(Βίντεο)-Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το περιβάλλον: Κοινή δράση ενάντια στην οικολογική κρίση

Κώδωνα κινδύνου για το περιβάλλον έκρουσε με την ομιλία του στο κατάμεστο μουσείο της Ακρόπολης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανοίγοντας τις εργασίες του 9ου διεθνούς Οικολογικού συμποσίου: «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του».

Ο κ.Βαρθολομαίος μιλώντας στα αγγλικά, σε θρησκευτικούς λειτουργούς, ειδικούς επιστήμονες, πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους περιβαλλοντολογικών οργανώσεων αλλά και δημοσιογράφους επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο σεβασμός και η διακονία των συνανθρώπων μας είναι δύο όψεις του ίδιους νομίσματος. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει στην Αττική, περισσότερο από το 50% των απορριμμάτων που πέφτουν στην θάλασσα βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον Σαρωνικό. Στόχος μας είναι να προτείνουμε μεταξύ άλλων μια απάντηση στην οικολογική κρίση, βασισμένη στην κοινή δράση».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά και στο Ιόνιο πέλαγος και συγκεκριμένα στο νησί της Λευκάδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο ο Σαρωνικός, το Ιόνιο πέλαγος επίσης κινδυνεύει, απειλώντας τους κατοίκους της Λευκάδας και της χώρας με αυξανόμενα μη βιοδιασπόμενα λύματα από τα σκάφη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θάλασσες μας. Δεν θα ήταν κάτι εντυπωσιακό να βλέπαμε την περιοχή του Ιονίου να τιμά τον χαρακτηρισμό που της έχει αποδοθεί ως μια από τις μεγαλύτερες «Natura 2000» περιοχές της χώρας προστατευόμενη από την Ευρωπαική Ένωση;»

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο α ́ αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.Οι εργασίες του συμποσίου θα συνεχισθούν στις Σπέτσες και στην Ύδρα και θα ολοκληρωθούν στις 8 Ιουνίου σε ειδική συνεδρία εν πλω προς την Αθήνα.