Η ΕΛΜΕ για καταγγελία σε σχολείο

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας αφού έλαβε γνώση της καταγγελίας που έγινε σε Διευθυντή σχολικής μονάδας ευθύνης του και την απόφαση της ΔΔΕ Αχαΐας για διενέργεια ΕΔΕ για το θέμα αυτό, είναι υποχρεωμένο να επισημάνει τα εξής:
1. Παρακολουθώντας στενά την κατάσταση στα σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, δηλώνουμε ότι έχουμε κατ’ αρχάς εμπιστοσύνη σε όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι, πολλές φορές σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, επιτελούν με απόλυτο επαγγελματισμό, φροντίδα και ενδιαφέρον για τους μαθητές το εκπαιδευτικό τους έργο.
2. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε, αλλά αντίθετα καταγγέλλουμε απερίφραστα, οποιοδήποτε γεγονός επιπόλαιων και αστήριχτων κατηγοριών κατά συναδέλφων, που ενίοτε δημοσιοποιούνται στο γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και εκθέτουν ανεπανόρθωτα, εν πρώτοις, τους ίδιους τους καταγγέλλοντες και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα. Το φαινόμενο αυτό είναι αυξημένο λόγω της κρίσης και των προβλημάτων που απασχολούν γονείς ή κηδεμόνες και τις περισσότερες φορές λειτουργούν οριζόντια κατά των εργαζομένων και όχι κατά των εχόντων την εξουσία.
3. Καταγγέλλουμε έντονα όποια ενέργεια προσβάλλει την προσωπικότητα και το έργο των εκπαιδευτικών και των δημόσιων σχολείων (διευθυντών ή καθηγητών της τάξης), αβάσιμα και με προσωπική εμπάθεια, ξεχνώντας ρόλους και τη βασική αρχή της συνεργασίας, που πρέπει να διέπει όλους τους παράγοντες της σχολικής μονάδας.
4. Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας με την απόφαση της διοίκησης να διατάξει ΕΔΕ, στηριζόμενη σε ανυπόστατες κατηγορίες, μιας υπερφίαλης και αστήριχτης καταγγελίας, χωρίς να αποδίδει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα στον συνάδελφο που καλείται να απολογηθεί. Η διοίκηση οφείλει άμεσα να σταματήσει τη διαδικασία και να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία.
Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ παρακολουθεί οποιαδήποτε εξέλιξη και στέκεται δίπλα στους συναδέλφους που γίνονται δέκτες αστήρικτων καταγγελιών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος
Σιάχος Χρήστος