε την περίπτωση Καμμένου. Που λέει στα λόγια ακόμη τώρα ότι τάχα δεν στηρίζει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά την κρίσιμη ώρα στη Βουλή, έδωσε στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει φυσικά, απόλυτη κάλυψη. Που στα λόγια υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη συμφωνία, αλλά ο ίδιος κρατούσε το στυλό του κ. Κοτζιά όταν την υπέγραφε. Η Ελλάδα αξίζει μια καλύτερη κυβέρνηση. Έχουν ήδη κάνει πολύ κακό στη χώρα. Τώρα προσβάλλουν και τις πατριωτικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Είναι ώρα για εκλογές. Είναι ώρα να φύγουν. Όσο μένουν προκαλούν, δυστυχώς, και άλλη ζημιά στην πατρίδα μας.

 

aixmi.gr