Ξέσπασε πόλεμος για τη «μακεδονική γλώσσα» -Μάχη Κοτζιά-ΝΔ, τι λέει ο Μπαμπινιώτης

Πόλεμος έχει ξεσπάσει για το αν η Αθήνα έχει αποδεχθεί την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» για τη γειτονική Δημοκρατία, με τον Κοτζιά να κατηγορεί την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι ήδη από το 1977 είχε δεχθεί τη γλώσσα των Σκοπιανών και να απειλεί με αποκαλύψεις.

Τις δηλώσεις Κοτζιά αμφισβητεί ο καθηγητής Μπαμπινιώτης επιμένοντας ότι το μόνο θέμα που ετέθη στην διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ήταν το πώς θα γίνει για όσες χώρες δεν χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο, ο μεταγραμματισμός των γεωγραφικών ονομάτων με λατινικά γράμματα.

Ο Νίκος Κοτζιάς απειλεί με αποκαλύψεις

Ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην κρατική τηλεόραση δήλωσε:

«Για το όνομα δεν θα μιλήσω, είναι στο πακέτο που λύνουμε. Δεν κάνω εγώ δημοσιογραφία», είπε ο Νίκος Κοτζιάς και πρόσθεσε:

«Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο. Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω. Τους προστατεύω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών. Το “Μακεδονία-Σκόπια” το είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρξαν κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το “Μακεδονία-Σκόπια” ως ονομασία για το εξωτερικό και “Μακεδονία” για το εσωτερικό”.

«Ένα κομμάτι της ΝΔ καλεί σε συλλαλητήρια τους πολίτες για το Μακεδονικό”, είπε ο υπ. Εξ. για τα νέα συλλαλητήρια, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπαμπινιώτη για το ονοματολογικό, δήλωσε: «Ο κ. Μπαμπινιώτης θα έπρεπε να είναι πιο μετρημένος στις δηλώσεις του». «Για πρώτη φορά το 2010 η Ελλάδα έθεσε θέμα για τη Μακεδονική γλώσσα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ενώ σχολιάζοντας τις διαψεύσεις του καθηγητή Μπαμπινιώτη για την αποδοχή της «μακεδονικής γλώσσας» πρόσθεσε:

Ο κ. Μπαμπινιώτης «είναι εξαιρετικός λεκτικογράφος, αλλά άσχετος στην εξωτερική πολιτική και τη λειτουργία του ΟΗΕ. Επειδή είναι εξαιρετικός επιστήμονας, θα πρέπει να είναι πολύ σεμνός και θα πρέπει να προσέχει, γιατί η απάντησή του είναι άσχετη από την εξωτερική πολιτική. Από το 1977 είχε γίνει μια συζήτηση, όπου εμείς αποδεχτήκαμε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας, να ορισθεί επίσημη γλώσσα η Μακεδονική. Από εκείνη την ημέρα, η Μακεδονική γλώσσα εμφανίστηκε στο πινάκιο του ΟΗΕ, ως μια από τις επίσημες γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας. Και από τότε μέχρι σήμερα, εάν ανατρέξει στις αποφάσεις του ΟΗΕ, η γλώσσα αναφέρεται ως Μακεδονική» επέμεινε ο υπουργός.

Εχουμε εξασφαλίσει την αναγνώριση της γλώσσας μας, λέει ο Ζόραν Ζάεφ.

Η συζήτηση και οι διαξιφισμοί για την μακεδονική γλώσσα» ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πρόσφατα πως οι σκοπιανοί έχουν ήδη εξασφαλίσει από την Αθήνα την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας».

«Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι αποκαλύψεις της Εφσυν.

Στην πολεμική για το αν οι σκοπιανοί έχουν την δική τους, ιδιαίτερη γλώσσα, επανήλθε σήμερα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Εφσυν, με κείμενο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς.

Παρουσιάζονται δε και ντοκουμέντα από την διάσκεψη του ΟΗΕ.

Η εφημερίδα γράφει οτι: «Στα συμπεράσματα της «Τρίτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διάστημα 17 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου 1977, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτριο Μπίτσιο, καταγράφεται ρητά η ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας:

«Αναγνωρίζοντας περαιτέρω ότι στη Γιουγκοσλαβία η λατινοποίηση του σερβο-κροατικού και μακεδονικού κυριλλικού αλφάβητου έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε επίσημα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες», η Διάσκεψη συνιστά πως «τα συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος πρέπει να υιοθετηθούν ως διεθνή συστήματα για τη λατινοποίηση των σερβο-κροατικών και μακεδονικών γεωγραφικών ονομασιών στη Γιουγκοσλαβία»

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχε ο Γ. Μπαμπινιώτης, αλλά και ο Ευάγγ. Κωφός, ειδικός για το Μακεδονικό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης επιμένει οτι όχι μόνο δεν είχε γίνει δεκτή η «μακεδονική γλώσσα» αλλά και ότι η γλώσσα που μιλάνε οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι ένα βουλγαρικό ιδίωμα.

Μπαμπινιώτης: Βουλγαρικό ιδίωμα η γλώσσα των Σκοπιανών

Ο κ. Μπαμπινιώτης, μιλώντας στον Αντέννα και την εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, διέψευσε ξανά τις δηλώσεις Κοτζιά τονίζοντας ότι ήταν παρών στη διάσκεψη που είχε γίνει για γλωσσολογικά θέματα των Σκοπίων.

«Η γλώσσα των Σκοπιανών είναι βουλγαρικό ιδίωμα και θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε βουλγαροσλαβική ή βουλγαρο-σερβική» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε εμείς να την ονομάσουμε «μακεδονική».

Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι προσπαθεί να δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση, εν μέσω διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να δίνουμε επιχειρήματα στους Σκοπιανούς.

«Δεν υπάρχει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας». Ή έχουμε δεχθεί τη “μακεδονική γλώσσα” για τους Σκοπιανούς ή έχει γίνει ένα τραγικό λάθος» κατέληξε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Σκληρά λόγια από τον Γιώργο Κουμουτσάκο

Με σκληρά λόγια απάντησε ο τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκςο στις καταγγελίες του υπουργού Νίκου Κοτζιά ότι η ΝΔ επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή είχε αποδεχθεί το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια».

«Ψεύδεστε Νίκο Κοτζιά, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς», έγραψε στο Twitter ο κ. Κουμουτσάκος.

«Όλοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει», προσέθεσε.

Ο τομεάρχης έκανε λόγο για «κατήφορο» του υπουργού Εξωτερικών, ενώ κατήγγειλε αιχμηρά ότι ο άνθρωπος που «αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’ και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα».

«Προσέξτε, ο ΥΠΕΞ μας επιμένει ότι έχουμε αναγνωρίσει την «Μακεδονική» γλώσσα υιοθετώντας το επιχείρημα των Σκοπιανών!», έγραψε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην δήλωση Κοτζιά πως η Αθήνα αποδέχτηκε «μακεδονική» γλώσσα στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών το 1977.

«Είναι απίστευτο. Αυτός ο άνθρωπος μας εκπροσωπεί υποτίθεται», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.