Θεοδωράκης για ΚΙΝΑΛ: Οι περισσότεροι είναι οχυρωμένοι στις παλιές τους απόψεις – Αποτύχαμε στον νέο ρόλο για ανανέωση

«Επιμένω στα όσα έχω πει από την πρώτη μέρα στον ελληνικό λαό. Οι θέσεις μου είναι σταθερές και δεν αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες. Δεν αναζητώ ιδεολογίες μέσα στην πραγματικότητα. Προσπαθώ με στέρεες προτάσεις να αλλάζω τη ζωή των Ελλήνων». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον 9.84 στην οποία σημείωσε με έμφαση ότι ο νεοφερμένος –στην πολιτική- πάντα ενοχλεί, γιατί είναι αυτός που χαλάει τους όρους του παιχνιδιού και απειλεί τα θεμέλια του παλιού συστήματος. «Γι’ αυτό, το Ποτάμι είναι πάντα ο μεγαλύτερος αντίπαλος όλων και γι’ αυτό λοιδορηθήκαμε το 2014-2015» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τη φράση του «δεν θα ήθελα το Κίνημα Αλλαγής να είναι τόσο συντηρητικό σε κάποιες επιλογές» ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Όλοι όσοι είμαστε στο Κίνημα Αλλαγής δεν έχουμε από ότι φάνηκε τις ίδιες προτεραιότητες, δηλαδή να φτιάξουμε κάτι εντελώς νέο. Οι περισσότεροι είναι οχυρωμένοι στις παλιές τους απόψεις, στις παλιές τους δυνάμεις. Νομίζω λοιπόν ότι αποτύχαμε στον νέο μεγάλο ρόλο που είναι η ανανέωση του ίδιου μας του εαυτού». Ειδικά γα το Μακεδονικό ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι όσα ακούστηκαν από το ΚΙΝΑΛ «έρχονται από το παρελθόν».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις των στελεχών του Ποταμιού από όλη την Ελλάδα που θα συναντηθούν στην Αθήνα την Κυριακή, 1η Ιουλίου, στην Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πανευρωπαϊκή έρευνα για το μέλλον της Ευρώπης που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και την οποία προωθεί στην Ελλάδα το Ποτάμι. Όπως είπε «πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για μια νέα Ευρώπη και αυτή η συζήτηση είναι τώρα αναγκαία περισσότερο από ποτέ».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη

Δημοσιογράφος: Σε συνέντευξή σας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είπατε κάποια στιγμή ότι το ΚΙΝΑΛ είναι περισσότερο συντηρητικό απ όσο θα θέλαμε. Μπορείτε να προσδιορίσετε σε ποια σημεία κρίνετε ότι είναι συντηρητικό και τι ακριβώς θα θέλατε να είναι;

Στ. Θεοδωράκης:”Εχω μιαν αμφιβολία αν είναι το σημαντικότερο θέμα για τους ακροατές μας,.Δεν θέλω βέβαια να καθορίσω την ατζέντα εσείς θέτετε τους όρους τους παιχνιδιού και το σέβομαι απόλυτα. Σκέπτομαι όμως ότι η μεγάλη ανάγκη του κόσμου είναι να ζητήσει απαντήσεις απ όλους μας σε σχέση με την επόμενη ημέρα και τις μεγάλες αποφάσεις που φαίνεται να παίρνονται στην ΕΕ για εμάς , χωρίς εμάς.”

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι μια διαφορετική ατζέντα, αλλά θα μου επιτρέψετε να την καθορίσω εγώ.
Δεν έχουμε όλοι την ίδια προτσραιότητα να φτιάξουμε κάτι νέο στο ΚΙΝΑΛ – εθνικό θέμα το Μακεδονικό, νομίζω ότι έρχονται από το παρελθόν

