Βραχύς χαλινός: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο χαλινός είναι ένας σύνδεσμος που ενώνει το κεφαλάκι του πέους με το δέρμα που τον καλύπτει. Πρόκειται δηλαδή για μια πτυχή του δέρματος (μικρό και λεπτό κομμάτι δέρματος) που ενώνει την κάτω επιφάνεια της κεφαλής του πέους (βαλάνου) με την ακροποσθία.

Όταν έχει μικρό μήκος τότε ονομάζεται βραχύς χαλινός και έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζει την αποκάλυψη της βαλάνου κατά τη στύση ή σε περίπτωση που η βάλανος αποκαλύπτεται να κάνει κάμψη προς τα κάτω λόγω έλξης από το βραχύ χαλινό, μας εξηγεί ο κύριος ΚΑΠΕΤΑΝΕΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο χαλινός παρουσιάζει αρκετή ελαστικότητα και ικανό μέγεθος, ώστε να επιτρέπει την ομαλή και πλήρη έκπτυξη του πέους κατά την στύση, ενώ κατά την χαλάρωση του οργάνου έλκει την ακροποσθία προς κάλυψη της βαλάνου. Εάν χαθεί η ελαστικότητα του χαλινού, τότε μπορεί να έλκει την κεφαλή του πέους προς τα κάτω ή ακόμη και να κοπεί κατά τη σεξουαλική πράξη, με πρόκληση μικρής ή σπανιότερα μεγαλύτερης απώλειας αίματος.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ο ασθενής να βρεθεί στην κατάσταση να αντιμετωπίσει ρήξη χαλινού. Όταν το άτομο διαπιστώσει ότι έχει τέτοιο πρόβλημα απευθύνεται στον ειδικό, ο οποίος με τοπική νάρκωση, ανώδυνα σε λίγα λεπτά και στο ιατρείο μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Ο ασθενής την ίδια στιγμή μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του.

Τι μπορεί να προκαλέσει ρήξη;
Στην περιοχή του χαλινού δημιουργούνται συνήθως μικρορήξεις και εκδορές από τραυματισμούς κατά την σεξουαλική επαφή, οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη ουλώδους ιστού στον χαλινό και με τον τρόπο αυτό σε μεγαλύτερη μείωση της ελαστικότητάς του και σε βαθμιαία επιδείνωση της κατάστασης. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί κατά την συνουσία σημαντική ρήξη του χαλινού και αιμορραγία, η οποία τις περισσότερες φορές τρομάζει τον ασθενή.

Γενικά, τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο βραχύς χαλινός είναι τα εξής:

Έλξη της βαλάνου του πέους προς την κάτω επιφάνεια του κορμού του πέους
Επώδυνες σεξουαλικές πράξεις
Μερική ή ολική ρήξη του χαλινού κατά τη φάση της σεξουαλικής πράξης και
Αιμορραγία
Λοιμώξεις και βαλανοποσθίτιδες
Όταν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω θα πρέπει να γίνει διατομή του χαλινού. Η χειρουργική αυτή επέμβαση είναι μία πράξη ρουτίνας και σχετικά απλή. Με την κλασική χειρουργική μέθοδο (που γίνεται στο ιατρείο μας με τοπική αναισθησία και διαρκεί λίγα λεπτά ) ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία, μπορεί να εργασθεί άμεσα και έχει μία ολιγοήμερη μετεγχειρητική πορεία. Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται αμέσως μετά την επούλωση του τραύματος.