Η Μανωλάδα των αλλοδαπών εργατών

Δήλωση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου Βουλευτή Αχαΐας,
Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

 

Τί μας υπενθυμίζει με τραγικό τρόπο η Μανωλάδα; Τη διαιώνιση της ανασφάλειας της εργασίας των αλλοδαπών εργατών και τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν. Ο καταυλισμός εργατών γης κάηκε ολοσχερώς, οι σκηνές δραματικές και οι στιγμές δύσκολες, είδαν τα χαρτιά παραμονή τους και τα χρήματα που με τόσο κόπο είχαν μαζέψει να γίνονται στάχτη.
Η ζήτηση για εποχική εργασία στη γη και τον τουρισμό, από πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα με προσωρινό δικαίωμα διαμονής και εργασίας είναι μεγάλη, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στο ντόπιο εργατικό δυναμικό. Παρόλα αυτά η εγκατάστασή τους γίνεται χωρίς σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργοδοτών ή στις δικές τους.
Η παρουσία μεταναστών χωρίς χαρτιά, που διαβιούν στη χώρα είναι αδιευκρίνιστος και συνδέεται άρρηκτα με τις δυνατότητες απασχόλησης στην παραοικονομία. Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, δεν απολαμβάνουν δικαιώματα και πολλές φορές, χωρίς να είναι δικός τους στόχος, συμβάλουν στη συντήρηση παθογενειών στην ελληνική οικονομία.
Στόχος οφείλει να είναι, η σημαντική μείωση των εποχικών εργατών που εισέρχονται για εξάμηνη εργασία στη χώρα, και η αντικατάσταση τους από ντόπιο εργατικό δυναμικό, είτε αυτό αφορά Έλληνες είτε αλλοδαπούς. Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση, είναι προϋπόθεση για μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική
Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε συγκεκριμένη θέση. Κρίνουμε απαραίτητη την κατάργηση του άρθρου 13Α του Κώδικα Μετανάστευσης, που δημιουργεί συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης στον αγροτικό χώρο. Αποσύνδεση του δικαιώματος προσωρινής άδειας των «υπό αναβολή απομάκρυνσης αλλοδαπών», από την βούληση των εργοδοτών.