ΠΑΤΡΑ: Στην Περιφέρεια, από τον Δήμο, η παλιά Χαρτοποιΐα “Λαδόπουλου” – Βλέπουν μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη 

Με την υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου προχωρά το αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Δήμο Πατρέων για την παραχώρηση του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου. Αυτό ήταν το αποτέλεσματης συζήτησης που αναπτύχθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τόνισε ότι τρεις αξίεςθα συνοδεύουν το εγχείρημα σε όλη του τη διαδρομή. «Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας και με τον ιδιοκτήτη του χώρου, η διαφάνεια σε όλα τα βήματα και η δύναμη της αποτελεσματικότητας για την ολοκλήρωση του έργου».

Αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημαντική προετοιμασία που έχει ήδη γίνει από τις δύο πλευρές και πρόσθεσε: «Τεχνικά και οικονομικά εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα, που απαιτεί συνέργειες, συνεργασίες, όραμα και καθαρή στρατηγική. Η ανάπλαση που οραματιζόμαστε δεν μπορεί να γίνει με την απουσία κανενός. Γι αυτό ενώνουμε δυνάμεις, σχεδιάζουμε από κοινού και ζητάμε τη στήριξη όλων, ώστε να συνδιαμορφώσουμε το σχεδιασμό μας, για ένα έργο που θα είναι το μεγαλύτερο στην Περιφέρεια και ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Με την παραχώρηση επιδιώκουμε τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη του συγκεκριμένου εγκαταλελειμμένου ακινήτου, την ενίσχυση των αστικών υποδομών, την αναβάθμιση των χώρων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την επανάχρηση και επαναξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων προς όφελος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής».

Το ακίνητο αποτελείται από συγκρότημα 13 κτιρίων, το εμβαδό των οποίων ανέρχεται σε περίπου 44,500 τ.μ., ενώ η συνολική έκταση του γεωτεμαχίου υπερβαίνει τα 48.000 τ.μ. Στις προτάσεις που προετοιμάζονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Πατρέων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων το Διοικητήριο της Περιφέρειας, το Μουσικό Σχολείο Πάτρας, ένας παιδικός σταθμός, ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα πολιτισμού – ιστορίας- δημιουργικότητας και τεχνών, ένα κέντρο καινοτομίας για το PATRAS IQ, αλλά και η ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής.

Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές για την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την επιλογή χρηματοδοτικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού, ενώ το 2017 ψηφίστηκε στη Βουλή και σχετική νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη συνεργασία.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Η Πάτρα έζησε και ζει τα αποτελέσματα της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού.Τα εργοστάσια στην Ακτή Δυμαίων έκλεισαν εξαιτίας του ενδοκλαδικού και παγκόσμιου ανταγωνισμού, οι επιχειρήσεις έγιναν ασύμφορες για τους ιδιοκτήτες τους και τις εγκατέλειψαν.Οι περισσότερες μετέφεραν τα κεφάλαιά τους αλλού, έκαναν σε άλλες χώρες εργοστάσια, αφήνοντας απλήρωτα τα δάνεια και τα χρέη τους σε εργαζόμενους και ταμεία, τα οποία ήρθε το ΠΑΣΟΚ να τα “κοινωνικοποιήσει”, να πληρώσει δηλαδή ο λαός τη δεκαετία του ’80.

Μεταξύ των εργοστασίων που έκλεισαν, ήταν και αυτό της χαρτοποιϊας Λαδόπουλου, το οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Πατρέων, ο οποίος το αγόρασε με δάνειο το 1998. Είναι γνωστή η προσπάθεια που ξεκίνησε η δημοτική αρχή της περιόδου 1999-2002 να το παραχωρήσει για ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, με ένταξή του από τον ιδιώτη στον αναπτυξιακό νόμο εκείνης της περιόδου. Αυτή η εξέλιξη αποτράπηκε, δεν υπήρξαν όμως στην συνέχεια προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί για χρήσεις δημόσιου κοινωνικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα η εγκατάλειψή του να συνεχίζεται και να δίνει πλήθος αρνητικών συνεπειών στην περιοχή.

Θεωρούμε θετική μια εξέλιξη συνεργασίας της Περιφέρειας με τον Δήμο Πατρέων που θα ζωντανέψει το κτίριο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή όπου ζουν οικογένειες, που δούλευαν στο εργοστάσιο της Ακτής Δυμαίων και που σήμερα στα σπίτια τους έχει ριζώσει η ανεργία μ’ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι θετικό να γίνει σε αυτόν τον χώρο το διοικητήριο της Περιφέρειας για το οποίο υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού, στο πρόσφατο Περιφερειακό συνέδριο, οτι θα δώσει 20 εκ.ευρώ, ώστε να μην είμαστε άστεγοι. Δήλωσε μάλιστα οτι υπάρχει η διάθεση να δωθούν και περισσότερα χρήματα για την συνολική ανάπλαση του χώρου. Η θέση μας είναι πως η κατασκευή του έργου και η ανάπλαση του χώρου πρέπει να γίνουν με κρατική χρηματοδότηση.

Δεν θα ήταν άσχημο στην μελέτη χρήσεων που θα προχωρήσετε εκτός από αυτά που ο δήμος ζητάει να υπάρχουν γραφεία και για την αποκεντρωμένη διοίκηση, την 6η ΥΠΕ μιας και αυτοί νοικιάζουν χώρους, ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο διοικητικό κέντρο.Δίπλα από τον Λαδόπουλο περνάει η σιδηροδρομική γραμμή, είναι αυτονόητο οτι εκεί θα πρέπει να γίνει στάση του προαστιακού, γεγονός που θα βοηθήσει στην μετακίνηση των εργαζομένων αλλά και των υπόλοιπων επιβατών, με ευνοϊκή συμβολή για το συνολικό θέμα του κυκλοφοριακού.

Στον Λαδόπουλο υπάρχει χώρος διατηρητέος με μηχανήματα της χαρτοποϊας. Προτείνουμε σε αυτόν τον χώρο να γίνει ανάδειξη των στοιχείων του πολιτισμού του κόσμου της δουλειάς και δημιουργία μουσείου εργασίας σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Πάτρας.

Γνωρίζοντας οτι άμεσα ξεκινάει από τον Δήμο Πατρέων η ανακατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου τέχνης, μπορεί να δημιουργηθεί και στούντιο για πρόβες φωνητικών και οργανικών μουσικών συνόλων, που θα καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Δεν μας βρίσκει σύμφωνους στην μελέτη διερεύνησης των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου να υπάρχει και η αναζήτηση ευκαιριών εμπορικής εκμετάλλευσης και πρέπει να απαλειφθεί. Βεβαίως δεν ενοούμε οτι δεν μπορεί να λειτουργήσει στον χώρο ένα συνεδριακό κέντρο, ένα κυλικείο, ένα πωλητήριο εκθεμάτων στο μουσείο. Επομένως ζητάμε να μας διευκρινήσετε τι ακριβώς εννοείτε.

Έχουμε πλήθος αναγκών σε διοικητικό, κοινωνικό, πολιτιστικό επίπεδο που θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν στο πρώην εργοστάσιο χαρτοποιϊας Λαδόπουλου. Όσοι επιθυμούν να αναπτύξουν εμπορικές χρήσεις, η περιοχή είναι γεμάτη από προσφερόμενους χώρους, μπορούν να απευθυνθούν εκεί.