ΠΑΤΡΑ: Κορυφαίο συναυλιακό γεγονός, απόψε, η εμφάνιση του Michael Wollny και του Vincent Peirani 

Ένα κορυφαίο συναυλιακό γεγονός θα εξελιχθεί αυτή  την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Αυτό δεν είναι άλλο, από την  εμφάνιση του Michael Wollny και του Vincent Peirani στο «Jazz+Πράξεις 2018»  του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων. Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Goethe Zentrum Patras.

Οι δυο μουσικοί με τη μορφή του ντουέτου θα  εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε αποκλειστική εμφάνιση για το «Jazz+Πράξεις».

Δυο τεράστια ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής, ο Γερμανός πιανίστας και συνθέτης Michael Wollny και ο Γάλλος ακορντεονίστας και συνθέτης VincentPeirani ενώνουν τις δυνάμεις τους, την ανεξίτηλη φαντασία, την σπάνια ευαισθησία και λυρισμό, τον εκρηκτικό δυναμισμό τους, την απαράμιλλη δεξιοτεχνία τους και τη μοναδική σκηνική παρουσία τους με σκοπό να μας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη μουσική βραδιά, από αυτές που δεν ξεχνιούνται. Δυο μουσικοί που βρίσκονται στην κορυφή του μουσικού ενδιαφέροντος διεθνώς Από την πρώτη συνάντησή τους το 2012, και οι δύο μουσικοί είχαν μια θυελλώδη κοινή πορεία, που αποκρυσταλλώθηκε σε συναυλίες, στο άλμπουμ “Thrill Box” όταν συνεργάστηκαν με τον κοντραμπασίστα Michel Benita, στο εξαιρετικό κοινό τους άλμπουμ ως ντουέτο “Tandem” (με το οποίο κέρδισαν το σπουδαίο βραβείο Echo Jazz τον Μάιο του 2015) αλλά και στο ολοκαίνουριο άλμπουμ τους μαζί με τους Emile Parisien και Andreas Schaerer με τίτλο “Out of land” (και τα τρία στην κορυφαία δισκογραφική εταιρεία ActRecords).

Δεν διστάζουν να αναμετρηθούν με δυσθεώρητα καλλιτεχνικά ύψη όπως όταν διασκευάζουν με έναν συγκλονιστικό, πρωτότυπο, φαντασιακό τρόπο γεμάτο ατμοσφαιρικό παλμό το «Adagio for Strings» του Samuel Barber ή να ανακατέψουν με μαγική επιδεξιότητα και έμπνευση τζαζ, κλασική, ρομαντισμό, φολκ, νύξεις τάνγκο, ηλεκτροπόπ αλά Bjork και αυτοσχεδιασμό σε ένα εκρηκτικό μείγμα που συναρπάζει και εκδηλώνεται τόσο στις προσωπικές τους συνθέσεις όσο και στις εκπληκτικές διασκευές τους.

Απίστευτες μελωδίες, κομμάτια που συναρπάζουν, ποιητικά, λυρικά και ντελικάτα ή χαρούμενα, εξωστρεφή και εκτυφλωτικά, σε κάθε περίπτωση νέα και ολόφρεσκα. Σαν το άγγιγμα της δαντέλας, ήχοι τέλειοι και αισθαντικοί συναντώνται και μπλέκονται, η δεξιοτεχνία συνδιαλέγεται με την τόλμη, το πάθος και η συγκίνηση εκρήγνυνται.

Δυο εξαιρετικά πολυάσχολοι μουσικοί με πολύ βαριά ατζέντα, που τελικά βρήκαν χρόνο μαζί και άφησαν τα μουσικά τους μονοπάτια να συμπέσουν. Σε μια στιγμή, ο Wollny μπορεί να παραμείνει ήσυχος σε μερικές καθησυχαστικές χορδές, αλλά στη συνέχεια μπορεί να ξεσπάσει σε ένα άγριο πέρασμα ή μπορεί να … ακουμπήσει στο πιάνο για να βγει από την ένταση. Η συμμετοχή σε μια ζωντανή εμφάνιση του Michael Wollny αποτελεί πραγματικά μια σπάνια εμπειρία. Όσο για τον Peirani, μπορεί να δώσει τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα του ήχου του ή να εντυπωσιάσει, με απίθανες, ασύλληπτες ταχύτητες. Είναι πλέον από τα πιο βαριά χαρτιά της σύγχρονης τζαζ βιομηχανίας και εκτός από την προσωπική του πορεία, είναι περιζήτητος από μεγάλους μουσικούς για συνεργασία.

