ΠΑΤΡΑ: Επισημάνσεις επιστημόνων – Γιατί οι αγρότες αναπτύσσουν καρκίνους – Στο πλαίσιο των εργασιών Διεθνούς Συνεδρίου

Ο καρκίνος είναι κυρίως ζήτημα περιβάλλοντος και συνηθειών ζωής, παρά γονιδιακό ζήτημα, επισήμανε χθες η διακεκριμένη αμερικανίδα επιδημιολόγος Ντέβρα Ντέιβις μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι Ελληνικές Ρίζες της Οικολογικής Ηθικής».
Η συνάντηση εκτυλίσσεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών.
«Ο καρκίνος έχει μεγάλες χρονικές περιόδους εξέλιξης και πολλαπλές αιτίες. Οι κληρονομούμενες αιτίες παίζουν ένα πολύ μικρό ρόλο δικαιολογώντας λιγότερο από 10% των καρκίνων του μαστού και του εντέρου», είπε η αναγνωρισμένη επιστήμονες.
Μιλώντας για τους αγρότες ανέφερε πώς: «Γνωρίζουμε ότι οι αγρότες αναπτύσσουν ορισμένους καρκίνους με μεγαλύτερη συχνότητα αν και δεν καπνίζουν και ζουν μια υγιεινή ζωή. Με τους συνεργάτες μου έχουμε σειρά δημοσιεύσεων όπου ανακοινώνουμε τις έρευνες μας για τη συσχέτιση με τη γεωργία Μη Χότζκιν (non-Hodgkin’s) Λέμφωμα, καρκίνο προστάτη, μελάνωμα, καρκίνο μαστού. Πιστεύουμε ότι τα φυτοφάρμακα, τα καυσαέρια των μηχανών αλλά και άλλοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των καρκίνων των αγροτών»