Υπουργείο Οικονομικών: Δεν δώσαμε ενέχυρο κρατική περιουσία €25 δισ στους δανειστές, εγγύηση είναι…

Επιστρατεύοντας μία νομική ερμηνεία, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να αντικρούσει την κριτική ότι με το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη δίνει στους Ευρωπαίους δανειστές κρατική περιουσία συνολικής αξίας 25 δισ. ευρώ!

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το οικονομικό επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιβεβαιώνεται ότι πράγματι οι δανειστές ζήτησαν και πέτυχαν να λάβουν εγγυήσεις ότι τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με το 3ο Μνημόνιο θα αποπληρωθούν -ακόμη κι αν υπάρξει αντικειμενική αδυναμία εξόφλήσής τους- μέσω της παροχής εγγυήσεων στον ESM από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

«Με την συγκεκριμένη εγγύηση δημιουργείται ένας μηχανισμός προστασίας του ESM σε σχέση με τα μερίσματα (αν και εφόσον υπάρξουν) που θα λαμβάνει το Δημόσιο από την ΕΕΣΥΠ και μέρος των οποίων θα χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης. Για το λόγο αυτό η εγγύηση δεν είναι απεριόριστη, δεν αφορά δηλαδή το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, αλλά περιορίζεται σε ένα ποσό (25 δις) το οποίο προσεγγίζει την θεωρητική αξία, σε βάθος χρόνου, που θα μπορούσε να εισπράξει το Δημόσιο από την Εταιρεία, ως μέρισμα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπογραμμίζεται ότι η παροχή εγγυήσεων προς τον ESM ήταν μια υποχρέωση που είχε αναληφθεί από τον Αύγουστο του 2015, όταν ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο. Το υπουργείο Οικονομικών, στη σημερινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η πρόβλεψη για παροχή εγγυήσεων ύψους 25 δισ. στον ESM είχε εγκριθεί το καλοκαίρι του 2015 με 222 ψήφους, επί της ουσίας δηλαδή επισημαίνει ότι οι εγγυήσεις έχουν εγκριθεί τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Λένε μάλιστα από το περιβάλλον του κ. Τσακαλώτου ότι «έχει ξαναδοθεί εγγύηση το 2012. Συγκεκριμένα: Με τη δανειακή σύμβαση του 2012, σχέδιο της οποίας κυρώθηκε με το ν. 4060/2012 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμβλήθηκε με τον EFSF (προκάτοχο του ESM)».

Διαβάστε το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:

Ως συμβαλλόμενο μέρος στην δανειακή σύμβαση του Αυγούστου 2015 με τον ΕSΜ προστίθεται και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Διατάξεις για την Ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων-Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνεται σχετική πρόβλεψη της σύμβασης, σχέδιο της οποίας κυρώθηκε από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου 2015 (ν. 4336/2015).

Συγκεκριμένα:

1. Στη Δανειακή σύμβαση που κυρώθηκε στη Βουλή στις 14 Αυγούστου 2015 (ν. 4336/2015) με πλειοψηφία 222 ψήφων και υπογράφηκε στις 19 Αυγούστου μεταξύ του ESM και της Ελληνικής Δημοκρατίας εκπροσωπούμενης από το υπουργείο Οικονομικών και την οποία συνυπέγραψαν η Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προβλέπεται ότι όταν συσταθεί ο νέος φορέας (ΕΕΣΥΠ) θα συμβληθεί και αυτός στη δανειακή σύμβαση και θα δώσει εγγυήσεις στον ESM για την υποχρέωση της Ελλάδος να εξοφλήσει τη χρηματοδοτική συνδρομή μέσω της ΕΕΣΥΠ.

2. Στο ιδρυτικό νόμο της ΕΕΣΥΠ προβλέπεται ότι, κατά τη διανομή κερδών από την Εταιρεία:
α) ποσοστό 50% καταβάλλεται ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο και διατίθεται σύμφωνα με το ν. 4336/2015, δηλαδή για την αποπληρωμή των δόσεων που οφείλονται βάσει της δανειακής σύμβασης και σύμφωνα με τους συγκεκριμένους όρους.
β) από το υπόλοιπο 50%, το 25% καταβάλλεται στο Δημόσιο για επενδύσεις και το 25% το χρησιμοποιεί η ίδια η Εταιρεία για επενδύσεις (ή το διακρατεί για να καλυφθούν πιθανές μελλοντικές ζημιές).

3. Για την εκπλήρωση της υποχρέωσης από τον εγγυητή (την ΕΕΣΥΠ):
• Δεν συστήνεται ενέχυρο επί των περιουσιακών στοιχείων της ΕΕΣΥΠ,
• Δεν εγγράφεται υποθήκη ή άλλου είδους εμπράγματη ασφάλεια επί των οποιωνδήποτε ακινήτων που έχουν περιέλθει στην Εταιρεία ή τις θυγατρικές της ή άλλης μορφής εξασφάλιση υπέρ του ESM.
Επομένως, κάθε ισχυρισμός ότι για την εξόφληση του δανείου μπαίνει ενέχυρο η δημόσια περιουσία είναι ανυπόστατος και παραπλανητικός.

4. Με την συγκεκριμένη εγγύηση δημιουργείται ένας μηχανισμός προστασίας του ESM σε σχέση με τα μερίσματα (αν και εφόσον υπάρξουν) που θα λαμβάνει το Δημόσιο από την ΕΕΣΥΠ και μέρος των οποίων θα χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης.
Για το λόγο αυτό η εγγύηση δεν είναι απεριόριστη, δεν αφορά δηλαδή το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, αλλά περιορίζεται σε ένα ποσό (25 δις) το οποίο προσεγγίζει την θεωρητική αξία, σε βάθος χρόνου, που θα μπορούσε να εισπράξει το Δημόσιο από την Εταιρεία, ως μέρισμα.

5. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι έχει ξαναδοθεί εγγύηση το 2012. Συγκεκριμένα: Με τη δανειακή σύμβαση του 2012, σχέδιο της οποίας κυρώθηκε με το ν. 4060/2012 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμβλήθηκε με τον EFSF (προκάτοχο του ESM) ως εγγυητής και δεσμεύθηκε για την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδος των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση αυτή σε σχέση με τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, άμεσα και μόλις ζητηθεί, αναλαμβάνοντας, ομοίως, την υποχρέωση αποζημίωσης του EFSF ως κύριος υπόχρεος σε περίπτωση που κάποια από τις υποχρεώσεις για τις οποίες εγγυήθηκε καταστεί ανεφάρμοστη, άκυρη ή παράνομη.