Προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις με τα ΚΔΑΠ

Απάντηση του Αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, Ανδρέα Αθανασόπουλου, στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο:

 

Επιχειρείτε μέσω της επιστολής σας με αφορμή την στέγαση των ΚΔΑΠ Άνω Πόλης στο σχολικό συγκρότημα Δροσιάς να δημιουργήσετε αρνητικές εντυπώσεις για την Δημοτική Αρχή.
Η προσπάθεια σας εμφανίζει σοβαρά κενά στη γνώση δεσμευτικών προϋποθέσεων και των κανονιστικών όρων που περιέχονται στη σχετική νομοθεσία παραχώρησης είτε αιθουσών σχολείου είτε κτιριακών εγκαταστάσεων που για διάφορους λόγους ανεστάλη η λειτουργία δημόσιου σχολείου.
Επίσης προκειμένου να υπερασπιστείτε την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης καταφεύγετε σε χοντροκομμένες, διαστρεβλωμένες από την πραγματικότητα εκτιμήσεις.
Σας ενημερώνουμε λοιπόν αναλυτικά:
Η Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο γενικότερου σχεδιασμού της, αποφάσισε την όσο είναι δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των συγκεκριμένων χώρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει.
α) Στους χώρους που προορίζονται για την μεταστέγαση του ΚΔΑΠ Άνω Πόλης λειτουργούσε αυτοτελώς (πριν την μεταστέγασή του σε άλλο κτίριο) το Δημοτικό Σχολείο Παιδιών στο Φάσμα Αυτισμού, δίχως οι κτιριακές εγκαταστάσεις του να σχετίζονται με τα άλλα δύο συστεγαζόμενα σχολεία του συγκροτήματος.
Κατά συνέπεια δεν συντρέχει λόγος που να απαιτεί “θετική” εισήγηση από την εκπαιδευτική κοινότητα των δύο (2) σχολείων από την σχετική νομοθεσία όπως ισχυρίζεστε (που πάραυτα ήταν ενημερωμένη για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής).
β) Επίσης αναιτιολόγητα στην επιστολή σας καταλήγετε σε λαθεμένες (σκοπίμως;) διαπιστώσεις για δήθεν “πλεονάζουσες” αίθουσες που μπορούν να στεγάσουν μισθωμένα Νηπιαγωγεία αντί του ΚΔΑΠ.
Τα Νηπιαγωγεία δεν “δημιουργούνται” οπουδήποτε. Η περιοχή εγκατάστασης τους ορίζεται από σχετικές διατάξεις και αποφάσεις της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης όπου προσδιορίζεται ο γεωγραφικός τους χώρος ώστε να γίνονται και οι ανάλογες εγγραφές των νηπίων. Μας δημιουργεί προβληματισμό η άγνοια σας πως στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν Νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε μισθωμένες αίθουσες για να τα “προτείνουμε” να μεταστεγαστούν όπως διατείνεστε και μάλιστα με ειρωνικά ερωτηματικά.
Ο σκοπός σας φυσικά είναι άλλος. Θέλετε να δικαιολογήσετε τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την μη ενιαία θεσμοθέτηση σε όλη τη χώρα, της δίχρονης προσχολικής αγωγής πράγμα που κάνετε κατ’ επανάληψη.
Γι’ αυτό στην επιστολή σας χρησιμοποιείται το επιχείρημα του υπουργείου για τη “δήθεν” άρνηση όσων Δήμων (μεταξύ αυτών και ο δικός μας) απαιτούσαν παράλληλα με τη θεσμοθέτηση της και την αναγκαία χρηματοδότηση για τις κτιριακές υποδομές και προσλήψεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού προκειμένου να εφαρμοστεί ομαλά η δίχρονη προσχολική αγωγή στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο .
«Κοντός ψαλμός αλληλούια». Δυστυχώς για την Κυβερνητική προπαγάνδα η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε πολύ σύντομα. Στην πράξη η Κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του Δημόσιου Νηπιαγωγείου από το κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα επιδίωξε μέσω των γνωμοδοτικών επιτροπών να αποκτήσει άλλοθι στη λογική «εμείς θέλουμε οι Δήμοι δεν μπορούν» μεταφέροντας και την ευθύνη της μη θεσμοθέτησής της στους Δήμους και εσείς το επαναλαμβάνετε.
γ) Ισχυρίζεστε παρακάτω «πως κατάλληλη επιλογή» για τους συγκεκριμένους χώρους είναι η στέγαση του ΚΕΣΥ (πρώην ΚΕΔΔΥ).
Από πότε το γνωρίζεται κύριε Διευθυντά; Σε τι ενέργειες ενημέρωσης και συνεννόησης και με ποιούς; έχετε προχωρήσει που κατηγορείται συλλήβδην “στελέχη του Δήμου Πάτρας και αντίστοιχα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας” για “πρακτικές αιφνιδιασμού και αυθαίρετες λογικές χρήσης χώρων”. Ο Δήμος μας πάντως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από την διεύθυνση σας όπως οφείλατε να είχατε πράξει έγκαιρα.
Αν πρόκειται πάντως η λειτουργία του ΚΕΣΥ να αποβεί προς “όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου”, όπως ισχυρίζεστε η Δημοτική Αρχή – όπως κάνει πάντα – είναι στη διάθεσή σας να αναζητήσουμε άλλους χώρους στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου αλλά και στα υπόλοιπα αδιάθετα ακίνητα ιδιοκτησίας του.
δ) Καταγράφεται επίσης η ενόχλησή σας για την “προσωπική παρουσία σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και ακτιβισμούς” του Αντιδημάρχου Παιδείας. Σας ενημερώνουμε πως πρόκειται για αυτονόητη υποχρέωσή του που απορρέει από τις αρχές και το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, τηρώντας πιστά τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους δημότες μας.
Αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη να βρισκόμαστε αντιμέτωποι γιατί έχετε επιλέξει σαν εντολοδόχος της Κυβερνητικής Πολιτικής στο τομέα της εκπαίδευσης στην περιοχή μας άλλο «μετερίζι» από αυτό της Δημοτικής Αρχής.
Παρά όλα αυτά αν και δεν χρειάζεται -γιατί γνωρίζετε την πρακτική μας- σάς ενημερώνουμε πως οι πόρτες μας είναι πάντα ανοικτές.