ΠΑΤΡΑ: “Παγώνουν” οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λόγω επεισοδίων – Παραιτούνται οι συμβολαιογράφοι!


Οι επιθέσεις και οι διαδηλώσεις προκάλεσαν τρόμο στους διενεργούντες τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Eδώ και λίγους μήνες η κυριαρχία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών των ακινήτων έχει αλλάξει τα δεδομένα. Όπως είναι γνωστόν πλέον δεν διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία, αλλά μόνο ηλεκτρονικά με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία από την 1η Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (κυρίως)… χιλιάδες ακίνητα «βγαίνουν στο σφυρί» με το πάτημα ενός κουμπιού.

Οι τράπεζες, αλλά και οι ιδιώτες πίστευαν ότι εφόσον ξεκινήσει να ρολάρει το σύστημα, πολλοί οφειλέτες θα έσπευδαν θα ρυθμίσουν το χρέος του μη θέλοντας, εφόσον έχουν την δυνατότητα, να χάσουν το ακίνητο. Κι όμως αυτό συνέβη από ελάχιστους (μέχρι τώρα τουλάχιστον) αφού οι περισσότεροι δεν έχουν τα χρήματα για να προβούν σε νέα συμφωνία με τους πιστωτές τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήταν ένα από τα δυο προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν αλλά και η βασική αιτία για να παγώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου η δόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» σε συμβολαιογραφεία της Αθήνας, οι απειλές πως οι συγκεκριμένες επιθέσεις θα «επεκταθούν» και σε πόλεις της επαρχίας, αλλά και οι καθημερινές σχεδόν συγκεντρώσεις των διαδηλωτών στις οδούς Βότση και Κανάρη όπου λειτουργούν τα 3 πιστοποιημένα συμβολαιογραφεία της Πάτρας, φαίνεται πως αλλάζουν τα δεδομένα! Οι συμβολαιογράφοι στην κυριολεξία «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» και πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται… από Σεπτέμβριο στην Πάτρα να μην υπάρχει πιστοποιημένο συμβολαιογραφείο για πλειστηριασμούς. Όχι πως αυτοί δεν θα γίνονται (θα «μετακομίζουν» σε άλλη πόλη) όμως δεν θα διεξάγονται στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Η συγκεκριμένη πληροφορία μας δόθηκε από επικεφαλής των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς καθώς όπως φαίνεται ο φόβος έχει κυριεύσει τους συμβολαιογράφους της πόλης, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να λένε «καλύτερα να μην μπλέξουμε»! Να υπενθυμίσουμε πως έχουν σημειωθεί επιθέσεις με μπογιές σε δύο συμβολαιογραφεία της Πάτρας, ενώ πριν μερικές εβδομάδες κουκουλοφόροι μπήκαν στο γραφείο της συμβολαιογράφου Αθηνάς Ραβαζούλα στην οδό Βότση και τα έκαναν «λίμπα»!

Τι συμβαίνει κάθε μήνα
Η νέα πραγματικότητα για τους οφειλέτες έρχεται με 1.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως. Τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.
Το «χρονοδιάγραμμα» που έχουν θέσει οι δανειστές στις τράπεζες, με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν προβλέπει 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Από την αποτελεσματική έκβαση των πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3.000 πράξεις έως τον προσεχή Απρίλιο.

Συνολικά πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι είναι μόλις 130, ενώ προ δύο μηνών άρχισαν να πιστοποιούνται συμβολαιογράφοι της επαρχίας. Το πρόβλημα με την επαρχία αντιμετωπίστηκε, μεν, με την παροχή δυνατότητας μεταφοράς του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε συμβολαιογράφο της πρωτεύουσας, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται να βεβαιωθεί προηγουμένως ότι δεν υπάρχει τοπικός πιστοποιημένος συμβολαιογράφος.

Τι πρέπει να προσέξετε

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι πολλοί δανειολήπτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων τους έναντι της επιβολής κατάσχεσης, γι’ αυτό έχει δημιουργήσει επιστημονικές ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από νομικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι παρέχουν ενημέρωση και συμβουλευτική στους οφειλέτες.

Για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21/02/2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, αυτοί διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα, από τις 14:00 έως τις 18:00, εφόσον δεν αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας και ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος). Ο πλειστηριασμός διενεργείται κατόπιν ανάρτησης αναγγελίας από τον συμβολαιογράφο στο ηλεκτρονικό σύστημα δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας.

Εφόσον αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος), ο επισπεύδων δανειστής (π.χ. η τράπεζα) είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους στον οφειλέτη με επίδοση προς αυτόν νέου αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης, το αργότερο δέκα ή είκοσι εργάσιμες ημέρες (εξαρτάται αν πρόκειται για κατάσχεση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων), πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού.

H περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων (επομένως και της κύριας κατοικίας) υφίσταται στις περιπτώσεις ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, το δημόσιο (ΔΟΥ), τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον νόμο για όσους έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στον Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), όπως ισχύει και με χρονικό ορίζοντα, προς το παρόν, τον Δεκέμβριο του 2018.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας καλεί τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της προκειμένου να ενημερωθούν κατά περίπτωση από τους επιστημονικούς συνεργάτες της και να τους παρασχεθεί η καταλληλότερη υποστήριξη.