Στ .Θεοδωράκης: “Επιτρέψτε μου, για να γίνω κατανοητός. Είστε μια δημοσιογράφος που ασχολείται με τα σημαντικά πράγματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία γιαυτό. Απλώς λέω ότι και εγώ νοιώθω πολλές φορές μιαν εσωτερική αναταραχή για το αν όλη αυτή η συζήτηση που κάνουμε για πράγματα που είναι περισσότερο εσωτερικά και οργανωτικά, είναι το καθοριστικό για την κοινωνία. Δεν είναι κριτική σε εσάς, αλλά και σε εμένα, γιατί αυτή συζήτηση είναι λίγο αυτοτροφοδοτούμενη.“

Δημοσιογράφος: Εχετε δίκιο, αλλά για να εμπλουτίσω την αρχική ερώτηση, περισσότερες από 200 χιλιάδες άνθρωποι πριν από μερικούς μήνες προσήλθαν σε μια εξαιρε5τικά ενδιαφέρουσα εκλογική διαδικασία. Ο αριθμός ήταν έκπληξη και νομίζω και για εσάς. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει ένα ζήτημα συνολικής, αλλά και προσωπικής αξιοπιστίας του καθενός σας, γιατί το ΚΙ.ΝΑΛ, αντί να διευρύνεται, φαίνεται ότι φυλλορροεί. Θέλω να διευκρινίσετε ποια είναι τα σημεία εκείνα που σας κάνουν να θεωρείτε ότι μετέχετε ένα συντηρητικό κόμμα, γιατί ενδεχομένως μπορεί να γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση

Στ .Θεοδωράκης: “Αν και αυτή η κουβέντα με πληγώνει είμαι υποχρεωμένος να δώσω κάποιες απαντήσεις και έχετε δίκιο σε αυτό. Εμείς, το ΠΟΤΑΜΙ μπήκαμε σε μια συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις του χώρου για να φτιάξουμε κάτι εντελώς νέο, που θα απαντά στα καινούργια ζητήματα της εποχής. Είμασταν ο πιο νέος φορέας αλλά παρόλα αυτά δεχτήκαμε να πούμε ότι χρειάζεται κάτι ακόμα πιο νέο από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Με μια στενοχώρια διαπιστώνω πως όλοι όσοι είμαστε στο ΚΙΝΑΛ, δεν έχουμε την ίδια προτεραιότητα, την ίδια ανάγκη να φτιάξουμε κάτι εντελώς νέο και οι περισσότεροι είναι οχυρωμένοι στις παλιές τους απόψεις και δυνάμεις. Αυτό είναι που θα ήθελα να μην είναι τόσο συντηρητικό σε κάποιες του επιλογές το ΚΙΝΑΛ. Υπάρχουν μερικά πράγματα που το μαρτυρούν. Οι τοποθετήσεις μας για το εθνικό θέμα και εννοώ το πρόσφατο εθνικό θέμα το Μακεδονικό, νομίζω ότι έρχονται από το παρελθόν. Η ανάγκη να απαντήσουμε με ένα σύγχρονο τρόπο στα ζητήματα οικονομίας της ανάπτυξης πάνε πίσω και επαναλαμβάνουμε τα πράγματα που λέγαμε πριν πολλά χρόνια. Η ζωή αλλάζει, η χώρα αλλάζει και σε μερικά πράγματα πάει μπροστά, σε κάποια άλλα πίσω. Η ΕΕ επίσης. Νομίζω ότι αποτύχαμε σε ένα μεγάλο ρόλο που είχαμε να παίξουμε και ήταν η ανανέωση του ίδιου μας του εαυτού. Μπορεί να λέω ότι απέτυχα λιγότερο εγώ και κάποιος άλλος περισσότερο, αλλά όλοι έχουμε ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα”

Δημοσιογράφος:Παρακολουθώ μια συζήτηση, η οποία λέει ότι προσωποποιεί τα προβλήματα του ΚΙΝΑΛ και λέει περίπου το εξής: Ο Σταύρος διαφωνεί με όλα και δημιουργεί συνεχώς προβλήματα.Θα ήθελα να το απαντήσετε

