ΑΙΓΕΙΡΑ: Η “Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση” καταδικάζει την εισβολή αστυνομικών στον ΧΥΤΑ

Ανακοίνωση – καταδίκη εξέδωσε η Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα για την χθεσινή επιχείρηση της Αστυνομίας στον ΧΥΤΑ Αιγείρας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική απόθεση, συνοδεία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, τόνων απορριμμάτων στον επί μήνες κλειστό και χωρίς άδεια λειτουργίας ΧΥΤΑ Αιγείρας. Τα ξημερώματα της Τρίτης 5 Ιουνίου η δημοτική αρχή εισέβαλε με τη βία, με απορριμματοφόρα τα οποία συνόδευαν αστυνομικές κλούβες και διμοιρίες των ματ, ενώ αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία στην περιοχή, και ξεκίνησε την απόθεση απορριμμάτων στον παράνομο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Πρόκειται για μια προμελετημένη πράξη που στόχο έχει την βίαιη επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ παρά τον κορεσμό, τις ελλείψεις περιβαλλοντικών μέτρων και την αποδεδειγμένη ρύπανση που προκαλεί στην περιοχή. Σκοπίμως επί μήνες η δημοτική αρχή του Δήμου Αιγιάλειας δημιουργούσε προσκόμματα και δεν εφάρμοζε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ με άδεια λειτουργίας, ώστε να εκμεταλλευτεί ως μέσο πίεσης την αφόρητη κατάσταση από τη συσσώρευση σκουπιδιών σε όλες τις περιοχές της Αιγιάλειας. Σκοπίμως η Περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και το Υπ. Εσωτερικών δεν απαντούσαν στα ερωτήματα της επιτροπής κατοίκων σχετικά με την νόμιμη ή μη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η βίαιη εναπόθεση των απορριμμάτων γίνεται πριν καν ολοκληρωθούν οι υποτυπώδεις επισκευές στον ΧΥΤΑ, και πολύ πριν ξεκινήσουν οι ενέργειες για τυχόν νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, συνεπώς πρόκειται για ενέργεια παράνομη.
Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της ανατολικής Αιγιάλειας που έφερε στο φως το οξύ πρόβλημα του κορεσμένου ΧΥΤΑ και της ρύπανσης που προκαλεί, και ο οποίος συνεχίζεται. Καλούμε σε κοινό αγώνα όλους τους τοπικούς φορείς, τους εργαζόμενους, ανέργους στην Αιγιάλεια και την Αχαΐα ενάντια στην επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποταγή του στα τοπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.