Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τα προαπαιτούμενα: Δεν μας πείθει ο Τσακαλώτος, να έρθει ο Τσίπρας να μας τα πει

Ανικανοποίητοι οι βουλευτές από τη χθεσινή ενημέρωση που τους παρείχε ο Ευκλείδης Τσακαλωτος και άλλοι πέντε υπουργοί, ζητώντας συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με βασικό αίτημα την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Οι πιέσεις κάποιων βουλευτών, από όλες τις τάσεις, για αναλυτική ενημέρωση προκάλεσε τη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισαν το ενδεχόμενο συνεδρίασης υπό τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριαδης μόλις κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα επανεξεταστούν οι εσωτερικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αιτήματα για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση στο εσωτερικό της ΚΟ, καθοτι ζητούν πιο ουσιαστική ενημέρωση και οχι μια απλή περιγραφή, όπως επιχειρήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση απο έξι υπουργούς. Αν και ατύπως οι βουλευτές δεν χαλάρωσαν απο το πολιτικό μασάζ και δεν έγιναν σοφότεροι ως προς το μεταμνημονιακό πλαισιο, επίσημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα χαρακτηρίζουν θετικά τη συζήτηση που αναπτύχθηκε.

Η χθεσινή ενημέρωση πραγματοποιήθηκε σε πολυ στενά χρονικά όρια, όπου, συμφωνα με πληροφοριες, ο υπουργος Ενέργειας Γιωργος Σταθάκης δεν πρόλαβε καν να αναπτύξει την ομιλία του, ο οποιος μαλιστα εχει αναλάβει ενα βαρύ πακέτο προαπαιτούμενων στο πολυνομοσχέδιο. Οι υπουργοί επικεντρώθηκαν στα θετικα σημεία, όπως τα επιδόματα και τις παροχές, αλλα και στα εργαςιακα όπως για τον κατώτατο μισθό. Εξαίρεση αποτελεσε η παραδοχή του υπουργου Οικονομικών για επιβάρυνση του 15% των ιδιοκτητών ακινήτων που θα λάβουν Ενφια, οπου αφορά και λαϊκές περιοχές.

Υπενθυμίζεται οτι υπήρξε αναφορά από τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος ζήτησε και την παρουσία του πρωθυπουργού για την ενημέρωση των βουλευτών, ενω αρκετοί βουλευτές μουρμούριζαν στους διαδρόμους οτι οι παροχές του 2019 – 2020 θα μπορούσαν να ειναι υψηλότερες, αφου θα υπάρξουν υψηλά υπερπλεονασματα και ρυθμοί ανάπτυξης, ζητώντας επεξήγηση γιατί δεν μπαίνει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων και άλλων μέτρων λιτότητας.