Στ .Θεοδωράκης: “Ο Σταύρος επιμένει στα πράγματα που από την πρώτη στιγμή είπε στον ελληνικό λαό.Εχω μια συμπεριφορά που νομίζω ότι είναι ίδια από την πρώτη ημέρα που βγήκα και είπα στον κόσμο ότι αφήνω τη δημοσιογραφία και μπαίνω στην πολιτική Αυτή η συμπεριφορά συνίσταται στο ότι υπάρχουν 10 θέσεις τις οποίες θα υπερασπίζομαι μέχρι το τέλος. Η σκέψη ότι αυτή η θέση αυτή την εποχή δεν κάνει καλό και πρέπει να πάει πίσω διότι το συμφέρον μας είναι κάτι άλλο, δεν είναι στο δικό μου σκεπτικό. Ισως, επειδή δεν μεγάλωσα στην πολιτική, αλλά στη δημοσιογραφία,έχω μια αντικειμενική σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αναζητώ ιδεολογίες στην πραγματικότητα. Προσπαθώ, με στέρεες θέσεις, να αλλάζω τη ζωή των Ελλήνων. Δεν ξέρω τη λέξη κομματικό συμφέρον, είναι πρόβλημα. Δεν ξέρω τη φράση δεν μας συμφέρει τώρα αυτό και γιαυτό επιμένω τις ίδιες θέσεις.”

Δημοσιογράφος: Επειδή σας παρακολουθώ από την πρώτη περίοδο που ξεκίνησε ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και νομίζω πως έχετε δίκιο στο γεγονός πως έχετε ορισμένες σταθερές θέσεις που δεν αλλάζετε, σε κάποια βασικά θέματα. Ομως, από τότε που ξεκίνησε ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έχουμε παρακολουθήσει στο δημόσιο διάλογο τα εξής “επιχειρήματα” που σας αφορούν. Αρχικό “επιχείρημα” από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και ο Θεοδωράκης είναι ένα κατασκεύασμα του Μπόμπολα. Δεύτερο επιχείρημα, μετεκλογικά: Θεοδωράκης και ΠΟΤΑΜΙ θα πάνε στη ΝΔ. Τρίτο, εσχάτως: Ο Θεοδωράκης θέλει να φύγει από το ΚΙΝΑΛ επειδή θέλει να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ. Εχω παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις σας και ξέρω ότι όλα όσα έχουν ειπωθεί τα έχετε διαψεύσει. Γιατί όμως δεν έχετε πείσει;

Στ. Θεοδωράκης: Ποιος το λέει; Ο δικός μου κόσμος νοιώθω ότι καταλαβαίνει την αλήθεια μου και επίσης νοιώθω ότι όλοι όσοι κατά καιρούς τα λένε αυτά, είναι σε αδιέξοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ενοχοποίησε ως πράκτορα της Μέρκελ κλπ, κατέρρευσε. Τώρα, κάποιοι άλλοι με ενοχοποιούν ως πράκτορα του ΣΥΡΙΖΑ.Θα καταρρεύσει και αυτό. Δεν έχω ανάγκη κάθε φορά να βγαίνω και να αντιμετωπίζω όλους αυτούς που φτιάχνουν φαντάσματα και τέρατα στις εφημερίδες ή στο διαδίκτυο.

Η πολιτική μου είναι σταθερή. Εχω αντιμετωπίσει το λαικισμό και τον συντηρητισμό και τους αντιμετωπίζω στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και όλων όσοι θέλουν να τον διαδεχθούν. Δεν υπάρχει λόγος να απολογηθώ. Να απολογηθούν όσοι κάνουν κύκλο γύρω από τον εαυτό τους προσπαθώντας να κατασκευάσουν ενόχους, σε κάποιους από τους αντιπάλους τους.

Ενας πολιτικός έχει έναν τρόπο να λέει τις απόψεις του και να κρίνεται από τις πράξεις του. Ποιες πράξεις και απόψεις μου μαρτυρούν ότι ήμουν παλιά πράκτορας της Μέρκελ και σήμερα του Τσίπρα; Οι κατά καιρούς αντίπαλοι προσπαθούν να…φουσκώσουν τα πράγματα, να τα δραματοποιήσουν και επειδή ζούμε σε μια χώρα που φυτεύονται εύκολα οι ψεκασμένες ιδέες στο μυαλό των ανθρώπων, να δημιουργήσουν κάποια φαντάσματα και να μην μιλάμε για την ουσία. Αυτοί που με έλεγαν πράκτορα της Μέρκελ και άνθρωπο των εργολάβων, είναι εκείνοι που συμφώνησαν με την ΕΕ σε όλα και βοήθησαν με νομοθετικές αποφάσεις, όλους αυτούς που εγώ υποτίθεται ότι υπηρετούσα.”

