Βανδάλισε τον θρυλικό πίνακα του «Ιβάν του τρομερού και του γιου του»

Σοβαρές φθορές προκάλεσε ένας βάνδαλος στον θρυλικό πίνακα «Ιβάν ο Τρομερός και ο γιος του» που εκτίθεται στην γκαλερί της Μόσχας Τρετσιακόφ. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την γκαλερί, «το χοντρό τζάμι που προφύλασσε τον πίνακα από τη θερμοκρασία και την υγρασία, έσπασε από τα χτυπήματα του δράστη, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τρεις τρύπες στο κέντρο του πίνακα στη μορφή του γιου του Ιβάν. Το αρχικό πλαίσιο του πίνακα υπέστη ζημιά με το σπάσιμο του τζαμιο.υ. Ευτυχώς, τα πιο πολύτιμα μέρη του πίνακα, τα πρόσωπα, τα χέρια του Τσάρου και του γιου του, δεν καταστράφηκαν«.

Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή το απόγευμα λίγο πριν από το κλείσιμο του Μουσείου. Ο άνδρας εισέβαλε στην άδεια αίθουσα όπου εκτίθεται ο πίνακας του Ίλγια Ρέπιν, πήρε έναν μεταλλικό στύλο που διαχωρίζει τα έργα από τους επισκέπτες και χτύπησε το έκθεμα αρκετές φορές. Μετά το περιστατικό η διεύθυνση του μουσέιου έλαβε αυστηρά μέτρα. Ο πίνακας εστάλη για αποκατάσταση ενώ οι συντηρητές ήδη μελετούν πώς θα αποκαταστήσουν τις ζημιές. Θα συνέλθει συμβούλιο και οι πιο διάσημοι συντηρητές έργων Τέχνης της Ρωσίας θα συνεργαστούν για την αποκατάσταση του πίνακα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS ο δράστης είναι ένας 37χρονος από την πόλη Βορονέζ, 525 χλμ. νότια της Μόσχας, ο οποίος βανδάλισε τον πίνακα γιατό θεωρεί ότι δεν απεικονίζονται σωστά τα ιστορικά γεγονότα στον καμβά.

Ο άνδρας συνελήφθη κι εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για εγκληματική ενέργεια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.