ΠΑΤΡΑ: Κεραυνός εν αιθρία στην αγορά και στην κοινωνία ο θάνατος του εμπόρου Ηλία Παυλίδη – Η ζωή του – Σήμερα η κηδεία του

Σαν κεραυνός έπεσε χθες στην κοινωνία της Πάτρας, η είδηση του θανάτου του εμπόρου και συνδικαλιστή Ηλία Παυλίδη από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 57 ετών. Ο Ηλίας Παυλίδης ήταν ένας δυναμικός έμπορος με πλούσια επιχειρηματική δράση, καθώς διατηρούσε καταστήματα υποδημάτων στην Πάτρα, στο Αίγιο, στο Αγρίνιο, στη Ναύπακτο και στο Μεσολόγγι.
Παράλληλα, είχε διατελέσει πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτίου Ελλάδος και αναπληρωτής γραμματέας στην ΕΣΕΕ, ενώ ήταν και στέλεχος στην ομάδα μπάσκετ του Απόλλωνα Πάτρας.
Με τη σύζυγό του Λαμπρινή, είχαν αποκτήσει μια κορούλα, την Πελαγία, την οποία υπεραγαπούσε.
Η μοίρα είχε άλλα σχέδια.
Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα στις 4.30 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Πατρών και η ταφή του θα γίνει στο Β΄Δημοτικό Κοιμητήριο Λεύκας Πατρών.
 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Στον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας, τον οποίο υπηρέτησε από πολλές θέσεις, χθες το απόγευμα επικρατούσε πένθιμο κλίμα. Το διοικητικό συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως και όλοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν για την προσωπικότητα και τη διαδρομή του.
Ηταν υπερήφανος Ο πρόεδρος του ΕΕΣΠ Γιώργος Ρώρος, με τρεμάμενη φωνή είπε ότι πολλές φορές στο παρελθόν είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ηλία Παυλίδη, αλλά πάντα επικρατούσε μεταξύ τους πολιτικός πολιτισμός, γι΄αυτό και κατέληξαν να δημιουργήσουν προσωπική και οικογενειακή φιλία.
Αναφέρθηκε στην υπεύθυνη και ενωτική του στάση, όταν συνεργάστηκαν με τον Χρήστο Γκοτσόπουλο και αργότερα και με τον Νίκο Στριφτούλια, και μέσα από εναλλαγές στην προεδρία, αποκατέστησαν την ηρεμία και το χαμένο κύρος του συλλόγου.
Οταν ανέλαβε πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κλήθηκε να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου» και τότε ήταν που κλονίστηκε η υγεία του, είπε ο Γιώργος Ρώρος, γιατί είχε να κάνει με ριζωμένα στοιχειά. Ομως μετά από 2,5 χρόνια, ήταν υπερήφανος γιατί παρέδωσε μια ομοσπονδία διαφορετική.
Δραστήριος, υπερκινητικός, πολλές φορές ορμητικός, αλλά χωρίς ποτέ να προσβάλλει κανέναν, ο Ηλίας Παυλίδης, κοιτούσε πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπεια.
Εμπορικά, δεν φοβήθηκε την κρίση, αντιθέτως, επεκτάθηκε σε τέσσερις άλλες πόλεις της περιφέρειας, και με αυτό έδειξε ότι ήταν ένας πολεμιστής, τόνισε ο Γιώργος Ρώρος.
Το χαμόγελο Ο ταμίας του ΕΕΣΠ Πολυχρόνης Θωίδης, πρόσθεσε ότι αυτό που θα θυμάται περισσότερο από τον Ηλία Παυλίδη, είναι το χαμόγελο και η συνδικαλιστική του μαχητικότητα.
Τα έβαλε με πολλούς Ο Νίκος Στριφτούλιας αποχαιρέτησε τον Ηλία Παυλίδη με μια αγαπημένη του φράση: «Αντίο φίλε» και όπως είπε «τον έφαγε το σαράκι να καθαρίσει την Ομοσπονδία» γιατί «τα έβαλε με πολλούς, αλλά δικαιώθηκε». Τον χαρακτήρισε ως έναν αγωνιστή, και άξιο πολεμιστή που συνέβαλλε στο να απογειωθεί ο Σύλλογος.
Ανιδιοτέλεια Ο Γιώργος Βαγενάς που τον διαδέχθηκε στην προεδρία της Ομοσπονδίας, με δυσκολία προσπάθησε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του, λέγοντας ότι ο Ηλίας Παυλίδης διακρίθηκε για το ήθος του, την τιμιότητα και τη συνδικαλιστική ανιδιοτέλεια.
Ηταν πυλώνας Κλείνοντας, ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Χρήστος Γκοτσόπουλος, χαρακτήρισε τον Ηλία Παυλίδη ως έναν από τους πυλώνες του Συλλόγου. Ο θάνατος του Ηλία Παυλίδη, όπως είπε, είναι μια απώλεια για τον σύλλογο, γιατί ήταν από τους λίγους με τόσο βαθιά γνώση για το εμπόριο και για τα συνδικαλιστικά θέματα.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, μετά την αναγγελία του θανάτου του τέως προέδρου και μέλους του ΔΣ του ΕΕΣΠ Ηλία Παυλίδη, συνήλθε εκτάκτως χθες το απόγευμα και σε ψήφισμα που εξέδωσε, αποφάσισε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος, να παρασταθεί σύσσωμο στην κηδεία του και να εκφωνήσει επικήδειο λόγο ο πρόεδρος, να αποσταλεί στεφάνι εκ μέρους του ΕΕΣΠ, να κατατεθεί συμβολικό ποσό σε κοινωφελές ίδρυμα της πόλης, να κλείσουν τα γραφεία του ΕΕΣΠ κατά την εξόδιο ακολουθία και να επιδοθεί το παρόν στους οικείους του και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.
Στο ψήφισμα αναφέρονται ακόμα τα εξής: «Ο Ηλίας Παυλίδης θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας για τον διεκδικητικό του χαρακτήρα, τη μαχητικότητά του, την ανιδιοτέλειά του, τον ακριβή του λόγο και την ιδιαίτερη αγάπη του για το εμπόριο και την πόλη. Οι δράσεις του αναβάθμισαν τον εμπορικό κλάδο για τον οποίο εργάστηκε με πάθος για πολλά χρόνια. Η μνήμη του θα είναι αιώνια».
Παρόμοιο ψήφισμα εξέδωσε και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτίου Ελλάδας, στην οποία ο Ηλίας Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος για 2,5 χρόνια.

