Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την απαγόρευση των memes

Ο όρος meme αποτελεί δημιούργημα του γνωστού – για πολλά – βιολόγου Richard Dawkins, κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στο βιβλίο “Το Εγωιστικό Γονίδιο”. Η άνθηση που γνώρισε τα τελευταία πέντε χρόνια, τόσο η λέξη, όσο και η μετουσίωση αυτής στις εικόνες που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, συνεπήρε και ταρακούνησε το διαδίκτυο συθέμελα. Παραταύτα, η χρήση ενός σημαντικού πλήθους αυτών (κάτι άγνωστο για πολλούς) αποτελεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Πάρτε για παράδειγμα ένα από τα πιο γνωστά, εκείνο που απαθανατίζει τον Κέρμιτ τον Βάτραχο, να απολαμβάνει ένα παγωμένο τσάι. Το εν λόγω meme υπόκειται σε παραβίαση τριών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. αφού τόσο εκείνος, όσο και αναψυκτικό που πίνει αποτελούν brands τα οποία δεν επιτρέπουν τη δίχως αδειοδότηση αναπαραγωγή τους. Ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα γκρίζα ζώνη, αφού η δημοσίευση των memes δεν γίνεται με σκοπό κάποιου είδους χρηματικής απολαβής διαμέσου αυτών, παρά για λόγους καθαρής ψυχαγωγίας.

Τα πράγματα βέβαια ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά, αφού το άρθρο 13 της πρόσφατα προτεινόμενης οδηγίας στο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει να κάνει τα πράγματα περισσότερο θολά. Σύμφωνα με αυτό, θα χρησιμοποιείται αυστηρή νομική διατύπωση που θα εφαρμόζεται σε κάθε φύσεως τέχνη “είτε φτιάχνετε σε κάποιο στούντιο, ή το δωμάτιο κάποιου σπιτιού, είτε διαδίδεται τοπικά, ή διαδικτυακά, είτε δημοσιεύεται διαμέσου ενός εκτυπωτικού, ή μέσω ενός συνδέσμου στον ιστό,“. Στον αντίποδα, εκείνοι που εναντιώνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ισχυρίζονται πως η απαγόρευση αναπαραγωγής των memesθα καταστρέψει το internet όπως το γνωρίζουμε,” συνεχίζοντας με το ότι “θα επιτρέψει σε μεγάλες εταιρίες να ελέγχουν το τι βλέπουμε και κάνουμε στο διαδίκτυο,“.

Προς απάντηση όλων αυτών, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θερμός υποστηρικτής της πρότασης ανέφερε σε δελτίο ειδήσεων:

“Η ιδέα πίσω από τις προτάσεις μας για τα πνευματικά δικαιώματα έχουν να κάνουν με ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να ζουν από τις δημιουργικές τους ιδέες. Δεν έχουν σκοπό να βλάψουν την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο,”.

Ο κύριος στόχος του άρθρου 13 είναι η εξασφάλιση του ότι αρθρογράφοι, εκδότες, συγγραφείς και δημιουργοί περιεχομένου θα πληρώνονται για τη δουλειά τους. Όσον αφορά την αστυνόμευση της ορθής χρήσης του νομοσχεδίου, η Κομισιόν αναφέρει: “οι τεχνολογικές εξελίξεις που υπάρχουν ήδη γύρω μας, θα εξασφαλίσουν τη δίκαιη αμοιβή του εκάστοτε δημιουργού,“.

Ποια είναι η δική σας οπτική στο εν λόγω ζήτημα που τίθεται στο Ευρωκοινοβούλιο;

Πηγή: unboxholics.com