Πότε μια κοπέλα πρέπει να πάει πρώτη φορά στον γυναικολόγο

Καθώς τα κορίτσια φτάνουν στην εφηβεία, είναι σημαντικό να λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ACOG) συστήνει στις νεαρές γυναίκες να έχουν την πρώτη τους επίσκεψη με μαιευτήρα – γυναικολόγο μεταξύ των 13 και 15 ετών.

Για τις περισσότερες έφηβες, η πρώτη επίσκεψη θα περιλαμβάνει μια εξωτερική εξέταση των γεννητικών οργάνων, αλλά όχι μια εσωτερική εξέταση των αναπαραγωγικών οργάνων, η οποία συνιστάται να αρχίζει από την ηλικία των 21 ετών για υγιείς γυναίκες. Ωστόσο, αν η κόρη σας έχει ανώμαλη περίοδο, επώδυνες περιόδους, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις ή άλλα προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με την αναπαραγωγική της υγεία, μπορεί να χρειαστεί μια πυελική εξέταση νωρίτερα.

Η ιδέα να δει γυναικολόγο ή να κάνει μια πυελική εξέταση μπορεί να κάνει ένα κορίτσι να αισθάνεται νευρικό, αμήχανο ή φοβισμένο. Εξηγώντας στα παιδιά σας γιατί η επίσκεψη είναι απαραίτητη, προετοιμάζεται τις κόρες σας για το τι να περιμένουν και τις βοηθάτε να αντιμετωπίσουν πιθανούς φόβους.

Εξηγήστε ότι η επίσκεψη εξυπηρετεί τουλάχιστον τρεις κύριους σκοπούς:

1. Πληροφορίες

Μπορεί να πάρει ακριβείς πληροφορίες και εμπιστευτικές απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχει σχετικά με το φύλο, τη σεξουαλικότητα, το μεταβαλλόμενο σώμα και την έμμηνο ρύση.

2. Πρόληψη

Μπορεί να μάθει για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

3. Θεραπεία

Για τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με την περίοδό τους, όπως πόνο, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει γιατί συμβαίνουν τα προβλήματα και να δώσει θεραπεία.