(ΦΩΤΟ)-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Επιτυχής η αξιολόγηση της ΠΔΕ ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Ευρώπης 2017

«Πρέπει να αισθάνεστε περήφανοι που σε μια τόσο δύσκολη για τη χώρα σας εποχή, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε να υλοποιήσει ένα τόσο απαιτητικό  σχέδιο δράσης για το οποίο βραβεύτηκε ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017». Με αυτά τα λόγια ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Μάρκου Μάρκουλα επιβράβευσε το σύνολο των πρωτοβουλιών και ενεργειών που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πρόσθεσε: «Συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό. Μην εφησυχάζετε».

2018.05.30 @ Επίσκεψη αξιολόγησης από την επιτροπή του βραβείου “Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια” – Καταληκτήρια συνάντηση στο Ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ / Evaluation mission of the “European Entrepreneurial Region (EER)” jury – Closing meeting at BYZANTINO Hotel

 Ο κ. Μάρκος Μάρκουλα, κορυφαίος παράγοντας της Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Πόλεων και Περιφερειών, ήταν επικεφαλής των αξιολογητών οι οποίοι την Τετάρτη 30 Μαΐου 2017 επισκέφθηκαν την Πάτρα και πραγματοποίησαν σειρά επαφών με την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, στο πλαίσιο της αποτίμησης  των δράσεων που υλοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017 (EER).

2018.05.30 @ Επίσκεψη αξιολόγησης από την επιτροπή του βραβείου “Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια” – Καταληκτήρια συνάντηση στο Ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ / Evaluation mission of the “European Entrepreneurial Region (EER)” jury – Closing meeting at BYZANTINO Hotel

Ο κ. Μάρκουλα εξήγησε πως ήταν  προσωπική του επιθυμία να έρθει στην Πάτρα στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης , καθώς ο ίδιος είχε παραδώσει το βραβείο EER στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ  ήταν η δεύτερη φορά που  επισκέφθηκε την πόλη, μέσα σε ένα χρόνο. Υπενθυμίζεται πως ήταν και εκ των κεντρικών ομιλητών του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου με τίτλο : «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεπέρασε τα όρια και βρέθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε μια εποχή για την επιχειρηματικότητα που, δυστυχώς η χώρα μας, κατέγραφε αρνητικές επιδόσεις. Η διάκρισή μας ως επιχειρηματική περιφέρεια είναι μια πρόκληση και ένα κάλεσμα για συμπόρευση των παραγωγικών και θεσμικών φορέων για την εφαρμογή ενός μοντέλου ενίσχυσης των μικρομεσαίων» τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

2018.05.30 @ Επίσκεψη αξιολόγησης από την επιτροπή του βραβείου “Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια” – Καταληκτήρια συνάντηση στο Ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ / Evaluation mission of the “European Entrepreneurial Region (EER)” jury – Closing meeting at BYZANTINO Hotel

«Ο δρόμος προς μια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περνάει από την προσπάθεια για διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο παραγωγικό μας μίγμα. Οριοθετεί περιφερειακές πολιτικές και δράσεις με έμφαση την εξωστρεφή παραγωγική ανασυγκρότηση», ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Καρπέτας, ανέλυσε διεξοδικά την ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική για την επιχειρηματικότητα που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια.

Το χρονικό της βράβευσης

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο  Σχέδιο Δράσης (Action Plan) για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και διεκδίκησε το βραβείο  EER 2017, με το οποίο και διακρίθηκε από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Περιφερειών,  τον Ιούνιο του 2016. Είναι η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που κατέκτησε τον τίτλο.

Ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποίησε στο σύνολο του το σχεδιασμό, ο οποίος περιελάμβανε μια σειρά δράσεων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και δικτύωσης της επιστημονικής με την επιχειρηματική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε και το Δίκτυο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» (ΣΕΑΔΕ), το οποίο  αποτελείται από την ευρύτερη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, την Επιμελητηριακή Κοινότητα, την Ακαδημαϊκή – Ερευνητική Κοινότητα, τους Παραγωγικούς Φορείς και τον Εμπορικό Κόσμο. Τα μέλη του Δικτύου συνεχίζουν να έχουν στενή συνεργασία μεταξύ τους για την βέλτιστη συμπληρωματικότητα των ενεργειών και των δράσεων, ώστε αυτές να αποκτούν ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Η διαδρομή της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017 είχε ως κατάληξη το μεγάλο  αναπτυξιακό  διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το διάστημα 13-15/12/2017 με τη συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Το περιεχόμενο της επίσκεψης αξιολόγησης

Οι αξιολογητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αποτίμησαν το σύνολο της δράσεων. Έφθασαν στην Πάτρα την Τρίτη 29 Μαϊου 2018, οπότε και επισκέφθηκαν  το Επιμελητήριο Αχαΐας,  σε μια πρώτη επαφή με την επιχειρηματικότητα της περιοχής και τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την εξωστρέφεια.  Από τον διευθυντή του Γραφείου  Achaiavalues Δημήτρη  Παπαδημητρίου ενημερώθηκαν για την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.  Άλλωστε υπάρχει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της εξαγωγικής δραστηριότητας μέσα από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που ανοίγει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 4 Ιουνίου.

Την επόμενη μέρα, οι ευρωπαίοι αξιολογητές  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τα μέλη του Δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Περιφέρεια σε ό,τι αφορά  τη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η επίσκεψη στην Πάτρα ξεκίνησε από το Επιστημονικό Πάρκο και το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, όπου 12 εκπρόσωποι εταιριών παρουσίασαν το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και περιέγραψαν τα αποτελέσματα της συνεργατικότητας και συναντίληψης που προέκυψαν μέσα από τη «Συμμαχία».

Ακολούθως, η Επιτροπή Αξιολόγησης μετέβη στην έδρα του ΣΕΒΙΠΑ (πρώην Δημαρχείο Λουσικών), όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ / ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς αναφέρθηκε στη συνεργασία που καλλιεργήθηκε μεταξύ των μελών του Δικτύου. Στη συνέχεια οι αξιολογητές στο εργοστάσιο της CBL, στη ΒΙΠΕ Πατρών,  συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΣΕΒ ΠΕ&ΔΕ καθηγητή Κλεομένη Μπάρλο και εκπροσώπους εγκατεστημένων βιομηχανιών στη ΒΙΠΕ Πάτρας,  όπου αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση σχετικά με βιομηχανική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε  με τα συμπεράσματα της επίσκεψης που θα αναλύθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, στη διάρκεια συζήτησης στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό».

Οι αξιολογητές πέρασαν στην Πάτρα ένα απαιτητικό διήμερο που περιελάμβανε διάλειμμα σε παραλιακό σημείο της Αχαΐας.

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετά την επιτυχή αξιολόγηση

Τα μέλη της Επιτροπής  Αξιολόγησης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης της EER. Μάλιστα ο επικεφαλής Μ. Μάρκουλα εκτός των άλλων,  τόνισε τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης περαιτέρω δράσεων, καθώς –όπως είπε-  υπάρχει ειδικό πρόγραμμα της Ε.Ε που απευθύνεται στις  βραβευμένες Περιφέρειες EER και στο οποίο πλέον θα έχει πρόσβαση η Περιφέρεια μας, μετά την επιτυχή αξιολόγηση.