Η Βασίλισσα Αμαλία και ο κήπος με τα αγάλματα

Η παράσταση που «έστησε» ο Θοδωρής Γκόνης μέσα στον Εθνικό Κήπο και για τον Εθνικό Κήπο με κεντρικό πρόσωπο σε αυτήν την ιδιότυπη περιήγηση την ηθοποιό  Ελένη Κοκκίδου μετά την επιτυχία που σημείωσε πέρυσι επαναλαμβάνεται και φέτος .

Η παράσταση που «έστησε» ο Θοδωρής Γκόνης μέσα στον Εθνικό Κήπο και για τον Εθνικό Κήπο με κεντρικό πρόσωπο σε αυτήν την ιδιότυπη περιήγηση την ηθοποιό Ελένη Κοκκίδου επαναλαμβάνεται και φέτος . Οι μετρημένες συμμετοχές είναι και πάλι περιζήτητες οπότε οι ενδιαφερόμενοι ας κρατήσουν τις ημερομηνίες και ας σπεύσουν: Οι προγραμματισμένες από το Φεστιβάλ Αθηνών παραστάσεις είναι για την περίοδο 03/06 έως 06/06/2018, από τις 11/06 έως 13/06/2018 και από τις 17/06 έως 19/06/2018 – πάντα στις 7 το απόγευμα. Οι παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο αλλά με δηλώσεις συμμετοχής. Ως σημείο συνάντησης – έναρξη διαδρομής έχει καθοριστεί η Κεντρική είσοδος του Κήπου επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας 1και πιο συγκεκριμένα, το Ηλιακό Ρολόι.

Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει την ιστορία του Εθνικού Κήπου με εκείνη της πρώτης βασίλισσας, της βασίλισσας Αμαλίας. Η τελευταία ήταν και η δημιουργός του πρώτου οργανωμένου χώρου διακοσμητικού πρασίνου της Νεότερης Ελλάδος που άρχισε να διαμορφώνεται την περίοδο 1839 – 1840 με την φύτευση 15.000 καλλωπιστικών φυτών, που μεταφέρθηκαν από το Μιλάνο που τότε ι αποτελούσε τον κήπο των ανακτόρων του βασιλικού ζεύγους , του Όθωνα και της Αμαλίας .

Όπως διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό κείμενο για την παράσταση στο site του Φεστιβάλ Αθηνών : Πρόκειται «για μια ποιητική διαδρομή με υλικό κείμενα και ντοκουμέντα γύρω από τις μαρμάρινες μορφές των ποιητών και των πολιτικών που ανακαλύπτει ο περιηγητής στον Εθνικό Κήπο, αλλά και των γεωπόνων και των μηχανικών που τον διαμόρφωσαν, με φόντο τη γοητευτική ιστορία της εικοσάχρονης βασίλισσας που τον ονειρεύτηκε και μας τον χάρισε».

Στο σκέλος της δραματουργίας ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης συνεργάστηκε με την Ελένη Στρούλια, ενώ και οι δύο βασίστηκαν στην ερευνητική δουλειά που έφερε σε πέρας η Μάρα Ψάλτη. Επιπλέον, φιλολογικός σύμβουλος ήταν ο ποιητής, κριτικός και ακαδημαϊκός δάσκαλος ( σήμερα ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών) Νάσος Βαγενάς.
Την ευθύνη για τα κοστούμια έχει η Ματίνα Μέγκλα, ενώ την σκηνογραφική επιμέλεια έχουν η Ελένη Στρούλια και η Ζαΐρα Φαληρέα.

Μαζί με την Ελένη Κοκκίδου είναι οι: Κατερίνα Πατσιάνη, Έλενα Μεγγρέλη και Θανάσης Δήμου. Συμμετέχουν: Ευθυμία Παπαγιαννοπούλου, Κατερίνα Χρηστάκη, Αντώνης Κολοβός, Σταύρος Ράγιας, Γιάννης Σιάμπαλιας. Μαζί με την ομάδα των ηθοποιών και τα αδέλφια Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης που έχουν την ευθύνη για την μουσική.

vala03
vala02
vala01