Νίμιτς: Δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία – Στις Βρυξέλλες το νέο ραντεβού Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Ολοκληρώθηκε ο β’ γύρος διαβουλεύσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, στη Νέα Υόρκη

Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση ξεκαθάρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δυο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά, οι δυο πρωθυπουργοι γνωρίζονται και θα βρουν έναν τρόπο για να προχωρήσουν».

To μήνυμα Τσίπρα: «Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε»

“Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, την Παρασκευή 25/5.

“Βρισκόμαστε σε μια διαπράγματευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε… Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδωθεί από άλλους, όχι από εμάς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Οι βόρειοι γείτονές μας”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, “εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε”.

“Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι” τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας”.