Δημοσιογράφος: Πρόκειται για μια επίθεση πολιτικής κατασυκοφάντησης, δεν φοβάμαι να το πω. Εάν δεχθούμε πως είναι έτσι, τότε γιατί ΤΟ ΠΟΤΑΜι δεν ανεβαίνει δημοσκοπικά;

Στ .Θεοδωράκης: Η ενοχοποίηση είναι προς ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, τον Σταύρο και τους βουλευτές γιατί πάντα ο νεοφερμένος είναι που ενοχλεί. Αυτός που χαλάει τους όρους του παιχνιδιού και απειλεί τις σταθερές ενός παλιού συστήματος. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι έξω από τη νόρμα του παλιού συστήματος. Δεν έχει κυβερνήσει, ούτε έχει οff shore, ουδείς μπορεί να πει ότι χρωστάμε στο Κράτος. Αρα, χαλάμε λίγο την πιάτσα και γιαυτό είμαστε οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι. Η δημοσκοπική καθίζηση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ είναι γεγονός και μπορεί να έχει κάποια αντικειμενικά στοιχεία, μπορεί όμως να έχει σχέση και με τις δικές μου αδυναμίες.”

Δημοσιογράφος:Επειδή με παρρησία το έχετε πεί και άλλες φορές, που τις εντοπίζετε; Το έχετε σκεφθεί καθόλου;

Στ .Θεοδωράκης: “Δεν επιλέγω πολιτικούς,αλλά ανθρώπους, με κριτήρια που δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Οι πολιτικοί βασίζονται σε πιο στέρεες πολιτικές σχέσεις. Εμείς δεν τα καταφέραμε αυτά γιαυτό και χάσαμε βουλευτές. Αποδεικνύεται ότι είχα κάνει λάθος ανοίγοντας τη διαδικασία χωρίς τέτοια κριτήρια που θα εξασφάλιζαν ότι οι βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ θα παρέμεναν με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Αλλά όλα αυτά είναι πια ιστορία.”

Δημοσιογράφος: Να πάμε όμως σε αυτά που είναι μπροστά μας. Την 1η Ιουλίου, έχετε μια μεγάλη συνάντηση των αντιπροσώπων απ όλη την Ελλάδα και υπάρχουν δύο υποθέσεις εργασίας για το αποτέλεσμα αυτής της όσμωσης που θα έχετε με τα στελέχη σας απ όλη τη χώρα. Η πρώτη είναι να κριθεί ότι πρέπει να παραμείνετε στο ΚΙΝ.ΑΛ και η άλλη, να εγκαταλείψετε στο ΚΙΝ.ΑΛ. Αναφορικά τώρα με την πρώτη υπόθεση και εφόσον παραμείνετε διερωτώμαι, πόση αξιοπιστία θα έχει η συνύπαρξή σας;

Στ. Θεοδωράκης: “Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Θέλω να σεβαστώ την κοινή απόφαση βουλευτών και στελεχών και να κάνουμε μια καθαρή κουβέντα, χωρίς κανείς να μπορεί να πει ότι έχω προκαταλάβει τα πράγματα Οποιο αποτέλεσμα πάρει το ανώτατο όργανο του Κινήματος θα το αποδεχθώ και βεβαίως θα κριθώ από το ΚΙΝΑΛ για τα λάθη μου.”