O Michael Wollny, ένας διεθνώς επιτυχημένος πιανίστας της τζαζ, μουσικός εφευρέτης, αντισυμβατικός στοχαστής και ένα αστέρι πρώτου βεληνεκούς που δικαιολογεί κάθε φορά τη διασημότητά του πρωτίστως στη σκηνή.

Ο εξαιρετικά ταλαντούχος Vincent Peirani είναι ένας ραγδαία ανερχόμενος μουσικός και συνθέτης, που αρχικά σπούδασε κλασικό κλαρινέτο και στη συνέχεια ακορντεόν και με ενθουσιασμό αναμειγνύει στη μουσική του τη λαϊκή και τη σύγχρονη μουσική ισορροπώντας περίτεχνα μεταξύ παράδοσης, τζαζ και αμερικανικών μουσικών επιρροών, διαθέτοντας μια μοναδική αυτοσχεδιαστική αίσθηση. «Παίζει» με τα κοντράστ και τις εκπλήξεις και διαθέτει μια ανεπανάληπτη ζωντανή παρουσία στη σκηνή, που περνά τη μουσική από τη σκηνή στο ακροατήριο με τρομερή αμεσότητα. Η μαγεία που εκπέμπει μετριέται με μια έκρηξη των συναισθημάτων και των συγκινήσεων.

O Michael Wollny έχει στο ενεργητικό του πλήθος άλμπουμ που έχουν αποθεωθεί από τον διεθνή μουσικό και όχι μόνο τύπο και έχει συνεργαστεί με τεράστια ονόματα της τζαζ όπως τους Richard Galliano, Joachim Kuhn, Lars Danielsson, Nils Langren, Iiro Rantala, Heinz Sauer,Cecil Norby, Steve Gadd, LeszekMozder κ.α. Είναι από τους πιο πολυβραβευμένους πιανίστες έχοντας τιμηθεί κατά επανάληψη με τα σημαντικότερα βραβεία. Οι απεριόριστες πιανιστικές του δυνατότητες τον έχουν κατατάξει δικαιωματικά στην κορυφή της ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής προσδίδοντάς του τεράστια φήμη και κύρος.

O Vincent Peirani εκτός της εκλεκτής δισκογραφίας του έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς: Louis Sclavis, Youn Sun Nah, Daniel Humair, LarsDanielsson, Michel Portal, Ulf Wakenius, Richard Bona, Glen Ferris, Joachim Kuhn, Francois Salque. Εκτείνεται σε ένα απεριόριστο πεδίο δράσης (τζαζ,chanson, κινηματογραφική μουσική). Στο πλαίσιο αυτό έγραψε τη μουσική της βραβευμένης στο Φεστιβάλ Καννών του 2017 ταινίας «Barbara» του Mathieu Amalric. Έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων και έχει αναγορευτεί το 2016 Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αυτό το ντουέτο των θαυμάσιων μουσικών μπορεί ταυτόχρονα να είναι εξαιρετικά εκλεπτυσμένο και ταυτόχρονα πολύ γήινο. Αναμφίβολα το πιο εκτυφλωτικό ντουέτο των ημερών μας.

Michael Wollny

O Wollny πήρε μαθήματα πιάνου και βιολιού στο Musikschule Schweinfurt και στο Ωδείο Hermann Zilcher στο Würzburg μέχρι το 1997. Στη συνέχεια σπούδασε στο Hochschule für Musik Würzburg με τον Chris Beier. Πήρε το καλλιτεχνικό δίπλωμα με διάκριση το 2002 και το δίπλωμα των μαθημάτων το 2004. Σπούδασε επίσης με τον JohnTaylor και τον WalterNorris.

