Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική συνάντηση Τράμπ – Κιμ Κιμ Γιονγκ Ουν

Στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Capella» της Σιγκαπούρης κτυπάει η καρδιά της διεθνούς διπλωματίας καθώς σε λίγες ώρες (περίπου 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) o ηγέτης της Βορείου Κορέας και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα σφίξουν τα χέρια. Δύο ώρες αναμένεται να διαρκέσουν οι κατ΄ιδίαν συνομιλίες των δυο ηγετών, παρουσία μεταφραστών. Την ιστορική συνάντηση του πρώτου εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου με έναν κληρονόμο της δυναστείας των Κιμ θα καλύψουν τρεις χιλιάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο που βρίσκονται ήδη στη Σιγκαπούρη.Τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα είναι δρακόντεια με την πολεμική αεροπορία της Κίνας να συμμετέχει ενεργά στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Σιγκαπούρης.

Το νησί «Sentosa» όπου βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο Capella είναι «αστακός», με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνουν επίδειξη δύναμης με το ποιος διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό από σωματοφύλακες.

Τι θα συζητήσουν Τραμπ και Κιμ

Επισήμως, τα θέματα στην «ατζέντα» των συνομιλιών των δύο ηγετών είναι ο μόνιμος και διαρκής μηχανισμός διατήρησης της ειρήνης» στην κορεατική χερσόνησο, η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος,όπως επενδύσεις.Για «διπλωματία τoυ burger» κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος σχολιάζοντας πηγές της Πιονγιάνγκ σύμφωνα με τις οποίες ο ευτραφής ηγέτης της Βορείου Κορέας θέλει να εκσυγχρονίσει τη χώρα του ανοίγοντας μέχρι και McDonald’ s.Από την πλευρά του, ο Τραμπ προσβλέπει στη λειτουργία αμερικανικής πρεσβείας στην Πιονγιάνγκ. Τον Κιμ Γιονγκ Ουν συνοδεύουν, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ρι Γιονγκ Χο, ο υπουργός Άμυνας Νο Κουάνγκ Τσολ και η αδελφή του Κιμ Γιο Γιονγκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του λίγες ώρες πριν από την ιστορική σύνοδο κορυφής.«Χαρούμενος που είμαι στη Σιγκαπούρη, ανυπομονησία στην ατμόσφαιρα!»,έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος λίγες ώρες μετά το φιάσκο της συνόδου της G7 στον Καναδά, όπου οι ΗΠΑ βρέθηκαν απομονωμένες. Οι Αμερικανοί έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για δεύτερη ημέρα συνομιλιών των δύο ηγετών

Αν και ο Τραμπ εμφανίζεται θετικός για την επερχόμενη συνάντησή του με τον Kιμ,ήταν ασαφής σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών που θα μπορούσαν να επιτύχουν οι δύο ηγέτες. Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού δικτύου CNN,οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν θεσπίσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μια πιθανή δεύτερη ημέρα συνομιλιών, ανάλογα με την τροπή που θα λάβουν οι συνομιλίες των δύο ηγετών. Το κόστος της διάσκεψης κορυφής στη Σιγκαπούρη υπολογίζεται στα 15 εκατομμύρια δολάρια.

Στο ξενοδοχείο Capella του νησιού Sentosa οι συνομιλίες Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

Τον 19ο αιώνα το νησί ήταν καταφύγιο…πειρατών

Σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο νησί Sentosa της Σιγκαπούρης, το οποίο κάποτε ήταν στέκι…πειρατών θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν. To πολυτελές ξενοδοχείο Capella είναι αποικιακού στιλ και,όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN,διαθέτει, μεταξύ άλλων,πισίνες και γήπεδα γκολφ.
Το νησί Sentosa είναι ένα από τα 63 νησιά της Σιγκαπούρης.Το καταπράσινο νησί έχει μία σκοτεινή ιστορία,όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC,επισημαίνοντας ότι κάποτε ήταν καταφύγιο πειρατών.

«Τον 19ο αιώνα το νησί Sentosa ήταν γνωστό την εποχή εκείνη ως Pulau Blakang Mati- μεταφράζεται ως το «νησί πίσω από το θάνατο»». Στην ιστορική συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο νησί Sentosa θα είναι παρών και ο φίλος των δύο ηγετών, ο Αμερικανός πρώην πρωταθλητής του NBA,Ντένις Ρόντμαν.

 

advertisement