Ζητούν από τον Τσίπρα υποσχέσεις για παροχές, πριν ψηφίσουν τα νέα μέτρα

Να συγκληθεί επειγόντως η ΚΟ του Σύριζα ζητούν 36 βουλευτές της συμπολίτευσης, ύστερα απο την απογοητευτική για πολλούς εμφάνιση χθές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην επιτροπή ελέγχου κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Πολλοί μάλιστα εκ των βουλευτών, που βλέπουν ότι οι υποσχέσεις για απαλλαγή από την αυστηρή εποπτεία και αναστροφή των μνημονιακών μέτρων είναι μάλλον όνειρα θερινής νυκτός, ετοιμάζονται να ζητήσουν σαφείς απαντήσεις από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι η δεύτερη φορά που υποβάλλεται αίτημα για σύγκλιση της ΚΟ, αφού η πρώτη απόπειρα απερρίφθη, προφανώς με εντολή του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί ή όχι η συνεδρίαση του οργάνου, παρουσία το πρωθυπουργού, πριν έρθει προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο, όπως ζήτησε μεταξύ άλλων και ο Ν. Φίλης, αναμένεται να ληφθεί σήμερα το μεσημέρι σε συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο.

Ας σημειωθεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουνίου, κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο κυβερνητικός και κοινοβουλευτικός σχεδιασμός τοποθετεί την ψήφιση του νομοσχεδίου, από την Ολομέλεια, έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Ο Ευκλείδης δεν έδωσε υποσχέσεις και απογοήτευσε

Χθές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε από τα πρώτα λεπτά της ενημερωτικής συνάντησης με τους βουλευτές να βάλει «σιγαστήρα» στο αίτημα ή τις ερωτήσεις, σχετικά με το αν υπάρχει περιθώριο να γλυτώσει η κυβέρνηση από την ήδη νομοθετημένη δέσμευση για μείωση των συντάξεων από 1/1/209. «Δεν είναι αυτό το σημερινό θέμα, δεν είναι τώρα η ώρα να ανοίξει αυτή τη συζήτηση» τους απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, που θέλει να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα, χωρίς νέες τριβές με την τρόικα, περιμένοντας μια λύση για το χρέος που να ανταποκρίνεται στους κυβερνητικούς προπαγανδιστικούς σχεδιασμούς.

Βουλευτές που άκουσαν τα όσα είθε ο κ. Τσακαλώτος χθές στην επιτροπή έμειναν με την εντύπωση ότι ο πήχης για το χρέος μάλλον μπαίνει χαμηλά καθώς επιμήκυνση αναμένεται μόνο για τα δάνεια του EFSF και όχι του ESM, ενώ υπήρχε η εντύπωση οτι θα αφορά μια 15ετία και τώρα γίνεται λόγος για επιμήκυνση, ίσως λίγο πάνω από τα 5 έτη.

Κατά πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ακόμα ότι δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά οι συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Παράλληλα δεν άφησε πολλές προσδοκίες για αποδοχή της αυτόματης ενεργοποίησης του -Γαλλικής έμπνευσης- μηχανισμού για το χρέος, δηλαδή να μειώνονται οι δόσεις των δανείων εφόσον η ανάπτυξη είναι ατονική, ενώ επίσης δεν έχει καταλήξει στην τελική του μορφή, το πλαίσιο την μεταμνημονιακής επιτήρησης στην Ελλάδα. Προβληματισμός καταγράφεται επίσης και σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ιταλία. Στις κριτικές για τα υπερβολικά πλεονάσματα ανέλαβε να απαντήσει ο Γ. Χουλιαράκης, που υποστήριξε ότι δικαιολογούνται λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης.

Απογοητευμένοι αλλά …ψηφίζουν!

Αρκετοί βουλευτές πάντως μετά την ολοκλήρωση τηςσχεδόν τετράωρης συνεδρίασης εμφανίστηκαν απογοητευμένοι από τη διαδικασία, όχι όμως σε σημείο να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Αλλοι όμως δεν έκρυψαν την απογοητευσή τους απο τον τρόπο που αντιμετώπισε τους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών. «Αντιμετώπισε τους βουλευτές σαν αχθοφόρους» εξηγούσε ένας από τους ακροατές του Ε. Τσακαλώτου στην αίθουσα της γερουσίας, δείχνοντας την ενόχλησή του από την κίνηση του υπουργού οικονομικών να αποχωρήσει νωρίς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης.

Πίσω από την απογοήτευση των βουλευτών κρύβεται η αγωνία τους για το ενδεχόμενο να πορευτεί η κυβέρνηση χωρίς την δυνατότητα για «πολιτικούς αιφνιδιασμούς» που θα σηματοδοτούσαν την χειραφέτηση της κυβερνητικής πολιτικής από τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν η ακύρωση των μειώσεων τις συντάξεις εφ΄οσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι πιο πολλοί βουλευτές έχουν ανασύρει από το αρχείο τους τις σχετικές ομιλίες Τσίπρα κι έχουν «κρατήσει» τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις της ηγεσίας, ότι χωρίς «λύση για το χρέος» ή ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ, δε θα εφαρμοστούν τα μέτρα που το Ταμείο επέβαλλε. Και αυτός είναι ο λόγος που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να σταθεί απέναντί τους και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, και όχι το οικονομικό επιτελείο που δείχνει για ορισμένους προσήλωση μόνο στην μελέτη των μεγεθών.

Σήμερα το απόγευμα θα ξέρουμε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους σε μια συνεδρίαση της Κ.Ο με απαντήσεις για τις κινήσεις που θα κάνει μετά τις 20 Αυγούστου.