O Wollnyαπό το 1998 έως το 2002 συμμετείχε στην περιοδεία της ορχήστρας Bundesjazzorchester και έπαιξε επίσης στο κουαρτέτο του Hubert Winter. Στο ντεμπούτο άλμπουμ του συνεργάστηκε με τους Wolfgang Kriener και Joachim Leyh. Ο Wollny έχει παίξει με τον Heinz Sauer από το 2001, τόσο ως ντουέτο όσο και σε κουαρτέτο. Ήταν επίσης ιδρυτής του trio «em» με την μπασίστα Eva Kruse και τον ντράμερ Eric Schaefer. Ηχογράφησε άλμπουμ ως μέλος τηςομάδας Young Friends (2005), με τον Winter το «Different Kind of Stories» (2003), με τον Hans-Peter Salentin το «Beyond Your Thoughts, Sound of Silence»και με τον Nils Landgren το «The Moon, The Stars and You» (2011). Ήταν τακτικός πιανίστας στο Staatstheater Nürnberg και στο Nationaltheater Mannheimαπό το 1999.

Το 2005, η Wollny υπέγραψε συμβόλαιο με την ετικέτα ACT Music + Vision στην οποία κυκλοφόρησε πολλά άλμπουμ με το τρίο του και σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, όπως ο Sauer και ο Nils Landgren. Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ «Hexentanz». Το 2014 το τρίο του, τώρα με τον μπασίστα Tim Lefebvre αντί της Eva Kruse ηχογράφησε το άλμπουμ Weltentraum, το οποίο σάρωσε στα popcharts. Η Guardian σημείωσε ότι «είναι ένα από τα σπουδαία τζαζ πιάνο τρίο στον κόσμο». Το επόμενο άλμπουμ του τρίο «Nachtfahrten» ενισχύει αυτή την άποψη. Το 2017 επιλέχτηκε ως Artist Residence στο τμήμα «FokusJazz» στο σπουδαίο Rheingau Musik Festival, έπαιξε τρεις συναυλίες, αυτοσχεδιάζοντας με τον Marius Neset στην πρώτη, με τουςAndreasSchaerer, Émile Parisien και Vincent Peirani στο δεύτερο και με το τρίο του και το Norwegian Wind Ensemble στο τρίτο. Ο Michael Wollny έγινε εξώφυλλο στα μεγαλύτερα τζαζ περιοδικά του κόσμου και οι δίσκοι του με τον Heinz Sauer, με τα τρίο του αλλά και με τον Vincent Peirani προκάλεσαν αποθεωτικές κριτικές από το σύνολο του μουσικού τύπου.

Από το 2014, ο Wollny ζει στη Λειψία, όπου είναι καθηγητής στο Hochschule für Musik und Theatre της Λειψίας.

Βραβεία

Ο Wollny έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το κορυφαίο βραβείο στον Ευρωπαίο μουσικό τζαζ της χρονιάς 2015 από την Academie du Jazz, η οποία εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους της τζαζ στη Γαλλία.

Επίσης έχει διακριθεί με το πολιτιστικό βραβείο Schweinfurt το 2003, και το 2005 το Preisder Deutschen Schallplattenkritik (για το άλμπουμ“Melancholia” με τον Heinz Sauer) και το Bayerischer Kunstförderpreis. Έλαβε το σπουδαίο βραβείο Choc de l’annee 2006 από το γαλλικό περιοδικό Jazzman (για το άλμπουμ “Certain Beauty” με τον Heinz Sauer), το Jazzpreis του Nürnberger Nachrichten το 2007 και το 2008 το βραβείο Jazz SWR και πάλι με τον Heinz Sauer. Το 2010 απονεμήθηκε το Jazz ECHO στην κατηγορία Instrumentalist / des desJahresnational– Πιάνο όταν το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά.

