Πυρά Μέρκελ κατά Τραμπ: «Θλιβερή» η απόσυρση από τις αποφάσεις της G7 μ’ ένα tweet

Σφοδρή επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε η Άνγκελα Μέρκελ για την απόφασή του να άρει με ένα tweet  την υποστήριξή του από το κοινό ανακοινωθέν της G7.

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά τη σύνοδο στον Καναδά η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «απογοητευτική και κάπως θλιβερή» την κίνηση του Αμερικανού προέδρου τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε αντίμετρα μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας καταληστεύσουν ξανά και ξανά. Αντίθετα θα δράσουμε κι εμείς», δήλωσε, σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από τη σύνοδο κορυφής της G7 το Σάββατο ο Τραμπ επιτέθηκε μέσω του Twitter στον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό για «ψευδείς δηλώσεις», κάλεσε τους εκπροσώπους του να αποσύρουν τη στήριξη στο κοινό ανακοινωθέν και προανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ επιζητούν να επιβάλουν δασμούς και στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Ερωτηθείσα πώς κατάφερε να εμφανιστεί τόσο ήρεμη μετά το φιάσκο η Μέρκελ απάντησε ότι μια κλιμάκωση της ρητορικής θα έκανε χειρότερα τα πράγματα. Είπε ότι πληροφορήθηκε την απόφαση του Τραμπ ενώ επέστρεφε αεροπορικώς από τον Καναδά κι έκανε λόγο για μια «καταθλιπτική» ενέργεια. Ωστόσο, όπως είπε, η Γερμανία θα εμμείνει στο «νομικά δεσμευτικό» ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε στο τέλος της συνόδου, αλλά και ότι θα συνεχίσει να συζητά και να συνεργάζεται με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι να δώσει κανείς μάχη για τη διατλαντική συνεργασία», τόνισε προσθέτοντας ότι ο τρέχων γύρος δασμών που επέβαλλαν ΗΠΑ και ΕΕ αλλήλοις δεν σημαίνει το τέλος της εταιρικής σχέσης.

Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν το Σάββατο ενίσχυσαν την απόφαση της καγκελαρίου να εργαστεί για την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης στην ΕΕ. Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της και να μην ακολουθεί «αφρόνως» τις ΗΠΑ.

Μέρκελ και Τραμπ θα συναντηθούν ξανά τον ερχόμενο μήνα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.