Χαμός στα Σκόπια: Πέταξε έξω τον Ζάεφ ο πρόεδρος Ιβάνοφ, ετοιμάζει διάγγελμα

Απρόσμενη εξέλιξη είχε η προσπάθεια του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ να ενημερώσει τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ για την επιτευχθείσα συμφωνία με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Makfax, ο Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν στον Ιβάνοφ το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ωστόσο ο πρόεδρος Ιβάνοφ τους σταμάτησε πριν καν ξεκινήσουν και αποχώρησε από τη συνάντηση!

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να συζητήσει με τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ τα οφέλη της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της ΠΓΔΜ.

Από την αρχή είχε προκαλέσει εντύπωση το ότι η συνάντηση ήταν… εξπρές, καθώς ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ έφτασαν, με αστυνομική συνοδεία, στην προεδρική κατοικία στις 10:03 τοπική ώρα (11:03 ώρα Ελλάδος) και έφυγαν από αυτή στις 10:09.

Διάγγελμα Ιβάνοφ

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται διάγγελμα του προέδρου των Σκοπίων. «Ενημερώνουμε ότι η συνάντηση (σ.σ.: μεταξύ Ζάεφ και Ιβάνοφ) διήρκεσε δύο λεπτά. Σήμερα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα απευθυνθεί στον λαό της ΠΓΔΜ και στους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με μετάφραση σε όλες τις γλώσσες για όλες τις χρήσεις και με συνταγματική αναθεώρηση. Από την πλευρά του όμως, ο πρόεδρος Ιβάνοφ επιμένει σε μια λύση που δεν θα προκαλέσει συνταγματικές αλλαγές.

Χθες, μάλιστα, μίλησε για ανεύθυνη στάση εκ μέρους του Ζάεφ το να επιλύεται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα μέσω τηλεφώνου.