Το τρίο έλαβε το βραβείο Jazz του Ronnie Scott ως τον “πιο υποσχόμενο διεθνή πρωτοεμφανιζόμενοτρίο της χρονιάς” στο Λονδίνο το Μάιο του 2007. Το 2011 έλαβαν το Neuer Deutscher Jazzpreis (ως συγκρότημα και για τον Wollny ως τον καλύτερο σολίστ ), και το ECHO Jazz στην κατηγορία Ensemble des Jahres. Το 2013, ο Wollny έλαβε το Preisder Deutschen Schallplattenkritik για το άλμπουμ του «Don’t Explain – Live In Concert» με τον Heinz Sauer και το Bayerischer Staatspreis für Musik. Το τρίο έλαβε και πάλι το διάσημο ECHO Jazz ως συγκρότημα της χρονιάς. Ο Wollny και ο Sauer απέσπασαν το Binding Culture Prize το 2013. Το 2015 και το 2016 o Wollny απέσπασε και πάλι το Jazz της ECHO.

Έγραψαν για τον Michael Wollny

«Ο τέλειος μαέστρος- πιανίστας: Κανείς μπορεί δικαιολογημένα να ονομάσει τον Wollny ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα της  τζαζ όπως οι Keith Jarrett, Chick Corea, Herbie Hancock, Brad Mehldau, Stefano Bollani και Paul Bley. Έχει όλα όσα μπορείς να φανταστείς που συνθέτουν τον τέλειο τζαζ πιανίστα: εκπληκτική τεχνική, πλούσια φαντασία, πειθαρχία ένα ταλέντο για ένα δημιουργικό χάος, ευαισθησία και αισθητική». FRANKFURTERALLGEMEINEZEITUNG

«Ο μοναδικός Γερμανός τζαζίστας με διεθνή αστρική απήχηση» SÜDDEUTSCHEZEITUNG

«Η μεγαλύτερη τζαζ προσωπικότητα που έχει παράγει η Γερμανία μετά τον Albert Mangelsdorff». HAMBURGERABENDBLATT

«Έτσι ακούγεται η τζαζ σκηνή της Γερμανίας στο μέλλον» DASERSTE, TTT

«Ο πιο συναρπαστικός σύγχρονος Γερμανός πιανίστας της τζαζ» DIEWELT

Vincent Peirani

Ο εξαιρετικά ταλαντούχος Vincent Peirani, μουσικός και συνθέτης, αναρριχήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην αφρόκρεμα της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Μετά τις σπουδές του στην κλασική, στο ακορντεόν και στο κλαρινέτο ο Peirani μετακινήθηκε στο χώρο της τζαζ και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του στο τζαζ τμήμα του CNSM στο Παρίσι, συνάντησε και συνεργάστηκε με τους Daniel Humair, François Jeanneau, Riccardo del Fra.

Το μεγάλο του ταλέντο αναδείχτηκε το 2003 στον τζαζ διαγωνισμό La Defense όπου βραβεύτηκε με το «Prix d’ Orchestre» για το ντουέτο του με τον Vincent Lê Quang, και αμέσως άρχισε να συμπράττει με κορυφαίους τζάζμεν και συγκροτήματα: Michel Portal, Renaud Garcia Fons’ Quintet, François Jeanneau’s “Pandemonium”, “Friendship” με τους Daniel Humair και Jean-Paul Céléa, Τhe Laurent Dehors Trio, Melosolex με τους Fred Gastard και Denis Charolles, Sylvain Luc, Joachim Kuhn, Μarc Ducret, Lars Danielsson, Henry Texier, Francois Merville, Daniel Zimmerman, Yaron Herman, Glenn Ferris, “Dansla Nuit” με τους Louis Sclavis, Vincent Courtois, Dominique Pifarély.

