Θεοδωράκης: Δεν θα είμαι υποψήφιος ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την ΝΔ

advertisement

Υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό με τα Σκόπια τάχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ έδωσε απαντήσεις και για τις σχέσεις του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής.

«Ένας αρχηγός που τόλμησε να βγει μόνος του και να ιδρύσει άλλο κόμμα, πεθαίνει μαζί με το κόμμα του. Αν το κόμμα του πεθάνει. Όμως η περίπτωσή μου δεν είναι αυτή. Πιστεύω ότι το Ποτάμι δε θα πεθάνει», δήλωσε ο επικεφαλής του και ερωτηθείς για τη φημολογούμενη προσχώρησή του στον ΣΥΡΙΖΑ ή την Νέα Δημοκρατία, μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, αρνήθηκε κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο.

Διευκρίνισε ότι, «μετά τις εκλογές, αν υπάρχει κάτι ωφέλιμο για την κοινωνία θα το στηρίζουμε. Όμως δε θα αντικαταστήσουμε τον Πάνο Καμμένο», ξεκαθάρισε και σημείωσε ότι, «στηρίζουμε με τόλμη σε κάθε Βουλή τα ωφέλιμα για την κοινωνία μέτρα».

Σχετικά με το μέλλον του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής είπε ότι, «το Ποτάμι δεν κάνει παζάρια ούτε αριστερά ούτε δεξιά», αναφέροντας ότι βουλευτές του «λένε αν προσεγγίσουμε τη ΝΔ θα φύγουμε, αν προσεγγίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουμε».

Αναφορικά με τη φημολογούμενη αποχώρησή του από το Κίνημα Αλλαγής, εξήγησε ότι, θα γίνει μεγάλη συνάντηση των μελών του την 1η Ιουλίου και τότε θα αποφασιστεί το πώς θα κινηθούν.

«Δεν μπήκαμε για να σιγουρέψουμε κάποια θέση, μπήκαμε μήπως σπρώξουμε τις παλαιότερες δυνάμεις στο νεωτερισμό», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας ότι, «το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο συντηρητικό κίνημα από αυτό που θέλαμε».

«Η συμφωνία με τα Σκόπια είναι καλή»

«Είναι καλή η συμφωνία για τα Σκόπια», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και εξήγησε:

«Το πρόβλημά μας είναι η Τουρκία και αυτά τα δύο συνδέονται. Φτιάχνουν νέα αεροδρόμια, σχολεία. Το αίτημά τους είναι να αποκτήσουν αεροπορικές βάσεις στα σύνορά μας με την πΓΔΜ. Άρα πρέπει να κλείσουμε τα μέτωπα στο Βορρά, με την Αλβανία και την πΓΔΜ».

«Η συμφωνία υπερασπίζεται τα βασικά πράγματα που επιδιώκαμε τόσα χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, τονίζοντας ότι «το όνομα του έχουμε δώσει εδώ και 25 χρόνια. Είναι κάτι που έχει παγιωθεί από όλες τις χώρες, ακόμα και τους συμμάχους μας».

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο: η Ελλάδα είναι ασθενική χώρα μπροστά στην Τουρκία. Απειλούμαστε από τη Θράκη, την Κύπρο. Πρέπει να ανησυχήσουμε όσο πρέπει για να μη σπαταλάμε δυνάμεις», υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει μία Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει αποδείξει ότι είναι αυστηρή και η ΕΕ θα εγγυηθεί ότι αυτή η χώρα δε θα έχει αλυτρωτικές διαθέσεις».

«Δεν είναι αυτό που θέλαμε πριν από 25 χρόνια, όμως χάσαμε έναν πόλεμο και πάμε στην επόμενη μέρα», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και κληθείς να απαντήσει στο αν θα ψηφίσει τη συμφωνία, χωρίς όμως να στηρίξει την κυβέρνηση, απάντησε θετικά.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του κόσμου στη συμφωνία, είπε:

«Έχω σεβασμό στην ανησυχία του κόσμου, έχω επαφή με τον κόσμο. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν δείξει δειλία, δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».

«Θα είχαμε μια καλύτερη συμφωνία αν είχαμε συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ο Τσίπρας είπε ναι, ο Μητσοτάκης είπε ναι, αλλά δεν το κάναμε. Έπρεπε να το κάνουμε και θα μπορούσαμε να διορθώσουμε τα δύο προβλήματα της συμφωνίας που είναι η γλώσσα και η ιθαγένεια», είπε αναφερόμενος στα αρνητικά της συμφωνίας και έκανε έκκληση «να μη χτίζουμε διχασμό και να μη θέτουμε καινούρια ζητήματα», αναφερόμενος στο ζήτημα της γλώσσας που αναγνωρίζεται ως «μακεδονική» στο κείμενο της συμφωνίας.

Άλλωστε όπως είπε, «σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν ιδιώματα, υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν σλάβικα και είναι Έλληνες».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως «η Ελλάδα είναι μία δυνατή χώρα και το μεγάλο πρόβλημα είναι αν στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει. Εκεί είναι το στοίχημα», κατέληξε.