Ιταλία: Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε

Πρωθυπουργός της Ιταλίας ορκίστηκε ο Τζουζέπε Κόντε, μετά από αρκετές εβδομάδες πολιτικού θρίλερ που έφτασαν πολλές φορές σε αδιέξοδο.

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα, για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Τζουζέπε Κόντε, αλλά και την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο Κόντε ανέλαβε πλέον καθήκοντα πρωθυπουργού.

 

 

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων, η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, καθώς και η αναθεώρηση των κανόνων της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό και τη μετανάστευση.

Πλέον, ο Κόντε, 53 ετών, καθηγητής δικαίου, θα πρέπει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, τα δύο κόμματα που τον στηρίζουν – η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- διαθέτουν πλειοψηφία τόσο στη βουλή όσο και στη γερουσία.

Ορκομωσία για όλο το υπουργικό συμβούλιο

Μαζί με τον Κόντε ορκίστηκαν και τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου. «Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους», επανέλαβαν όλοι οι υπουργοί, πολλοί εξ αυτών με εμφανή συγκίνηση, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, οποίος, στην συνέχεια, τους έσφιξε το χέρι.

Η σύνθεση της κυβέρνησης

Το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει εννέα υπουργούς από τα Πέντε Αστέρια, επτά από τη Λέγκα και τρεις τεχνοκράτες. Οι γυναίκες είναι πέντε.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Για όλους τους υπουργούς είναι η πρώτη κυβερνητική εμπειρία, με μόνη εξαίρεση για τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.

Μετά την ορκωμοσία, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα πάρουν μέρος στην δεξίωση, στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, επ’ ευκαιρία της γιορτής της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας.