Μήνυμα Μητσοτάκη προς Γερμανία: Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Μια εβδομάδα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εσωτερικών, της γερμανικής κυβέρνησης και με ερωτηματικό αν θα δει και την Άνγκελα Μέρκελ, η Νέα Δημοκρατία στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός συνόρων, ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για τα Σκόπια όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

Το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine το οποίο αναφέρει πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι ως Πρωθυπουργός θα ψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια και η δήλωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος σε ερώτηση για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δήλωσε ότι, «Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση με έμφαση προς όλες τις πλευρές, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, να στηρίξουν αυτή τη συμβιβαστική λύση», είναι ενδεικτικά των πιέσεων που ξεκίνησαν να ασκούνται από το Βερολίνο. Ωστόσο η ΝΔ είναι αποφασισμένη να εμμείνει στην στάση της διαμηνύοντας ότι η συμφωνία δεν γίνεται αποδεκτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την επίσκεψη του στη γερμανική πρωτεύουσα θα επιμείνει ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς παραχωρούνται η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, υποχωρήσεις που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε στο παρελθόν. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Εν αντιθέσει με τον Αλ. Τσίπρα, που άλλα λέει εντός της χώρας και άλλα εκτός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά πάντα την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Από την Πειραιώς καλούν την κυβέρνηση, αντί να επιχαίρει για κάποια δημοσιεύματα στο εξωτερικό, να σιωπά μήπως και συνειδητοποιήσει τι ακριβώς υπέγραψε. Πόσο μάλλον όταν τα δημοσιεύματα αυτά εμφανίζουν κάποιους ξένους να είναι ενθουσιασμένοι με μια συμφωνία που κάνει ευλόγως τους Ελληνες οργισμένους, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στη Νέα Δημοκρατία βάζουν τέλος και στα σενάρια για επαφές με κορυφαία στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως ο Δημήτρης Καμμένος και η Μανταλένα Παπαδοπούλου που έκλεισαν πίσω τους την πόρτα του κόμματος του Πάνου Καμμένου, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε -και δεν υπάρχει- καμία συνεννόηση, καμία επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί, την Πέμπτη, στο ακριτικό Κιλκίς που συνορεύει με την πΓΔΜ και από θα ξεκαθαρίσει και από εκεί ότι η ΝΔ βρίσκεται απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, θα έχει προγραμματισμένη ομιλία στο συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο.

 

Πηγή:iefimerida.gr