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που αποφασιστεί μια πορεία εκτός του ΚΙΝ.ΑΛ ποια είναι τα πρόσωπα, οι φορείς, οι τάσεις, που θα θέλατε να συνεργαστείτε για να δείτε την επόμενη ημέρα;Πως θα προσδιορίζατε τον εαυτό σας και ΠΟΤΑΜΙ εκτός της ομπρέλας του ΚΙΝ.ΑΛ;

Στ.Θεοδωράκης: “Οπως το έβλεπα πάντα. Ζούμε σε μια πολύπλοκη εποχή, με πολύπλοκα προβλήματα και οι λύσεις δεν είναι αριστερές ή δεξιές. Γνωρίζετε το φλερτ με τις ιδέες και τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν. Παρά τις επί μέρους διαφωνίες, αυτό είναι το πρότυπό μου στην πολιτική. Μια πολιτική που υπηρετεί και έχει κέντρο της την επίλυση των προβλημάτων και την βελτίωση των πραγμάτων. Γιαυτό αγωνίζομαι και δεν θα αλλάξει, είτε είμαι εντός ή εκτός.”

Δημοσιογράφος: Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα μια πρωτοβουλία του ΠΟΤΑΜΙΟΥ αλλά καλύτερα να σας δώσω τη δυνατότητα να την πείτε εσείς.

Στ.Θεοδωράκης:“Σε όλη την Ευρώπη, με πρωτοβουλία ανθρώπων του Μακρόν, με την ευρεία έννοια, εδώ και ένα μήνα γίνεται μια πανευρωπαική έρευνα για την Ευρώπη που θέλουμε, την Ευρώπη που θέλουμε να αλλάξουμε. Στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, δεν την κάνουμε αυτή την κουβέντα, που δεν είναι θεωρητική.

Τώρα που η Ελλάδα έχει αυτό το πρόβλημα με τη μετανάστευση , μιλάμε για 60 χιλιάδες πρόσφυγες, η άνιση ανάπτυξη μεταξύ Βορρά και Νότου, όλα αυτά αντιμετωπίζονται .Την κουβέντα εδώ την ξεκινάμε εμείς, έχουμε στείλει το ερωτηματολόγιο σε πολλούς νέους, σε Πανεπιστήμια, φορείς, θέλουμε να συλλέξουμε τις απαντήσεις για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το τι θέλουν οι Ελληνες να αλλάξει στην Ευρώπη.”

Δημοσιογράφος:Σε περίπτωση που αποφασίσετε να αποχωρήσετε από το ΚΙΝΑΛ θα σκεφτείτε το ενδεχόμενο και αυτοδιάλυσης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ;

Στ.Θεοδωράκης: “Οχι. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ υπάρχει και θα υπήρχε και στη μια μορφή και στην άλλη, τουλάχιστον μέχρι την εκλογική αναμέτρηση. Δεν έχουμε σκοπό να προδώσουμε την ψήφο του κόσμου. Θα είμαστε εδώ και θα δούμε την απήχηση που έχουμε, για να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Αν δεν έχουμε απήχηση στον κόσμο προφανώς δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Αυτό δεν αφορά αυτή την εβδομάδα ή αυτόν τον μήνα, αλλά τουλάχιστον την εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου. Η χώρα έχει προβλήματα και πολύ συχνά ακόμα και άνθρωποι που έχουν βγει απέναντι στο ΠΟΤΑΜΙ  πολύ συχνά ομολογούν ότι εδώ έχουμε δίκιο και χρειαζόμαστε. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό που ψιθυρίζουν ολοένα και συχνότερα οι Ελληνες μας υποχρεώνει να είμαστε σταθεροί στη θέση μας στη κοινωνία και να λέμε συνεχώς τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν.”

Δημοσιογράφος: Μου δίνετε την εντύπωση ότι φλερτάρετε με την ιδέα αυτόνομης πορείας ή ενός τύπου άλλων συμμαχιών για ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

Στ.Θεοδωράκης: “Ολα θα κριθούν από τη δυναμική που έχει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ στην κοινωνία. Δεν μας αρέσει να κάνουμε βήματα στο κενό, αλλά δεν έχουμε κανένα λόγο να κουραζόμαστε και να προσπαθούμε. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, νομίζω ότι είναι πολύ κόσμος που το θέλει και διαπιστώνει ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι αναγκαίο στην πολιτική σκηνή”.

advertisement