Ετοιμάζονται νέα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία στις 6 Ιουνίου

Νέο γύρο συλλαλητηρίων, στις 6 Ιουνίου, με αφορμή της εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εξήγγειλε η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, η οποία συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων που διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30.

Μέσω των συγκεντρώσεων η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει – όπως αναφέρει – να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός «έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους».

«Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο ‘Μακεδονία’ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Άκαρπες οι επαφές στην Νέα Υόρκη

Χωρίς συμφωνία για το όνομα ολοκληρώθηκαν χθες στην Νέα Υόρκη οι σχεδόν διήμερες επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωσης στις 28 Ιουνίου, και με δεδομένο ότι στη συνέχεια οι δύο χώρες θα αρχίσουν να οδεύουν προς εκλογικό κύκλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ξανά στο τραπέζι το όνομα «Άνω Μακεδονία» το οποίο όμως απορρίφθηκε από τον κ. Ντιμιτρόφ.

Στη συνέχεια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ πρότεινε εκ νέου το «Βόρεια Μακεδονία» ως συμβιβαστική λύση.

Στις δηλώσεις του πάντως ο κ. Νίμιτς απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος, επισημαίνοντας μόνον πως οι δύο πλευρές επέδειξαν εργατικότητα και βούληση να επιλύσουν τις εκκρεμότητες.

Σημείωσε δε, πως τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι πλέον καλά προσδιορισμένα, και αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την σημασία του να καταλήξουν σε συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ, SKAI