ΚΙΝΑΛ: Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το ΑΣΕΠ ως άλλοθι

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις καταγγελίες για παρεμβάσεις υπουργών στη διαδικασία επιλογής στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, η απάντηση του ΑΣΕΠ « κατέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν περιορίζεται σε «φωτογραφικές» προκηρύξεις για την πλήρωση των θέσεων Γραμματέων στα Υπουργεία. Απέδειξε ότι δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να προβεί σε θεσμικό ατόπημα με σκοπό το διεμβολισμό & την εν τοις πράγμασι ακύρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας του Α.Σ.Ε.Π. κατά τη διαδικασία επιλογής διοικητικών γραμματέων των υπουργείων».

Το Κίνημα Αλλαγής θέτει ερωτήματα για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας επιλογής αλλά και τη νομιμότητα των εν γένει διαδικασιών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρει

Για πολλοστή φορά ακούστηκαν καταγγελίες για παρεμβάσεις υπουργών στη διαδικασία επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Όμως η τελευταία απάντηση του ΑΣΕΠ κατέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν περιορίζεται σε «φωτογραφικές» προκηρύξεις για την πλήρωση των θέσεων Γραμματέων στα Υπουργεία. Απέδειξε ότι δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να προβεί σε θεσμικό ατόπημα με σκοπό το διεμβολισμό & την εν τοις πράγμασι ακύρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας του Α.Σ.Ε.Π. κατά τη διαδικασία επιλογής διοικητικών γραμματέων των υπουργείων.

Η αποκάλυψη του Α.Σ.Ε.Π. ότι 4 υπουργοί ζήτησαν τα στοιχεία και τα προσόντα όλων των υποψήφιων, γεννά νέες απορίες ως προς την αντικειμενικότητα της διαδικασίας επιλογής, αλλά και τη νομιμότητα των εν γένει διαδικασιών.

Από τις εν μία νυκτί κομματικές τοποθετήσεις προϊσταμένων στη διοίκηση που έγιναν επί υπουργίας του κ. Μητσοτάκη, μέχρι την νομιμοφανή, αλλά εξίσου κομματικά διαβρωμένη επιλογή Γραμματέων, η απόσταση μοιάζει πολύ μικρή. Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ, ώστε να γίνει, επιτέλους, πράξη η περιλάλητη αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, και μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πληθαίνουν. Ειδικότερα:

Ποιοι Υπουργοί ζήτησαν τα στοιχεία του συνόλου των υποψηφίων και για ποιες θέσεις, κατά παράβαση των διατάξεων του αρ.7 του ν.4369/16, σύμφωνα με τις οποίες το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ.), αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων και υποβάλλει στον αρμόδιο Υπουργό εισήγηση με τους τρεις (3) επικρατέστερους υποψηφίους.

Για ποιο λόγο Υπουργοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρενέβησαν στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις θέσεις διοικητικών γραμματέων στα Υπουργεία, παραβιάζοντας βάναυσα την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του Α.Σ.Ε.Π., καθώς και του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ.)

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων;

Υπήρξαν αλλαγές στα στοιχεία των υποψηφίων στους Πίνακες των Υποψηφίων μετά την λήψη των στοιχείων από τους (αν)αρμόδιους Υπουργούς;

Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι το Α.Σ.Ε.Π. μπορεί να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του και την εμπιστοσύνη του κόσμου την οποία έχει κερδίσει χάρη στο έργο του. Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις οφείλει να διερευνήσει ενδελεχώς το μείζον ζήτημα που προκύπτει.