Ολοένα και πιο σημαντική – συνεχής παρακολούθηση των δερματικών σας κηλίδων!


Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης δερματικός όγκος, ο οποίος μπορεί να δημιουργηθεί από μια υπάρχουσα δερματική κηλίδα ή ακόμα και να αναπτυχθεί σε υγιές δέρμα. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των περιπτώσεων μελανώματος έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, γίνεται διάγνωση περισσότερων από 1 εκατομμύριο δερματικών όγκων κάθε χρόνο, εκ των οποίων ο 1 στους 100 δερματικούς καρκίνους είναι κακόηθες μελάνωμα. Παρότι το μελάνωμα είναι 100% θεραπεύσιμο αν ανιχνευτεί εγκαίρως, ωστόσο πολλοί ασθενείς πεθαίνουν από αυτή τη μορφή δερματική καρκίνου – και μάλιστα σε μικρή ηλικία

Παρακολουθείτε το δέρμα σας!

Τα βιντεοσκοπημένα αρχεία των δερματικών κηλίδων αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Με τη βοήθεια μιας ειδικής κάμερας υψηλής ανάλυσης, ο δερματολόγος συντάσσει έναν ακριβή κατάλογο δερματικών κηλίδων, ο οποίος περιέχει πανοραμικές φωτογραφίες του σώματος σας που βοηθούν στον εντοπισμό κάθε δερματικής κηλίδας.

Οι δερματικές κηλίδες που χρειάζονται προσεκτικότερη παρακολούθηση φωτογραφίζονται μεμονωμένα, με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας παράλληλα με ένα δερματοσκόπιο (μικροσκόπιο του δέρματος). Το δερματοσκόπιο επιτρέπει την εκτίμηση συγκεκριμένων δομικών χαρακτηριστικών των δερματικών κηλίδων, τα οποία δεν είναι ορατά με άλλο τρόπο. Με αυτό τον τρόπο, μεγαλώνει αξιοσημείωτα η ακρίβεια της διάγνωσης του μελανώματος.

Οι εικόνες καταγράφονται και αποθηκεύονται με ηλεκτρονική μορφή. Αυτή η μέθοδος διευκολύνει την ακριβή σύγκριση προγενέστερων εικόνων με τις πλέον πρόσφατες. Ανά τακτά διαστήματα μπορεί να γίνεται επανεξέταση. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και οι πιο μικροσκοπικές αλλαγές θα ανιχνευτούν!

Η παραμικρή αλλαγή στην εμφάνιση των δερματικών σας κηλίδων θα ανιχνευτεί με ακρίβεια και θα εκτιμηθεί από τον δερματολόγο.

Ακόμα και ανκάποιοι έχουν μεγάλο αριθμό δερματικών κηλίδων, τίποτα δεν θα παραβλεφθεί χάρη στην αποθήκευση κάθε εικόνας τους.

Με τη βοήθεια της συνεχούς παρατήρησης και της αποθήκευσης των εικόνων του δέρματος, μπορούν να αποφευχθούν οι άσκοπες εκτομές των καλοηθών δερματικών κηλίδων.

Κάθε μεταβολή είναι ένδειξη συναγερμού!

Ελέγξτε για τις ακόλουθες αλλαγές:

Αλλαγές στο χρώμα, όπως η «ελιά» να γίνει πιο σκούρα η να χάσει το χρώμα της, η να εμφανίσει πολλά χρώματα μαζί όπως γκρι, μαύρο, λευκό, καφέ.
Διάχυτες άκρες. Άκρες που δεν είναι καλά περιγεγραμμένες.
Μείωση ή αύξηση στο μέγεθος.
Αλλαγές στην δερματική περιοχή που περιβάλλει την κηλίδα (π.χ. ερύθημα, οίδημα, έλκη ή να ματώνει χωρίς λόγο).
Παραισθησία (π.χ. κνησμός, παράξενη αίσθηση).
Υπάρχουσα δερματική κηλίδα που αιμορραγεί.
Δημιουργία νέων δερματικών κηλίδων, ιδιαίτερα αν αυτές εμφανίζονται μετά την ηλικία των 25 ετών.
Η Ηλεκτρονική Χαρτογράφηση των Δερματικών Κηλίδων προσφέρει μια νέα διάσταση στην πρόωρη και ακριβή ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος!