(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Οργασμός επαφών του υπουργού Δ.Βίτσα για το μεταναστευτικό – “Να διαφυλαχθεί η σημερινή εικόνα της παραλιακής”

Στην Πάτρα βρέθηκε το απόγευμα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας. Ο Υπουργός ξεκίνησε το πρόγραμμα της επίσκεψής του από το λιμάνι, προεδρεύοντας σε σύσκεψη στην οποία μετείχε ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης, ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος με τον Αρχηγό, αντιναύαρχο Ράπτη κ.ά.
Αντικείμενο της επίσκεψης του Δ. Βίτσα ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης, μετά την επιτυχημένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση των μεταναστών και των προσφύγων από την παραλιακή περιοχή και από τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου.
Το βάρος των αρχών και των φορέων πέφτει πλέον στο να διατηρηθεί η κατάσταση όπως έχει σήμερα και να μην δημιουργηθούν μελλοντικά άτυποι καταυλισμοί στην παραλιακή ζώνη.
Ο κ. Βίτσας συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και τον ΟΛΠΑ για γιατί η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών έγινε με ασφάλεια για τους ίδιους αλλά και για τους συμμετέχοντες.
Χαρακτήρισε άθλια, τα άτυπα καταλύματα στα οποία είχαν βρει καταφύγιο και όπως είπε, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλες δομές, αφού πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις, ενώ έχει ξεκινήσει και μια διαδικασία καταγραφής γι΄ αυτούς που δεν είχαν καθόλου έγγραφα.
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, αυτό που απασχόλησε τη σύσκεψη, είναι πως θα διαφυλαχθεί η σημερινή εικόνα, ώστε η παραλιακή περιοχή της Πάτρας να μην επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση. Παραδέχθηκε ότι ο στόχος δεν θα είναι εύκολος, αλλά στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζονται δύο σχέδια, ένα που αφορά την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας του λιμένα και ένα άλλο που αφορά την γύρω περιοχή, με τη συνεργασία της Αστυνομίας και του Λιμενικού.
Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ένα επιχειρησιακό συντονιστικό όργανο όπου όλα τα υπουργεία συνδέονται μεταξύ τους και όπως είπε ο κ. Βίτσας, στόχος είναι η πόλη να αγκαλιάσει αυτό το σχέδιο και παράλληλα η τοπική κοινωνία να μπορέσει να αναδείξει τα δημοκρατικά της χαρακτηριστικά και ιστορία, με αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε η Πάτρα να είναι μια από τις πιλοτικές πόλεις, εφαρμογής του προγράμματος “Ηλιος”.
Το πρόγραμμα «Ήλιος» βοηθάει πρόσφυγες οι οποίοι έχουν πάρει ή αιτούνται άσυλο να αρχίσουν να εντάσσονται στις τοπικές κοινωνίες, μαθαίνοντας ελληνικά, και αρχίζοντας να εργάζονται με νόμιμο τρόπο. Το πρόγραμμα “Ηλιος” συνήθως συνδυάζεται και με ένα πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων διάσπαρτων μέσα στην πόλη, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με δήμους.
Δεν είναι μόνο τα μέτρα αποτροπής, αλλά και πως η πόλη θα συνδράμει με τον κατάλληλο τρόπο για την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, ανέφερε ο κ. Βίτσας.
Μαζί με τον Δημήτρη Βίτσα βρίσκονται στην Πάτρα, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης και η αντιστράτηγος της Αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων και χώρων της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, που μέχρι χθες διέμεναν μετανάστες, ανέλυσε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, στους εκπροσώπους των συλλόγων του νοτίου διαμερίσματος, στους εκπροσώπους παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας και περιφερειακούς συμβούλους, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας «πρέπει να δώσουμε μια νέα πνοή στην περιοχή με οικονομική ανάπτυξη». Και συνέχισε: «Είχαμε θέσει 4 άξονες ζητημάτων που έπρεπε να επιλυθούν, όταν πραγματοποιήθηκε προ 20ημέρου σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Την σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών από τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια- κτίρια,τη διαρκή ενημέρωση και παρακολούθηση της μετεγκατάστασης, τη φύλαξη και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων από τους ιδιοκτήτες τους και την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.
Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε απομένει να προχωρήσουμε και στα επόμενα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Αναλύοντας τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας ο κ. Κατσιφάρας μίλησε για την αναβάθμιση της περιοχής υπογραμμίζοντας: « Για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου , έχουμε εγκρίνει στην Εκτελεστική Επιτροπή το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση του ακινήτου από το Δήμο Πατρέων, προκειμένου να κατασκευαστεί Διοικητήριο, πολυχώροι πολιτιστικών δράσεων κ.α.
Για τα παλαιά σφαγεία, μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πατρέων, θα αναδείξουμε τον χώρο με δράσεις για πού αφορούν το Καρναβάλι της Πάτρας, τον Καραγκιόζη κ.α.
Για τις αποθήκες ΑΣΟ, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας και φορέα υλοποίησης το Δήμο, θα δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο».
Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας για μια ακόμη φορά υπήρξε κατηγορηματικός αναφορικά με το κέντρο φιλοξενίας. «Δομή φιλοξενίας στην Αχαΐα δεν θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα υποστήριξε την ανάγκη για φύλαξη από τους ιδιοκτήτες των χώρων που διέμεναν μέχρι τώρα οι μετανάστες. Ενώ για το πρώην εργοστάσιο της ΑΒΕΞ, υπογράμμισε πως πρέπει να κατεδαφιστεί άμεσα.
«Το υπουργείο θα είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειες της Περιφέρειας και του Δήμου για αξιοποίηση των χώρων», σημείωσε και πρότεινε και την ένταξη των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης σε προγράμματα για τους μετανάστες.
Στην σύσκεψη παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας.