Παράταση διόρθωσης πρώτων κτηματολογικών εγγραφών

Την 29/6/2018 λήγει η διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που αφορά στα ακίνητα του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών του Δήμου Πατρέων. Με το πέρας της προθεσμίας για την διόρθωση των αρχικών εγγραφών, ο μεταγεγραμμένος τίτλος, που τηρείται στο Υποθηκοφυλάκειο,  παύει να ισχύει και θα περιέρχεται η κυριότητα του ακινήτου, είτε στον φερόμενο στα Κτηματολογικά Φύλλα ιδιοκτήτη, είτε στο Ελληνικό Δημόσιο όταν τα ακίνητα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό στις παραπάνω περιπτώσεις οι πραγματικοί ιδιοκτήτες θα χάσουν τις νομίμως αποκτηθείσες ιδιοκτησίες τους.   

Επιπλέον, πολλά ακίνητα εμφανίζονται στις αρχικές εγγραφές, στα οικεία Κτηματολογικά Φύλλα, ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του φερόμενου ως δασικού χαρακτήρα τους. Πολλοί πολίτες έχουν υποβάλλει ενστάσεις κατά των αναρτημένων Δασικών Χαρτών, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εξετασθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές και είναι αδύνατο να εξεταστούν μέχρι την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, ήτοι μέχρι την 29ην Ιουνίου 2018.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οι πολίτες των οποίων το ακίνητο εσφαλμένα φαίνεται κυριότητος του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του δασικού χαρακτήρα του, ακόμα και εάν  δικαιωθούν από την Επιτροπή μετά την 29-6-2018, το ακίνητό τους θα έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, λόγω της αποχής των δικηγόρων του Κτηματολογίου (για την κατάργηση των θέσεων εμμίσθων δικηγόρων με Ν. 4512/18) ο νομικός έλεγχος των υποβληθεισών προς καταχώρηση πράξεων στο Κτηματολογικό Γραφείο Πατρών έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα σήμερα να καταχωρίζονται πράξεις του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2018. Επειδή είναι αδύνατο να περατωθεί ο έλεγχος στον εναπομείναντα ενάμιση (1,5) μήνα, οι πολίτες των οποίων για κάποιο λόγο απορριφθεί κάποια πράξη τους μετά την 29/6/2018δεν θα μπορούν να διορθώσουν το τυχόν σφάλμα που έχει καταγραφεί στο Κτηματολογικό Φύλλο στις αρχικές εγγραφές, ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά, δημιουργώντας έτσι μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια των συναλλαγών, αλλά κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των πολιτών.

Κατόπιν αυτών καθίσταται επιβεβλημένη η παράταση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, της παραπάνω προθεσμίας, άλλως θα ανακύψει το μέγα πρόβλημα απώλειας περιουσιών πολιτών, που δηλώνονται κανονικά στο Ε9 και για τις οποίες καταβάλλεται ετησίως ο αναγκαίος ΕΝΦΙΑ και δεν έχουν τακτοποιηθεί στο κτηματολόγιο, χωρίς υπαιτιότητά τους.

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                

                 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