Ευρωπαίος αξιωματούχος: Ολοκληρώθηκαν 80 από τα 88 προαπαιτούμενα

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση των προαπαιτουμένων έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στο Eurogroup της Πέμπτης, σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών. Ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνει πως τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν πλέον ολοκληρωθεί και δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο και οι θεσμοί θα εκδώσουν σύντομα θετική έκθεση συμμόρφωσης.

Προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας τη Πέμπτη είναι η ολοκλήρωση των 88 προαπαιτουμένων. Υπάρχει όμως και ένας αριθμός μεταρρυθμίσεων οι οποίες αφορούν ριζικές μεταρρυθμίσεις όπως το κτηματολόγιο ή οι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Θετικά αποτιμά ο αξιωματούχος την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας λίγο πριν το Eurogroup, κάνοντας λόγο για «πλεονασματικό προϋπολογισμό», μείωση της ανεργίας και επιστροφή στην ανάπτυξη, ισοσκελισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και ένα υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους.

Πού «σκοντάφτουν» οι μεταρρυθμίσεις

Δεν λείπουν όμως τα προβλήματα ιδιαίτερα σε θέματα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν μεγάλες περιόδους εργασίας όπως την στελέχωση μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, έπειτα την ενσωμάτωση όλων των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, την υλοποίηση του νέου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, και τέλος την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει την νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό το 2019 και να ολοκληρώσει το εθνικό κτηματολόγιο πριν το 2021, να ολοκληρώσει το άνοιγμα της αγορά ενέργειας μέσα στο 2019, όπως και μια σειρά ώριμων αποκρατικοποιήσεων, όπως το «Ελληνικό».

Σημαντική μείωση έχει υποστεί το δημόσιο σύμφωνα με τον αξιωματούχο, καθώς από την έναρξη της κρίσης το 2008, το προσωπικό που απασχολείται από το ελληνικό Κράτος έχει μειωθεί κατά 25%, ενώ οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 39%. Σημαντικό στοίχημα τώρα για τον αξιωματούχο είναι η επαρκής στελέχωση του.

Οι δύο προϋποθέσεις για βιώσιμη έξοδο

Δύο προϋποθέσεις θέτει ο αξιωματούχος για βιώσιμη έξοδο από το τρίτο μνημόνιο. Πρώτα την επαρκή αναδιάρθρωση του χρέους και έπειτα την τήρηση των μεταρρυθμίσεων στη μεταπρογραμματική εποχή.

Αναφορικά με την απόφαση για το χρέος ο αξιωματούχος τόνισε πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από τις αγορές, το Eurogroup και τέλος την Ελλάδα. Από τη μια πλευρά οι αγορές θα πειστούν πως το πακέτο βελτιώνει τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της, έπειτα το Eurogroup θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» πολιτικά και τέλος η Ελλάδα θα πρέπει να νιώθει πως το πακέτο δουλεύει όμως και για την ίδια και τους πολίτες της.

«Κάποια από τα μέτρα για το χρέος θα εκτελεστούν αργότερα και θα βασίζονται στην πολιτική εκτέλεση των συμφωνηθέντων», είπε. Αφορά τα 4 δισ. των ANFAs για τα 4 πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα (0,6% του ΑΕΠ). Τα υπόλοιπα μέτρα θα εκτελεστούν πριν από την 20η Αυγούστου. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η αιρεσιμότητα αυτών των μέτρων δεν θα ενοχλήσει τις αγορές.

Αναφορικά με τη μεταπρογραμματική περίοδο η Επιτροπή αναμένεται να λάβει απόφαση για υπαγωγή της Ελλάδας σε μιας μορφής «Ενισχυμένη Εποπτεία» για τη παρακολούθηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της και θα γίνονται τακτικές αξιολογήσεις ανά τρίμηνο που θα εξετάζονται από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Θα είναι μια πιο εντατική διαδικασία από ότι στις άλλες μεταπρογραμματικές χώρες όπως η Κύπρος, όμως ταχύτερη σε ότι αφορά την απαίτηση για πιθανά πρόσθετα μέτρα. Στις αξιολογήσεις θα μετέχει κανονικά και το ΔΝΤ. Δεν θα υπάρξουν νέοι όροι, αλλά μόνο υλοποίηση των παλαιών.