Προ των πυλών οι νέες αντικειμενικές αξίες -Δεν καταργείται ο Φόρος Υπεραξίας

Σήμερα ή αύριο παίρνουν ΦΕΚ οι νέες Τιμές Ζώνης και οι περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι που περιμένουν αύξηση του ΕΝΦΙΑ, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αναμένοντας το ύψος των επιβαρύνσεων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σ/Κ «έτρεξαν» στη ΔΗΛΕΔ δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις, προκειμένου το υπουργείο να τεστάρει τις εισηγήσεις που έχει στα χέρια του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τελική βεβαίωση φόρου αγγίζει τα 3,5 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ παραπάνω από σήμερα. Με αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται να γίνει αύξηση του αφορολογήτου στο Συμπληρωματικό Φόρο κατά 50.000 ή 100.000 ευρώ, καθώς οι μεσαίες και μεγαλύτερες- μετά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών- περιουσίες θα είναι αυτές που θα υποστούν τα μεγαλύτερα βάρη.

Είναι ενδεικτικό ότι ακίνητο που βρίσκεται σήμερα σε Ζώνη με Τιμή 2.000 ευρώ/τ.μ., αν υπάρξει αύξηση της αντικειμενικής έστω κατά 10%, τότε αυτομάτως αλλάζει κλιμάκιο και προκύπτει αύξηση ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου.
Αυξήσεις αντικειμενικών αναμένονται και στις «λαϊκές» περιοχές, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι ούτε 20 ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το υπουργείο θα πάει σε περιορισμένες αυξήσεις αντικειμενικών σε κάποιες από αυτές τις περιοχές, έτσι ώστε τελικά να μην ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ/τ.μ. Σημειωτέον ότι η μετάβαση από το κλιμάκιο 500- 750 ευρώ/τ.μ. στο οποίο ανήκουν πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής, στο αμέσως επόμενο κλιμάκιο 750- 1.000 ευρώ/ τ.μ. ισοδυναμεί με αύξηση ΕΝΦΙΑ μόλις 10 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου.

Το απόγευμα πιθανότατα θα γίνει εσωτερική παρουσίαση των εισηγήσεων- αναμένονται κι αυτές της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής αλλά χωρίς να αλλάζουν το σχεδιασμό- κι αφού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, θα πάνε για ΦΕΚ, με στόχο να δημοσιοποιηθούν αύριο, μαζί με την κατάθεση διάταξης για τον ΕΝΦΙΑ.
Όσον αφορά στο Φόρο Υπεραξίας, πηγές του υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ΔΕΝ καταργείται, παρά το ότι στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου υπήρχε σχετική διάταξη, η οποία εν συνεχεία αποσύρθηκε.

Πηγή: iefimerida.gr