Δικαίωση για την ΑΕΚ -Αυτόφωρη διαδικασία για τις αυθαίρετες κατασκευές του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας

Αυτόφωρη διαδικασία ξεκίνησε για στελέχη του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας που εμπλέκονται στις αυθαιρεσίες των σκουπιδιών στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για τους υπευθύνους. Σύμφωνα με πληροφορίες επτά είναι οι συλληφθέντες υπάλληλοι του δήμου, οκτώ με τον αντιδήμαρχο. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των εμποδίων που εμφανίζονταν στην ανοικοδόμηση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Από την πλευρά της η ΑΕΚ είχε κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ ενημερώθηκαν και οι εισαγγελικές αρχές προκειμένου να υπάρξει άμεση επέμβαση. Σήμερα λοιπόν αστυνομικοί με περιπολικά έφτασαν στο σημείο όπου ο Δήμος κάνει εργασίες  στο αυτοσχέδιο γκαράζ για την είσοδο των απορριμματοφόρων και στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία του αυτόφωρου εναντίον Υπαλλήλων του Δήμου και του Αντιδημάρχου.
Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης , όπου ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Αρης Βασιλόπουλος και συνεργάτες του βρέθηκαν εκεί.

Το χρονικό των παράνομων κατασκευών του Δήμου 

Από τον Απρίλιο η ΑΕΚ είχε ζήτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο την κατεδάφιση της αυθαίρετης, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 4480/2015 απόφαση του ΣτΕ, κατασκευής γκαράζ για απορριμματοφόρα του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας  μέσα στο Αλσος με περιμετρικούς τοίχους από τσιμεντόλιθους και οροφές υποστέγων από μπετόν.

Σημειώνεται ότι η υπ’ αρ. 6395/1415/20-03-1995 έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας κατέστη αμετάκλητη με την υπ’ αρ. 4480/2015 απόφαση του ΣτΕ και η περιγραφόμενη στην αυτοψία κατασκευή του Δήμου κρίνεται άμεσα κατεδαφιστέα και μάλιστα κατά απόλυτη προτεραιότητα για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνίστανται στην προστασία του Αλσους, το οποίο σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής έχει μητροπολιτικό χαρακτήρα.

Επίσης σύμφωνα με την υπ’ αρ. 347/2017 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ γίνεται σαφές ότι «η διάνοιξη πεζοδρόμων που θα περιβάλλουν το γήπεδο της ΑΕΚ είναι επείγουσα για λόγους πυροπροστασίας του Αλσους έναντι των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στο παρακείμενο εργοτάξιο του γηπέδου, αλλά και για τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων»…

Με την αίτησή της η Δικέφαλος ΑΕ δηλώνει ότι -εφόσον απαιτηθεί- θέτει στη διάθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού όλα τα αναγκαία μέσα (μηχανήματα και προσωπικό) τα οποία θα υποδειχθούν για την αποξήλωση, κατεδάφιση και απομάκρυνση των αναφερόμενων αυθαίρετων κατασκευών και μάλιστα πριν από την επικείμενη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Κίνδυνος ακόμα και για πυρκαγιά στο Αλσος 

Από την πλευρά της ΑΕΚ είχαν εδώ και καιρό ζητήσει να κινηθούν οι διαδικασίες από τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες, για τους οποίους υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα αδράνειας και ανοχής. Μάλιστα διαπιστώθηκαν και ευθύνες απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και στον δεδομένο κίνδυνο πυρκαγιάς ενόψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Ενδεικτικό των καθυστερήσεων στην απομάκρυνση των αυθαιρέτων κατασκευών του Δήμου είναι πως στις 29 Απριλίου η Δικέφαλος 1924 ΑΕ και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Και αυτό γιατί ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος αντί να προχωρούσε στο κλείσιμο της αυθαίρετης –βάσει νόμου και της απόφασης του ΣτΕ- εγκατάσταση των οχημάτων καθαριότητας, έκανε νέες παράνομες και αυθαίρετες εργασίες μέσα στο Αλσος ανοίγοντας νέα πρόσβαση για τα απορριμματοφόρα.

Μέσα Μαΐου η απόφαση για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών

Στις 15 Μαΐου οι εκπρόσωποι της Δικέφαλος 1924 ΑΕ και της ερασιτεχνικής ΑΕΚ συναντήθηκαν στα γραφεία της Aποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με το Συντονιστή Γενικό Γραμματέα κ. Σπύρο Κοκκινάκη αποφασίστηκε να δοθεί πενθήμερη διορία στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας προκειμένου να γκρεμίσει όλες τις αυθαίρετες κατασκευές μέσα στο Αλσος με δικά του μέσα διαφορετικά αμέσως μετά θα εκδοθεί διαταγή κατεδάφισης των εν λόγω κατασκευών και θα επιληφθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μαζί με το ερασιτεχνικό σωματείο με τα μέσα που διαθέτει.

Τελικά σήμερα και μετά την ολιγωρία του Δήμα έγινε επέμβαση της αστυνομίας και οι εργασίες σταμάτησαν.

Τα έγγραφα για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών