Νέα Υόρκη: Πυρετός διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό των Σκοπίων

Αθήνα και Σκόπια, ξαναπιάνουν σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό με τη συνάντηση για δεύτερη ημέρα των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, υπό την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, είχε δηλώσει ο κ. Κοτζιάς λίγο πριν τη συνάντηση του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, καλώντας παράλληλα την πλευρά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού.

Παράλληλα, με τις συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και σε τεχνοκρατικό επίπεδο σχετικά με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης.

Σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι «Είμαστε κοντά στη λύση», και ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα», ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο, καλώντας τους πολιτικούς στη χώρα του να επιδείξουν νηφαλιότητα και σοβαρότητα.