(ΦΩΤΟ)-ΜΟΙΡΑΛΙ: Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σε πράσινο φόντο

Σε ένα ανάλογο εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, εορτάσθηκε για μία χρονιά ακόμη, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 10 Ιουνίου στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και συγκεκριμένα στον ορεινό παραδοσιακό οικισμό του Μοιραλίου Ερυμάνθου, ο οποίος διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά των πετρόκτιστων οικοδομών του. Το 2018 είναι άλλωστε αφιερωμένο στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Όλα αυτά συνηγόρησαν για την φετινή επιλογή του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και προσκάλεσε τον αρχιτέκτονα κ. Γρηγόρη Κουτρόπουλο με ανάλογη εμπειρία και γνώση, περί τα παραδοσιακά κτίσματα – μνημεία, ο οποίος ανέπτυξε ένα επίκαιρο θέμα ” Η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά από το χθες στο σήμερα”.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με καταγωγή από το Μοίραλι, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος. Ο ομιλητής δεν παρέλειψε στην κατατοπιστική του ομιλία να αναφερθεί μέσα στα άλλα και για μνημεία της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, τα οποία περιμένουν την αξιοποίησή τους.
Τους παρευρισκόμενους φορείς και κατοίκους καλωσόρισε ο κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοιραλίου και η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, η οποία επιπλέον ανεφέρθη στους λόγους για τους οποίους η Διεθνής Κοινότητα εορτάζει κάθε χρόνο (5 Ιουνίου) την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η επιλογή του Συλλόγου για το Μοίραλι όπως είπε ήταν μία θαυμάσια συγκυρία για την ημέρα.
Μετά την κυρία εισήγηση, την οποία παρακολούθησε με ενδιαφέρον το κοινό, το λόγο έλαβαν αρκετοί φορείς όπως ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Σπαρτινός, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Καρπής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ερυμάνθου κ. Μπαρής, ο τ. Νομάρχης Αχαΐας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων κ. Κατσικόπουλος και ο τ. Πρόεδρος της Κοινότητας Μοιραλίου κ. Τσάλτας. Ανάμεσα στους δεκάδες παριστάμενους ήταν και η βοηθός Περιφερειάρχη κα. Τασία Τογιοπούλου.
Η κα. Θεοδωροπούλου αφού ευχαρίστησε τους παρόντες ανεφέρθη στις πολιτιστικές εκδόσεις του Συλλόγου όπως το ”Λεύκωμα Αναβίωσης της παράδοσης” του 2007, τους Νερόμυλους της περιοχής του τέως Δήμου Φαρρών και Μεσσάτιδας ( του 2010) και τόνισε τους αγώνες του Συλλόγου, αλλά και του Σεβασμιωτάτου κκ. Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Ερυμάνθου, για την ανακαίνιση του Ι.Ν. Παναγίας της Μέντζαινας, στην οποία τα έργα αναστήλωσης ξεκίνησαν ήδη.
Την ωραία εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας με παραδοσιακούς χορούς.Μοίραλι:Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε εντυπωσιακό τοπίο (Φωτο)
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα ξεκίνησαν με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο εξωκκλήσι του Ι.Ν. Αγ. Κων/νου με την παρουσία του π. Δημήτριου Παπαγεωργίου Αρχιερατικού Επιτρόπου του τ. Δήμου Φαρρών αλλά και εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, ο οποίος κατά το κήρυγμά του μίλησε επίκαιρα για τη σχέση της εκκλησίας, της ορθοδοξίας, με το φυσικό περιβάλλον, αναφερόμενος στα ιερά κείμενα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα της ημέρας. Συλλειτουργός του ήταν ο π. Γεώργιος εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Μοιραλίου.
Η σεμνή τελετή έληξε με κεράσματα από τους ανθρώπους και των δυο Συλλόγων.