Κίνημα Αλλαγής: Απαιτείται διάλογος και συναίνεση για αλλαγές στην Παιδεία

Χωρίς διάλογο και συναινέσεις επιδιώκει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καταγγέλλει το Κίνημα Αλλαγές υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την κατάργησή τους και τη θέσπιση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Για αλλαγές στην εκπαίδευση απαιτείται διάλογος, συναίνεση και συνθέσεις με στόχο την κοινωνική αποδοχή για το καλό της νέας γενιάς», υπογραμμίζει και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο και ουσιαστικό παρά μόνο κάποιες σκόρπιες σκέψεις.

«Είναι αυτονόητο ότι οι χιλιάδες μαθητές της Β΄ Λυκείου θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά χωρίς να ξέρουν με ποιο σύστημα θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση» αναφέρει ο Τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι «είναι κρίμα που ο κ. υπουργός, πανεπιστημιακός ο ίδιος, σκέφτεται να προχωρήσει σε τόσο σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν το μέλλον της νέας γενιάς χωρίς διάλογο και συναίνεση».

Συμπληρώνει ακόμη ότι «τρία χρόνια τώρα δεν υπάρχει κανένα θεσμικό όργανο διαλόγου για θέματα Παιδείας. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) δεν λειτούργησε ποτέ και έχει σταλεί στις καλένδες».

Επίσης, υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνένωση των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων καθώς και ρυθμίσεων που στοχεύουν σε αποκλεισμούς. Η λογική είναι να “κόψουμε” και όχι να συνενώσουμε δυνάμεις για το καλό της εκπαίδευσης» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής και καλεί τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, ζητά να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με κόμματα, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, ώστε το Σεπτέμβριο να υπάρξει ένα νέο νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και αποδοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