 

Παιδί του Γ΄ Γυμνασίου, του μπάσκετ, του Απόλλωνα. Σημαντικός επιχειρηματίας, καλός οικογενειάρχης, δραστήριος άνθρωπος. Ο Ηλίας Παυλίδης, που έφυγε νωρίς, είχε αξιοπρόσεκτη διαδρομή, πάθος με το μπάσκετ.
Μέσα 10ετίας ΄70 στο ανοιχτό γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ναυαρίνου. Στην εφηβική ομάδα του Απόλλωνα με Παντελή Κοκκόση, Μάκη Μοίραλη, Γιώργο Γεωργούλη, Δημήτρη Γριντέλα, Τάσο Κακιό, Τάσο Παπαδάτο, Χάρη Παρίση και άλλα παιδιά. Προπονητής ο Ανδρέας Μολφέτας. Ο Ηλίας με το δικό του στυλ. Σουτ με το αριστερό χέρι, με σπάσιμο του καρπού. Είχε καλό σουτ, έκανε ατομικές προπονήσεις, με την ανοχή του κυρ Νιόνιου (πατέρας του Σταύρου Ζούρα), που ήταν επιστάτης στο γήπεδο. Αργότερα συμμετοχές και στη βασική ομάδα του Απόλλωνα.
Στο Γ΄ Γυμνάσιο με την ομάδα μπάσκετ του σχολείου. Συμμετοχή, τότε, στο σχολικό πρωτάθλημα, με υπεύθυνο τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Ιορδάνη Κερασίδη. Βασικό στέλεχος. Προπονήσεις στο προαύλιο του Γ΄ Γυμνασίου, στις μπασκέτες που ήταν στο κάτω μέρος όπου και οι τσιμεντένιες κερκίδες. Συμπαίκτες του Ηλία τα περισσότερα παιδιά από τον Απόλλωνα.
Το μπάσκετ ήταν κομμάτι της ζωής του. Ο Απόλλων επίσης. Γι΄ αυτό και αργότερα υπηρέτησε τον Σύλλογο και ως μέλος του ΔΣ. Ηταν απολλωνιστής, ήταν φίλος του αθλητισμού.