Κοτζιάς για Σκοπιανό: O Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη ονομασία από τις υπάρχουσες

Για αποφασιστικό βήμα που έγινε στο θέμα του Σκοπιανού έκανε λόγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εγώ εξηγώ πάντοτε από τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο μέχρι το Υπουργείο ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία γραμμή… δηλαδή πήραμε μπρος και πάμε δύο χιλιόμετρα μαραθώνιο… είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα του, έχει τις δυσκολίες του. Το συστήνω πάντα σε όλους και το λέω και για αυτούς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αλλά και για αυτούς που μας κρίνουν… υπομονή και νηφαλιότητα. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα. Διότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που τους αρέσουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η αδράνεια, να μην γίνεται τίποτα, πιστεύοντας πως αν δεν κάνεις κάτι όλα θα πάνε καλά. Η ζωή έχει αποδείξει και για την προσωπικότητα του καθενός και για την εξωτερική πολιτική, ότι άλλες δυνάμεις καταλαμβάνουν το χώρο δηλαδή στα Βαλκάνια έχουν μπει χώρες Φιλικές, Ιταλία, Αυστρία κτλ. Αλλά υπάρχουν και η Ρωσία και η Τουρκία και το καθεξής. Και δεύτερος υπάρχει μία θεωρία του εκκρεμούς. Δηλαδή να έχουμε εκκρεμότητες. Ας τα αφήσουμε όλα σε εκκρεμότητα. Αυτό δείχνει ανθρώπους άτολμους… που ξέρουν κάτι καλά και πρέπει να το πω γιατί το λένε και οι συνάδελφοί μου στο υπουργείο Εξωτερικών τόσο των Σκοπίων όσο και της Αλβανίας μου λένε ότι μέχρι τώρα είχαμε δει ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, ουδείς μας έκρινε. Μόλις ξεκινάμε να κάνουμε μία συμφωνία ή να ξεπεράσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα όλοι να μας επιτίθονται. Γιατί είναι οι δυνάμεις της αδράνειας και της εκκρεμότητας, όπως λέω εγώ«.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά η κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ τη λύσης, «διότι πιστεύουμε ότι αυτή η λύση συμφέρει και την Ελλάδα». Σχετικά με τη λύση στην ονομασία των Σκοπίων, ανέφερε: «Εμείς ήμασταν σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ότι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο. Γιατί συμφέρει τον τόπο; Γιατί συμφέρει πρώτον αυτή η χώρα τον τόπο γιατί πρώτον αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας πρέπει να βρεθεί σε μία αλληλεπίδραση επιρροής ωφέλιμη για τους λαούς της περιοχής. Δεύτερον είναι καλό τώρα που βγαίνουμε από την κρίση όλη η περιοχή να συμπαρασυρθεί προς την ανάπτυξη που θα συμπαρασύρει και τη δική μας ανάπτυξη. Τρίτον όπως πάντα λέω έχουμε προβλήματα ταυτότητας, πολιτισμού, κληρονομιάς με τη φίλη χώρα των Σκοπίων, όμως αυτά τα προβλήματα είναι υποδεέστερα σε σχέση με τα πολιτικά – γεωστρατηγικά που έχουμε με την Τουρκία. Κατά συνέπεια ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, ποιο μπορεί να λυθεί προς όφελος και των δύο πλευρών. Υπογραμμίζω το όφελος των δύο πλευρών γιατί μερικοί νομίζουν ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα λες και έχουμε κάνει κανέναν πόλεμο και τον κερδίσαμε, ισοπεδώνοντας την άλλη πλευρά. Όταν ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά και το έδειξε το αποτέλεσμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, γεννάς αναθεωρητικές τάσεις που αυτό που αναγκαστικά δεχτήκανε θα το αρνηθούν στην πορεία. Γι’ αυτό υπογραμμίζαμε εμείς από την αρχή ότι θέλουμε μία συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μεσ’ το χρόνο, να γίνει αποδεκτή από τους λαούς. Ξέρω ότι και οι δύο πλευρές έχουμε δυσκολίες, αλλά στο τέλος θα το δεχθούνε«.

Μιλώντας στο «Kontra» ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να αποφασίσει ποιο είναι το όφελος για τη χώρα», ενώ μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

«Γιατί να συμφωνήσει μαζί μας και η άλλη πλευρά αν δεν πάρει και εκείνη τα δικά της κέρδη;», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι στο τραπέζι παραμένουν μόνο τρία ονόματα και ότι η ο Ζάεφ έχει ήδη κάνει την επιλογή του.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορα ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια.Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Στο ονοματολογικό, επιβεβαιώσε ότι η ονομασία Μακεδόνια του Βαρδάρη, απορρίφθηκε από τα Σκόπια, η ονομασία Μακεδονία- Σκόπια, από την ελληνική πλευρά και στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια, Νέα και Άνω Μακεδονία. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το σημείο θα κλείσει την Τρίτη στη συνομιλία των πρωθυπουργών, καθώς ο κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις υπάρχουσες και οι πληροφορίες θέλουν τα Σκόπια να προτιμούν το Βόρεια Μακεδονία.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης πως με τη συμφωνία θα αλλάξουν όλα τα εσωτερικά έγγραφα των Σκοπίων και θα φέρουν το νέο όνομα της χώρας και πρόσθεσε ότι έχει λυθεί και το θέμα των συνταγματικών αλλαγών.

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

 

aixmi.gr