Έχει επίσης συνεργαστεί σε παραστάσεις, συναυλίες chanson, world music και κλασικά κοντσέρτα με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως François Salque, Richard Bona, Kiko Ruiz, Laurent Korcia, Roberto Alagna, André Minvielle “La Vied’ IciBas”, Sansévérino, Les Yeux Noirs. Επίσης καταλυτική είναι η συνεργασία του με την εκπληκτική Κορεάτισα τραγουδίστρια Youn Sun Nah και τον αισθαντικό δεξιοτέχνη Σουηδό κιθαρίστα Ulf Wakenius τόσο στη δισκογραφία όσο και σε συναυλίες. Παράλληλα ο Vincent Peirani προώθησε δυναμικά τα δικά του πρότζεκτς, συναυλιακά και δισκογραφικά: το ντουέτο του με τον σαξοφωνίστα Vincent Lê Quang, ένα υψηλής ροκ ενέργειας κουαρτέτο και ένα world κουιντέτο με τη Γαλλο-Ινδονησιανή τραγουδίστρια Serena Fisseau. Αυτή τη στιγμή συναυλιακά τρέχουν μια σειρά πρότζεκτς του: τα ντουέτα του με τον Michael Wollny, τον Emile Parisien, τον τσελίστα Francois Salque, τα συλλογικά «Out of Land», «Migrations» και «File Under Zawinul» (αφιέρωμα στον Joe Zawinul) αλλά και προσωπικά του πρότζεκτ «Living Being II» και «Seventh Heaven» και έχει εν εξελίξει μια καυτή περιοδεία με σταθμούς σε σπουδαίους χώρους σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Τουρκία, Κροατία κ.α.

Ο δεξιοτέχνης του ακορντεόν Vincent Peirani εντυπωσίασε με τον προσωπικό του δίσκο «Thrill Box» στην εκλεκτή δισκογραφική εταιρεία ACT όπου συνεργάζεται με τον Γάλλο κοντραμπασίστα Michel Benita και τον Γερμανό πιανίστα Michael Wollny, ενώ ως guests συμμετέχουν ο Michel Portal και ο σαξοφωνίστας Emile Parisien, παρουσιάζοντας πρωτότυπες δικές του συνθέσεις αλλά και ιδιοσυγκρασιακές εκδοχές κομματιών του Thelonious Monk και του Brad Meldau.

Όπως όλη η λαϊκή μουσική, η τζαζ συνδέεται με ισχυρές προσωπικότητες. Η διεθνής αναγνώριση του ακορντεονίστα Vincent Peirani στηρίζεται σε αυτή τη βασική, θεμελιώδη ποιότητα. Το χαρισματικό μουσικό ύφος του, οι πολύ διακριτές δημιουργικές δεξιότητές του, η μοναδική του προσέγγιση στην τέχνη του – όλα αυτά είναι ο καρπός μιας πολύ ανοιχτής,  στάσης – βρίσκουν άμεση ανταπόκριση στον ακροατή. Μετά από σπουδαίες σπουδές στην κλασσική μουσική (πολλά διεθνή βραβεία), η κατάδυση του στον κόσμο της τζαζ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία από την αρχή και διακρίθηκε στους Victoires du Jazz το 2014 (ως “Αποκάλυψη”) και το 2015 (ως “Καλλιτέχνης της Χρονιάς” “). Ο Vincent Peirani έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει όλα όσα αγγίζει σε χρυσό: στην τζαζ (δικά του έργα αλλά και συνεργασίες), στην chanson (Sanseverino, Les Yeux Noirs), αλλά και στην κινηματογραφική μουσική (συνθέτης του σάουντρακ για τη ταινία «Barbara» του Mathieu Amalric το 2017: Βραβεία Ποιητικής Αφήγησης στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του 70ου Φεστιβάλ Καννών, Ζαν Βιγκό 2017, Λουί Ντιλάκ 2017, Σεζάρ ερμηνείας στην Ζαν Μπαλιμπάρ) κλπ. Όποιο και αν είναι το στυλ, το κοινό ακολουθεί σε συναυλίες και δίσκους. Ο άνθρωπος, ο οποίος, πριν από δέκα χρόνια, ανανέωσε πλήρως τη γλώσσα του ακορντεόν (και συνεχίζει να το κάνει), έγινε ένας μεγάλος καλλιτέχνης, του οποίου η απεριόριστη, κοσμοπολίτικη άποψη της μουσικής και της αίσθησης να συνδυάζει τον ήχο του οργάνου με φωτεινά χρώματα και δυνατά συναισθήματα, αφήνει μια σπάνια και μαγική πινελιά σε όλα όσα κάνει.

Τιμές εισιτηρίων

10 ευρώ ανά βραδιά

22 ευρώ (ενιαίο και για τις τρεις βραδιές)